Babky? Prababky? Nie, sú to mamy, a sú na seba pyšné. Je to odvaha či nezodpovednosť?

Napísal Kristína Chudá 06. november 2021

V posledných rokoch sa priemerný vek mamičiek prvorodičiek neustále zvyšuje a mnoho odborníkov tvrdí, že u žien je v súčasnosti vyššia pravdepodobnosť, že sa im narodí prvé dieťa tesne po 30tke.

thinkstockphotos_pregnant21

Mať prvé dieťa v medzi 30tkou a 40tkou je ešte v rámci normality. Ruku na srdce milé dámy, chceli by ste mať prvé dieťa vo veku, keď už budete vráskavá a takmer nepočujúca? Všetky matky, ktoré spomenieme, toto oneskorenie materstva hnali do extrému, pretože všetky majú viac ako 65 rokov a mnohé z nich sú dokonca prvorodičkami. Tieto ženy mohli mať deti v takomto vysokom veku len vďaka modernej liečbe plodnosti. Aj keď sú tieto ženy spokojné so svojím rozhodnutím mať deti v pokročilom štádiu života, ony a ich lekári si vyslúžili kritiku od ostatných lekárov a ľudí z celého sveta.

Annegret Raunigk

Vek v čase narodenia dieťaťa: 65
Dátum narodenia dieťaťa: máj 2015
Krajina pôvodu: Berlín, Nemecko

Annegret Raunigk je najstaršou ženou vo veku 65 rokov, ktorá porodila štvorčatá. Raunigk je už slobodnou matkou 13 detí (od piatich rôznych otcov) a so štvorčatami sa jej tak celkový počet detí zvyšuje až na 17. Lekári v Nemecku odmietli podať Raunigkovej IVF ošetrenie, pretože sa obávali, že jej telo nebude dosť silné na to, aby prežilo stres z nosenia ďalších detí. Lekár na Ukrajine však súhlasil s umelým oplodnením Raunigkovej. Táto mama čelí kritike a obvineniam, že je sebecká a bláznivá, Raunigková si však stojí za svojimi rozhodnutiami a hovorí, že každý „by mal žiť tak, ako chce“.

Vedeli ste?

Najmladšia dcéra Annegret Raunigkovej (predtým, ako mala štvorčatá), má 10 rokov a práve ona bola tou osobou, ktorá ju presvedčila, aby mala viac detí, že sa bude mať s kým hrať.

Elizabeth Adeney

Vek v čase narodenia dieťaťa: 66 rokov
Dátum narodenia dieťaťa: 28. mája 2009
Krajina pôvodu: Suffolk, Anglicko

Elizabeth Adeney je najstaršou ženou, ktorá vo Veľkej Británii porodila. Syn Adeney sa narodil 28. mája 2009, keď mala 66 rokov. Aby si splnila svoj sen o narodení dieťaťa, cestovala Adeney až na Ukrajinu, aby podstúpila ošetrenie IVF, pretože britské kliniky nerobia tento zákrok u žien nad 50 rokov. Adeney je rozvedená, prvýkrát vyskúšala liečbu IVF, keď mala 40 rokov. Adeneyino manželstvo sa skončilo pre jej silnú túžbu mať deti.

Vedeli ste?

Elizabeth Adeney je veľmi bohatá a mohla si najať opatrovateľku, aby jej pomohla vychovať syna, zatiaľ čo naďalej pracuje ako výkonná riaditeľka spoločnosti Delmore Ltd, ktorá je plastovou a textilnou spoločnosťou v Suffolku.

