Zdravé varianty sladkých desiat

Napísal NATURE HOUSE 31. máj 2019

Deti priťahuje sladká chuť a nikoho neprekvapí, že potlačiť záľubu v rôznych cukríkoch, tyčinkách, čokoládach, zmrzlinkách, sladkých limonádach je úloha nadmieru náročná

Radšej by som tejto záľube vyšla v ústrety, pretože trvalými zákazmi všetkého sladkého môžeme docieliť tajné nákupy coly, sušienok, sladkého pečiva alebo čokoládových tyčiniek za našimi chrbtami. Najjednoduchšie je od počiatku deti učiť pravidelnej konzumácií ovocia, ktoré môžeme zatraktívniť večernou spoločnou výrobou ovocného šalátu s citrónovou šťavou, aby sme zabránili rýchlej oxidácii. Ľahkú desiatu môžeme podčiarknuť kvalitným bielym jogurtom napr. dozrievajúcim v skle, ktorý je možné mierne dochutiť marmeládami DIETESSE.3 alebo domácim nedosladzovaným lekvárom. Prijateľná je aj lyžička javorového sirupu. Deťom veľmi prospeje aj prídavok vlákniny.

Ako skvelý dezert poslúži aj obyčajná nedosladzovaná ovsená kaša uvarená s jablkom, kokosom, trochou mandľového alebo kokosového mlieka, ktorá zostala od raňajok. Po vychladnutí  kaša spevní a v krabičke ju môžeme posypať trochou škorice, ozdobiť bobuľovým ovocím. Raz za týždeň urobme domáci workshop a s deťmi vyrobme raw tortu zo sušeného a čerstvého ovocia a orechov. „Tieto tortičky sú veľmi výživovo hodnotné a veľmi sýte. Hoci sú spravidla kaloricky bohaté, uspokoja chute natoľko, že nielen naše dieťa, ale aj my s nimi prestaneme snívať o prídavku v podobe rakvičky, domácej buchty alebo čohokoľvek nevhodného,“radí Mgr. Zuzana Bohátová, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR.

Bežne predávané müsli tyčinky sú spravidla presladené. Niekedy aj obsahovo nevhodné kvôli nekvalitnému tuku. Doma môžeme upiecť vlastné verzie z ovsených vločiek alebo pufovanej quinoy, semienok, orechov a sušeného ovocia. „U všetkých receptov buďme opatrní s pridávaním cukru a radšej jeho obsah o niečo znížme. Sušené ovocie kupované výhradne nesírené, najlepšie v bio kvalite, je samo o sebe pre deti vhodnou alternatívou bežných cukríkov. K čerstvému ​​ovociu im môžeme pribaliť dve alebo tri nesírené sušené marhule a malú hrsť orechov. Pochopiteľne pokiaľ na ne nie je dieťa alergické. Orechy sú vhodné pre staršie deti,“vraví Mgr. Zuzana Bohátová, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR. Tiež môžeme obnoviť tradíciu sušenia domácich krížaliek z hrušiek a jabĺk. Vhodné sú hlavne z domáceho ovocia bez postrekov.

Keď budeme vo veľkej núdzi, nebojme sa dieťaťu pribaliť dokonalú prírodnú konzervu v podobe jedného banánu. Nie je zďaleka tak kalorický, ako sa všeobecne propaguje a hlavne vo vhodnom čase a za krátku chvíľu skvele zaženie hlad. Trebárs aj o malej prestávke, ak sa dieťa nestihlo vysporiadať s väčšou desiatou počas tej veľkej. Vyskúšajme tiež moderné chia pudingy: nebojte sa, nebudete musieť dvadsať minút miešať pri sporáku mlieko, aby sa nespálilo. Pre naše účely si nakoniec radšej kúpte nesírené kokosové alebo mandľové mlieko, pridajte chia semienka, slnečnicové semienka, môžete vyrobiť verziu s kakaom alebo pravou vanilkou, namiesto cukru rozmixujte dve až tri datle. Chutná je aj verzia s bobuľovým ovocím. Cez noc v chladničke zmes stuhne a ovocie rozmrzne.

Recepty na sladké desiaty:

Ovocný chia puding s banánom a goji

Ingrediencie: 2-3 lyžičky chia semienok, 1 banán, 100 ml mandľového mlieka, 1 lyžica sušenej goji, 1 lyžička datlového sirupu alebo dve datle

Postup: Chia semienka a goji namočíme aspoň na 10 minút do mandľového mlieka. Pridáme datľový sirup alebo nie príliš suché datle a rozmixujeme dohladka. Potom primiešame pokrájaný banán, vlejeme do misky (alebo téglika), ozdobíme niekoľkými kúskami goji a podávame alebo necháme odstáť v chladničke.

ranajky 1 nh

Cuketový chlebíček s čokoládovými hoblinkami

Ingrediencie: Jeden a pol šálky bezlepkovej múky, ¼ čajovej lyžičky kypriaceho prášku, ½ lyžičky soli, ¼ lyžičky škorice, ¼ lyžičky muškátového orieška, ½ lyžičky sódy, 2 vajcia, ¾ šálky kokosového cukru alebo 2 lyžice medu, ½ šálky kokosového oleja, 1 čajová lyžička vanilkového extraktu, 1 šálka olúpanej a nastrúhanej cukety, ½ šálky hobliniek z horkej čokolády

Postup: Predhrejte rúru na 175 ° C. Zmiešajte múku, kypriaci prášok, soľ, korenie, sódu a cukor. V oddelenej mise zmiešajte vajcia. Pridajte kokosový olej, vanilku, cuketu a čokoládové guličky. Zmiešajte suché a mokré ingrediencie. Zmes vlejte do formy vymastenej olejom alebo maslom. Pečte 50 minút alebo do dôkladného prepečenia.

ranajky 2 nh

>

Nepečené guľôčky z krížaliek

Ingrediencie: Na asi 30 guľôčok potrebujete: hrnček krížaliek, hrnček lieskových orechov, hrnček vykôstkovaných datlí, 2 lyžice holandského kakaa

Postup: Krížalky a datle nakrájajte na menšie kúsky, prelejte v sitku vriacou vodou a nechajte odkvapkať. Orechy opražte nasucho na panvici, až sa začnú odlupovať šupky, ktoré potom pomocou utierky odstráňte a ešte horúce ich spolu s jablkami, ďatľami a kakaom rozmixujte na pevnú hmotu (pri mixovaní môžete pridať trochu vody). Tvarujte malé guľôčky. Do zmesi môžete pridať aj škoricu a štipku soli.

ranajky 3 nh

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.