Dvojica "hviezdnych špinavcov“. Ashton a Mila sa sprchujú len výnimočne.

Napísal Kristína Chudá 17. október 2021

Sprchovať sa alebo nesprchovať sa: To je otázka. Populárna hollywoodska manželská dvojica Ashton Kutcher a Mila Kunis sa musia vyrovnávať s vlnou pohoršenia. Prečo? Svetu prezradili, že sa s deťmi kúpu len výnimočne.

deti_kupanie21

Každý druhý deň? Možno. Len v sobotu? To už asi skôr. Konkrétne sa kúpu len vtedy, keď na sebe majú viditeľnú špinu. Samozrejme, téma začala rezonovať svetom internetu.

Mila prezradila, že ako malá sa často nekúpala, keďže vyrastala v prostredí, kde jej rodina nemala prístup k horúcej vode. „Keď som bola malá, nemali sme teplú vodu, takže som sa často nesprchovala. A keď sa mi narodili deti, tiež som ich každý deň neumývala. Nebola som ten typ rodiča, čo niekedy kúpal svojho novorodenca,“ priznala, pričom dodala, že ani ona sama sa teraz veľmi často nesprchuje.

„Neumývam si telo mydlom každý deň,“ povedala Mila a objasnila, že si denne umýva len podpazušie, chodidlá a najintímnejšie partie. Ashton je na tom podobne. „Denne si umývam podpazušie a rozkrok a nič iné. Po tréningu si vždy šplechnem na tvár trochu vody, aby som sa zbavil tej soli,“ priznal.

Ashton a Mila tiež povedali, že svoje deti, štvorročného Dimitriho a šesťročného Wyatta, denne neumývajú. „Ak na nich vidieť špinu, treba ich vykúpať. V opačnom prípade to nemá zmysel,“ povedal Ashton. 

Odborníci v tom majú ale jasno. „Mali by ste sa sprchovať každý deň a nezanedbávať hygienu detí,“ odkázali odborníci hviezdnemu páru.

Michelle Henry, MD a členka Americkej akadémie dermatológie, Breanny Brown, estetička spoločnosti Ella Esthetics a Corey L. Hartmana , MD, FAAD a zakladateľa Skin Wellness Dermatology v Birminghame v Alabame. Všetci odborníci teda súhlasia s tým, že dospelí by sa mali sprchovať denne.

Mladšie deti by sa mali kúpať raz alebo dvakrát týždenne, no deti vo veku od 6 do 11 rokov by sa mali sprchovať dvakrát až trikrát týždenne. Henry hovorí, že nie je v poriadku čakať, kým budú deti viditeľne špinavé, aby ich umyli.

„Ak čakáte príliš dlho, môže sa špina nahromadiť. Pot, čiastočky prachu a baktérie spôsobia zápal,“ hovorí Henry. „Ak dovolíme nahromadenie zlých baktérií, ktoré nevymývame, môžu spôsobiť vzplanutie ekzému a špina či zvyšky potu môžu upchať póry a spôsobiť akné a folikulitídu," dodáva.

Keď dosiahnete pubertu, vaše telo začne produkovať druh potu, ktorým sa živia baktérie, čo spôsobuje telesný zápach a je to jeden z dôvodov, prečo Henry hovorí, že dospelí by sa mali denne kúpať.

Ako teda vyzerá to sprchovanie?

Osprchovať sa neznamená pre každého to isté. Pre niekoho sprcha znamená rýchle opláchnutie trochou vody bez mydla a pre iného znamená napenenie celého tela (vrátane nôh).

Voda je pre sprchu zásadná a mydlo by sa malo dostať na oblasti, ktoré sa najviac potia - podpazušie, slabiny a pod prsiami u žien.

Brown tiež spomenul, že na umývanie je skutočne hygienickejšie používať ruky ako žinku, pretože baktérie sa žinkou ľahšie prenášajú. Ale je na individuálnej preferencii, akú metódu si zvolíte.


https://eu.usatoday.com/story/life/health-wellness/2021/08/06/should-you-shower-every-day-experts-say-yes/5413814001/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.