Navštívte mystické miesta

Napísal CzechTourism 29. október 2015

V Českej republike nájdete mnoho starodávnych stavieb a tajuplných miest, ktoré ponúkajú príbehy plné mágie. Vydajte sa za záhadami strednej Európy a odhaľte miesta...


... ktoré návštevníkov fascinujú mystickou atmosférou i pôsobením pozitívnej energie.

Pútnická bazilika na Svätom Hostýne

Neďaleko Přerova na južnej Morave sa nachádza dedinka Hostýn, obklopujúca jedno z najvýznamnejších českých pútnických miest. Kopec, na ktorom stojí bazilika Nanebovzatia Panny Márie, má za sebou dlhú a pohnutú históriu. Už v praveku sa na tomto mieste nachádzalo hradisko. V stredoveku sa na vrchu údajne ukrývali obyvatelia okolitých dediniek pred tatárskymi nájazdmi. Pretože im dochádzali zásoby, modlili sa k Matke Božej, ktorá spôsobila zázrak, a na mieste ich úkrytu vyvrel prameň. Krátko nato vypukla mimoriadne silná búrka, ktorá nájazdníkov zahnala. Legenda sa šírila a do Hostýna prichádzalo čoraz viac pútnikov, preto tu bola v prvej polovici 18. storočia vybudovaná dnešná bazilika Nanebovzatia Panny Márie a pri zázračnom prameni vyrástla Vodná kaplnka. Toto magické miesto navštevujú tisícky pútnikov, ktorí nevynechajú ani neobvykle spracovanú krížovú cestu architekta Dušana Jurkoviča.


Rotunda sv. Petra a Pavla v Budči pri Zákolanoch

Počiatky českej štátnosti pripomína dodnes funkčná budečská rotunda sv. Petra a Pavla, ktorá bola postavená pred približne 1100 rokmi. Kostolná loď je nielen najstaršou doposiaľ stojacou stavbou v Českej republike, ale zároveň najstaršou školou na českom území. Pravdepodobne tu študoval aj patrón českých zemí sv. Václav, ktorého život sa skončil bratovraždou. Rotundu obklopuje veľmi silná pozitívna energia, jej pôdorys dokonca vyzerá ako srdce. Citlivejší ľudia tu pocítia pokoj duše a povznesú sa nad problémy okolitého sveta.


Magické kláštory Rosa coeli a Panenský Týnec

Na južnej Morave sa nachádza ďalšia stavba opradená sieťou pozitívnej energie. Rosa coeli je najstarší moravský ženský kláštor. V súčasnosti sú tu uchované už len hlavné múry a niektoré klenby, a stavba tak má nebývalé čaro – medzi múrmi môžete namiesto klenutého stropu obdivovať  hviezdnatú oblohu, a pokiaľ máte citlivejšiu náturu, ucítite okolo seba prúdiť vlny pozitívnej energie.
Magické miesto, ktoré na vás dýchne jedinečnou atmosférou, nájdete aj v severozápadných Čechách. Panenský Týnec je staré mestečko založené v 13. storočí šľachtickým rodom pánov zo Žerotína. Z tohto obdobia pochádza aj nedostavaný mohutný gotický chrám, ktorého magická sila je ukrytá v kamenných múroch. Miesto patrí medzi najpôsobivejšie a najmystickejšie miesta v Českej republike. Pozitívna zóna v Panenskom Týnci pripomína svojím tvarom kríž a pobyt na tomto mieste sa odporúča najmä ľuďom trpiacim depresiami so sklonom k samovražde.


Legendami opradené hory Říp a Blaník

Pamätná hora Říp je symbolom českých národných dejín. Dávna povesť tvrdí, že práve tu sa so svojou družinou zastavil praotec Čech, keď hľadal pre Slovanov nový domov. Podľa starodávnych legiend sa počas Kvetnej nedele hora otvára a v jej vnútri vraj možno vidieť veľkú lúku, na ktorej sa pasú kone so zlatými podkovami. Ďalej sa povesť zmieňuje o rybníku s kŕdľom husí so zlatým perím a kvočkou s dvanástimi zlatými vajcami. Nepochybné však je, že na vrchole kopca dodnes stojí románska rotunda svätého Juraja a svätého Vojtecha, ktoré patria medzi najstaršie dochované stavby v Česku.
V stredných Čechách sa nachádza i nevysoký vrch Blaník spojovaný s povesťou o Blaníckych rytieroch. Povesť o vojsku bojovníkov spiacich vo vnútri hory, odkiaľ vyjdú na pomoc svojmu ľudu, je rozšírená v celom keltskom svete. Každý deň strávený v útrobách hory je podľa povestí rovnako dlhý ako pozemský rok.



Foto: Blaník, Roman Cestr, CzechTourism


Poklady vrchu Krudum pri Slavkovskom lese

Bájny vrch Krudum v chránenej krajinnej oblasti Slavkovský les v Karlovarskom kraji údajne ukrýva mnoho pokladov, sídlili tu kedysi Kelti. O Krudume sa vravievalo, že má zelenú hlavu (les), strieborné srdce (strieborná ruda) a zlatú pätu (v močarinách na úpätí sa kedysi ryžovalo zlato). Všetky miesta, vrátane tamojšieho kostola, vraj skrývajú nepredstaviteľné bohatstvo. Ďalšia povesť hovorí o dušiach baníkov, ktorí sa pravidelne schádzajú na omši práve v miestnej kaplnke.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.