Rodičovský trik: Je to tak jednoduché a pre drobcov dôležité!

Napísal Kristína Chudá 17. január 2022

„Nie ..., Nebudem ..., Nechcem ... a nechaj ma mami, nerozkazuj mi!“ Áno, dohovoriť sa s predškolákmi a školákmi je ozaj niekedy veľmi ťažké. Niekedy sa vám dokonca môže zdať, že dohovor s vašim zlatom je skratka nemožný?

istock_angry_boy_22

Existuje pritom celkom jednoduchý trik, ktorý to môže veľmi uľahčiť. Stačí, aby si rodič kľakol k dieťaťu na zem a mali oči v rovnakej výškovej úrovni. Vďaka tomu bude potomok ľahšie vnímať, čo sa mu hovorí, a zároveň nebude mať pocit, že ho neustále niekto zhora okrikuje.

Túto „fintu“ by sa mali naučiť všetci rodičia, zhodujú sa odborníci a psychologovia, ktorí vidia, ako sa k svojim trom deťom správa britský princ William, otec sedemročného George, päťročnej Charlotte a dvojročného Louise. Nerobí pritom nič zvláštne, len pri rozhovoroch s deťmi si jednoducho kľakne alebo sadne do drepu. Rovnako ako jeho žena Kate.

Keď si princ William pred časom kľakol na úroveň svojho syna na slávnosti, pri ktorej bola celá rodina zhromaždená na balkóne Buckinghamského paláca, kráľovná sa tvárila všelijako, ale britské denníky mladého otca za jeho moderný prístup k deťom chvália.

Keď si rodič čupne alebo kľakne k dieťaťu, dostanú sa jeho oči na úroveň očí potomka, čo umožňuje aktívne počúvanie a dieťa vďaka tomu získa pocit, že rodičom na jeho pocitoch a názoroch skutočne záleží. Rodič týmto spôsobom podporuje sebavedomie dieťaťa a povzbudzuje ho ku vzájomnej komunikácii. Takto nejako má vyzerať moderné výchova detí.

Odborníci, ktorí pozorne sledujú verejné vystúpenia kráľovského páru, teraz priniesli niekoľko zaujímavých pozorovaní. Podľa jednej expertky Judi Jamesovej je Kate často videná, ako sa ohýba, aby zodpovedala výške svojich detí, kedykoľvek s nimi komunikuje. Toto je spôsob, ako zvýšiť sebavedomie detí a dosiahnuť, aby sa cítili „viac oceňovaní“.

„Zdá sa, že jej techniky pozornosti zahŕňajú ohýbanie sa do výšky dieťaťa, aby mohla komunikovať, čo by mohlo naznačovať túžbu zvýšiť ich sebadôveru „naladením“ sa na ne, aby sa cítili viac dospelí a nezávislí,“ uviedla Jamesová. Od tej doby na internete kolujú fotografie mamy s jej tromi deťmi.

Samozrejme tento výchovný prístup zahŕňa viac prejavov než to, že si rodič pokľakne k potomkovi, dôležité napríklad je, aby svojim deťom venoval čas od času plnú pozornosť. Znamená to, že v tú dobu nebude robiť nič iné.

Zdroj foto: iStock


https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/parenting/toddler-year-and-beyond/royal-parents-kate-middleton-and-prince-williams-secret-technique-to-raise-strong-confident-children/articleshow/77833079.cms

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.