Výber písacieho stola pre školáka by ste nemali brať na ľahkú váhu

Mať doma prváčika môže byť niekedy riadna fuška. Nielen, že mu odteraz pribudnú nové povinnosti a skončí sa jeho bezstarostný detský život, zmena čaká aj na vás. Čo a ako urobiť, aby sa vaše dieťa čo najskôr prispôsobilo novej situácii?

V prvom rade bude dôležité porozmýšľať nad malou rekonštrukciou detskej izby. Nevyhnutným novým kusom nábytku, ktorý by do nej mal určite pribudnúť, je detský písací stôl. Ako ho vybrať tak, aby bola spokojnosť nielen na vašej strane, ale aj na strane dieťaťa? Vybrať vhodný písací stôl pre vaše dieťa môže byť niekedy naozaj veda, hlavne ak je na trhu dostupné veľké množstvo materiálov, tvarov, veľkostí a štýlov.

Materiál je kľúčový

Ak chcete svojmu prváčikovi zaobstarať písací stôl, ktorý mu vydrží viac ako len prvý rok v škole, určite by ste mali zainvestovať do materiálu. Najlepšou, no zároveň najdrahšou voľbou je písací stôl z pravého dreva. Pri stoloch z drevotriesky či iných drevených napodobenín sa môže stať, že naň dieťa niečo vyleje alebo naň položí hrnček či pohár mokrý od vody a písací stôl ,,napučí“ alebo zmení farbu.

Veľmi praktický a zároveň aj mohutný je písací stôl z masívu. Pri ňom sa nemusíte báť, že sa zlomí alebo poškodí, ak naň položíte niečo ťažké, alebo v prípade, keď sa naň dieťa rozhodne postaviť či posadiť.

Ak chcete stôl, ktorý si nevyžaduje prakticky žiadnu údržbu a je mimoriadne pevný, zvoľte si oceľový či kovový písací stôl. Jeho nevýhodou je však permanentný chlad, ktorý cítiť na dotyk. Pre väčší komfort budete preto naňho potrebovať nejakú podložku.

Výška písacieho stola je rozhodujúca

Správna výška písacieho stola je taká, aby sa dieťa pri písaní nemuselo zohýbať alebo sa hrbiť, ale zároveň taká, aby sa nemuselo ani naťahovať. Berte do úvahy tiež fakt, že písací stôl kupujete na dlhšie obdobie a vaše dieťa za ten čas podrastie.

K správne zvolenému písaciemu stolu je potrebné vybrať aj vhodnú veľkosť a výšku stoličky. K dispozícii sú detské stoličky buď na kolieskach, alebo na klasických nôžkach – je len na vás, čo považujete za praktickejšie. Dôležité je hlavne to, aby bola stolička výškovo nastaviteľná, teda taká, ktorá bude tak povediac ,,rásť s vaším dieťaťom“.

Zároveň by stolička mala byť pohodlná, nie príliš mäkká ani tvrdá a taká, aby dostatočne kopírovala tvar chrbta vášho dieťaťa. Nezabúdajte tiež na to, aby vaše dieťa malo dostatočnú podporu pre krčnú chrbticu. Tá pri dlhodobom nesprávnom sedení trpí spolu s krížami najviac.

Úložný priestor je dôležitý

Písací stôl by mal disponovať aj nejakým úložným priestorom. Pri jeho výbere treba brať do úvahy fakt, že dieťa bude potrebovať miesto na odkladanie rôznych kníh, zošitov a ďalších školských potrieb. Týmto spôsobom sa naučí robiť si vo veciach poriadok a organizovať si priestor po svojom.

Praktické je preto vybrať si písací stôl s aspoň dvoma skrinkami a s dvoma zásuvkami. Najlepšie je, ak budú všetky priestory uzatvorené, aby sa na školských pomôckach nehromadil prach.

Nezabúdajte ani na dizajn

Škandinávsky, retro, rustikálny, minimalistický, moderný či vidiecky. V súčasnosti máte na výber naozaj rôzne množstvo dizajnov a štýlov. Len pozor na to, aby ste ich zmixovali správne tak, aby lahodili oku. Písací stôl by ste mali zvoliť podľa toho, v akom štýle je ladený celý interiér detskej izby. Ak v miestnosti prevláda svetlé drevo, aj stôl by mal byť svetlý. Ak v priestore dominuje tmavý nábytok, aj písací stôl by mal byť z tmavého dreva.

Priestor detskej izby školáka by mal obsahovať čo najmenej prvkov, ktoré rozptyľujú a odvracajú pozornosť od učenia. Dobré je preto zamerať sa najmä na minimalizmus a účelnosť.

Nástenka či korková tabuľa nie je na škodu

Prváčik – ale aj akýkoľvek iný žiak či študent – určite ocení nástenku. Tá môže byť z rôznych materiálov, no v súčasnosti sú najrozšírenejšie polystyrenové nástenky alebo korkové tabule. Moderným nápadom je tiež použiť kriedovú farbu a zamaľovať časť steny, na ktorú sa potom bude dať písať kriedou a mazať to.

Pre akúkoľvek formu sa rozhodnete, školák bude určite spokojný, pretože bude mať svoje povinnosti stále na očiach. Na nástenku si môže pripnúť školský rozvrh hodín, ale aj svoje krúžky či iné mimoškolské aktivity. Ideálne je, keď si takéto detaily povyberá priamo vaše dieťa.

Najrýcheljšie bude vybrať spoločne cez internet a potom len skočiť do obchodu a kúpiť čo treba bez detí. Na takýto účel vyskúšajte rôzne e-shopy s nábytkom, kde nájdete doplnky, ale aj stoly, stoličky, skrinky, koberce a všetko, čo by malý školák v izbe ocenil.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.