Adriana Iliescu

Vek v čase narodenia dieťaťa: 66 rokov, 7 mesiacov, 16 dní
Dátum narodenia dieťaťa: 16. januára 2005
Krajina pôvodu: Bukurešť, Rumunsko

V roku 2005, po narodení dcéry vo veku 66 rokov, bola Adriana Iliescu v tom čase najstaršou matkou vôbec. Úspešne porodila svoju dcéru cisárskym rezom po tom, čo deväť rokov podstupovala liečbu plodnosti. Iliescu novinárom povedala, že vždy chcela byť matkou, ale nedokázala otehotnieť prirodzene. Pri rozhovore pre televíziu Realitatea Iliescu uviedla, že je optimistická, a že spraví všetko preto, aby mohla vidieť, ako jej dcéra Eliza Maria vyrastá. Od roku 2019 neexistujú žiadne správy ani fámy o smrti Iliescu, takže je s najväčšou pravdepodobnosťou stále nažive a Eliza Maria by v súčasnosti mala 14 rokov. Jeden z posledných rozhovorov, ktorý Iliescu poskytla, bol v roku 2010 pre Daily Mail - v tom čase mala Eliza Maria päť rokov a Iliescu povedala, že sa nebráni ďalšiemu dieťaťu.

Vedeli ste?

Adriana Iliescu je univerzitná profesorka na dôchodku a je autorkou mnohých kníh pre deti.

Maria del Carmen Bousada de Lara

Vek v čase narodenia dieťaťa: 66 rokov, 11 mesiacov, 24 dní
Dátum narodenia dieťaťa: 29. decembra 2006
Krajina pôvodu: Cádiz, Španielsko

Maria del Carmen Bousada de Lara je možno najkontroverznejšia matka. Priznala, že o svojom veku klamala lekárom, aby mohla podstúpiť liečbu plodnosti na súkromnej klinike v kalifornskom Los Angeles. Po pôrode svojich dvojčiat na konci roku 2006 obhajovala Bousada de Lara svoje rozhodnutie slovami: „Celý život som chcela byť matkou, ale nikdy som nemala príležitosť alebo som nestretla správneho muža.“
Vlastná rodina Bousada de Lara označila jej rozhodnutie za „sebecké a nezodpovedné“ a povedala jej, že jej deti budú s najväčšou pravdepodobnosťou osirelé. Asi rok po pôrode diagnostikovali Bousadovi de Lara rakovinu žalúdka a predpovede jej rodiny sa bohužiaľ naplnili. Bousada de Lara zomrela 11. júla 2009. Po jej smrti boli dvojčatá dané synovcovi Bousada de Lara a jeho manželke.

Vedeli ste?

Skutočnosť, že sa jej matka dožila 101 rokov, využila Maria del Carmen Bousada de Lara na ospravedlnenie svojho rozhodnutia mať deti tak pokročilom veku.

Mangayamma Yaramati

Vek v čase narodenia dieťaťa: 74 rokov
Dátum narodenia dieťaťa: 5. septembra 2019
Krajina pôvodu: Andhra Pradesh, India

Mangayamma Yaramati sa stala najstaršou ženou na svete. V septembri 2019 porodila vo veku 74 rokov. Keďže Yaramati už prešla memopauzou, použili spolu so svojím 82-ročným manželom Sitarama Rajarao darcovské vajíčko oplodnené Rajarajovou spermou a implantované do Yaramati. Yaramatiho tehotenstvo našťastie prebehlo hladko a neprišlo k žiadnym komplikáciám.

Vedeli ste?

Aj keď niekoľko správ uvádzalo, že má Mangayamma Yaramati 73 rokov, svojmu lekárovi údajne poskytla rodný list, ktorý preukazoval, že v čase narodenia svojich dvojčiat mala 74 rokov.

Kým niekto si klopká na čelo a poukazuje na nesúdnosť a sebectvo takého rozhodnutia, iný podporuje názor, že každá žena má právo rozhodnúť sa slobodne, kedy a za akých podmienok sa stane matkou. A zatiaľ čo vo svete môžu ženy trhať rekordy v neskorom materstve, slovenské zákony sú takým "pokusom" ďaleko menej otvorené.

Zdroj foto: ThinkstockPhotos


https://www.oldest.org/people/mothers/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.