6 vecí, ktorými kazíte výchovu svojich drobcov

Napísal Kristína Chudá 31. máj 2021

Neraz vás napadla myšlienka, že čo ste spravili zle? Váš drobec má prehnané reakcie na rodičovské napomenutie či zákaz, ktoré sú často spojené s krikom, plačom, zlostnými rečami či odmietavými gestami? Problém nastáva, ak sú takéto výstupy na dennom poriadku a dospelí nad nimi strácajú kontrolu.

rodina_0521

Môžu za to chyby vo výchove, ktoré umožňujú práve tým najmenším členom domácnosti prebrať velenie.  Tak sa z rodiča, ktorého pôvodnou rolou je byť dieťaťu životným učiteľom a radcom, stáva vyjednávač, usilujúci sa donútiť malého nespratníka k tomu, aby poslúchal. Avšak, v mnohých prípadoch neúspešne. Ak sa teda chcete vyhnúť podobným problémom, mali by ste vedieť, kde robíte zásadné chyby vo výchove.

1. Drobcom dávate prvé a posledné

Jednou z dôležitých rodičovských úloh je postarať sa o svoje ratolesti a poskytnúť im nielen strechu nad hlavou, ale aj teplo domova. Kupovať drobcom každú maličkosť a stopercentne im vo všetkom vyhovieť však smeruje len k tomu, že materiálne veci aj láskavosti budú považovať za samozrejmosť a čo je horšie, budú prejavy štedrosti očakávať aj od ostatných. Často sa stáva, že rodičia v snahe „neobmedzovať“ svojho anjelika nefiltrujú, čo je preňho dobré alebo zlé. Dovolia dieťaťu robiť čokoľvek, či hrať sa s čímkoľvek, vrátane drahého tabletu alebo smartphonu. Malí maznáčikovia jedia, na čo majú práve chuť, a v televízii bez okolkov pozerajú programy pre dospelých.

Dieťa však potrebuje hranice z hľadiska svojho správneho vývinu, a to fyzického i duševného, pretože samo ešte nedokáže zhodnotiť, čo je preň prospešné, čo je správne a vhodné, a nevie ani rozumne posúdiť informácie, ktoré sa k nemu dostávajú.

2. Robíte všetko namiesto svojich ratolestí, aj ukladáte hračky

Hoci si rodič s horou rozhádzaných hračiek poradí ľahšie a rýchlejšie, nie je dobré, ak sa takýto poriadok vecí stane rutinou. Práve naopak, svojmu potomkovi tým iba škodíte. Ak sa totiž deťom, navyknutým na takýto „servis“, niekto pokúsi ukrojiť z ich vlastného pohodlia, je logické, že nastane vzdor. Ideálne je, ak im zveríte určité činnosti, napríklad upratať si izbičku. Musia sa naučiť, že odmena prichádza až po splnení povinností.

3. Malí manipulátori

Deti vedia byť majstrami v manipulácii. Používajú také slová, aby vo vás vyvolali vinu, hodia na vás smutné očká a majú vás v hrsti. No musíte dať svojmu drobcovi najavo, akú úlohu zohrávate ako rodič. Ako rodič musíte prevziať zodpovednosť, áno, za všetko.

4. „Deti sú len deti“

Je obrovskou chybou hovoriť: „Veď sú to len deti. Veď z toho vyrastú.“ Veľký omyl! Vek nikdy nesmie byť výhovorkou, ktorou budete zmetať všetky prejavy zlého správania vašej ratolesti pod koberec. Rodičia sa za vystupovanie svojich problémových drobcov neraz hanbia, najmä, ak k takýmto scénkam a náhlym výbuchom dochádza na verejnosti. Zľahčovaním vlastne ospravedlňujú samých seba za to, že výchovu nezvládli.

5. Tolerujete, že deti voči vám nemajú rešpekt

Iste, že v malom človiečikovi treba rozvíjať schopnosť vyjadriť vlastný názor. Lenže čo z toho, keď dieťa prestane brať do úvahy vašu autoritu? Drobci sú veľkí manipulátori a ak im dovolíte vysloviť voči vám čo len jednu nadávku, máte prehrané. A ak budete potichu tolerovať ich nevšímavosť voči vašim otázkam, môžete si byť istí, že ich ignorancia sa bude iba stupňovať – nielenže stratíte vážnosť v ich očiach vy sami, ale podobný vzorec správania prenesú aj na ďalšie osoby, ako sú starí rodičia, učitelia či susedia.

6. Dávate deťom zlý príklad

Nenadarmo sa hovorí, že začať s nápravou treba vždy od seba. Deti sú skvelí pozorovatelia a ešte lepší imitátori. Správanie svojich rodičov napodobňujú preto, lebo sú dlho ich jedinými vzormi. Ak dá rodič svojmu drobcovi sľub, mal by ho teda dodržať. Ak ho totiž nesplní, dieťa si to vysvetlí po svojom – že záväzky voči druhým možno bez problémov obísť. Rovnako to funguje s krikom. Ak si neviete vlastnú autoritu presadiť prirodzene, zvýšený hlas vám nepomôže. Skôr naopak, na dieťa vtedy pôsobíte bezmocne, veľakrát až smiešne, takže nabudúce bude presne vedieť, ako vás vyviesť z rovnováhy. Navyše vy sami budete mať zlý pocit z toho, že ste nad sebou stratili kontrolu.


http://www.imom.com/7-ways-to-spoil-your-children/#.XKNLqZgzbIV

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.