Navštívili sme EXPO Miláno 2015

Napísal Michaela Conzarová 27. august 2015

Šestica novinárov sa rozhodla navštíviť svetovú výstavu EXPO v Miláne, ktorá trvá pol roka, od mája do októbra 2015.


Expo 2015

Na Expo v Miláne sa dá dopraviť rôznymi spôsobmi. Metrom s prestupmi, ale chodí aj rýchlovlak, ktorý vás dovezie na jeden šup za polhodinku. Už od pol desiatej vyčkávajú zástupy záujemcov pred pokladnicami. Lístok je za 39 eur, ale sú rôzne zľavy, dokonca vstup pre mládež po 17-tej hodine je iba päť eur. O desiatej sa brány roztvoria a návštevníci z celého sveta sa po rozľahlom areáli rozpŕchnu do rôznych pavilónov, či ochutnajú exotické plody, alebo si pochutnávajú na zmrzline, či ponúkaných špecialitách jednotlivých krajín. Poliaci ponúkajú zadarmo jablkový džús, Slováci predávajú trdelníky. Samozrejme, že za jeden deň nestihnete navštíviť všetky pavilóny, musíte sa na začiatku rozhodnúť podľa mapky, o čo máte záujem.

Foto: Michaela Conzarová 

Niekde sa dá vojsť hneď, inde čakáte aj dve hodiny a musíte sa predtým prihlásiť. Najviac sa čaká pred talianskym pavilónom, ale aj rakúskym, saudskoarabským, či izraelským. Za jeden deň, keď navštívite dvadsať, je to viac ako dosť. Musíte sa rozhodnúť, kde máte priority. A keď vás začnú bolieť nohy, môžete si sadnúť k umelo vytvoreným jazerám, strčiť si ich do priehľadnej vody a nabrať nové sily do ďalšieho zdolávania interaktívnych výstav.

Tohtoročné Expo je výborne riešené. Veľkou, širokou alejou dlhou takmer dva kilometre nad hlavami prekrývajú široké plátna, ktoré zabraňujú silným slnečným lúčom trápiť návštevníkov. Na oboch stranách sa nachádzajú pavilóny jednotlivých krajín. Kde-tu sa nachádza za nimi ďalší pavilón. Všetky sú prehľadne postavené, takže návštevníci nemajú problém s vyhľadávaním.



Slovenský pavilón sa teší popularite

Slovenský pavilón sa teší veľkej popularite. U talianskych novinárov dopadol v teste 20 najkrajších terás spomedzi 145 krajín v prvej dvadsiatke. Do top 20 sa dostali aj Česko, Nemecko, Francúzsko, Nemecko, Veľká Británia, USA, Rusko, Angola... Ide o malé terasy, ktoré sa dajú využiť na rôzne spôsoby. V interiéri ukazujeme rozmanitosť Slovenska, tradície, ľudové hudobné nástroje, ornamenty na obrovskom vajci, plastiky, predstavujeme inovácie, kultúru, známych športovcov. Pavilón sa hodne líši od ostatných, v ktorých predstavujú iba jedlo a  nachádzajú sa tam iba obrazovky. Slovenský dom stavil na srdečnosť, pohostinnosť.  Najväčší záujem návštevníkov je  o nasadenie si 3D okuliarov, kde sa ocitnú na slovenských námestiach a hradoch a uliciach 24 miest Slovenska. Otáčajú sa namieste a cítia sa akoby stáli na našich uliciach. V zadnej časti sa nachádza reštaurácia Andyho Warhola - Andy´s Corner so slovenskými špecialitami: živánskou, kačicou, bryndzovými haluškami, oškvarkovou masťou, no nedajte si...

Foto: Michaela Conzarová 

,,Návštevnosť je veľká, denne náš pavilón navštívi osem až desaťtisíc hostí,“ prezrádza Ivana Doria, generálna komisárka našho pavilónu. Najviac však chodia Taliani. Potom nasledujú návštevníci z celej Európy ale tiež z Ázie.

Ešte treba spomenúť, že v našej expozícii sa nachádza najstarší artefakt na Expe –Moravianska Venuša, ktorú si môžete na veľkej obrazovke riadiť kameňom a vidíte ju zo všetkých strán a uhlov.


Priťahuje najmä vzhľad pavilónov

Mnohé krajiny stavili na exteriér pavilónu. Veľkú pozornosť priťahoval najmä rozľahlý taliansky pavilón, hosťujúcej krajiny. V dolnej časti sa konajú každodenné koncerty rôznych telies, množstvo návštevníkov čaká na vstup aj dve hodiny. V interiéri sú samé obrazovky, odkiaľ sa dozvedáte všetko o strave dnes a v budúcnosti, zaujímavé sú aj steny na ktorých sa zjavuje more, romantické zábery z pláží, kde sa môžete postaviť a zdá sa vám, že ste v inej krajine, prípadne sa môžete odfotiť selfie.

Foto: Michaela Conzarová 

Saudskoarabský pavilón láka krásnymi chlapmi v bielych sutanách i nádherných žie... tiež si však vyčkáte rad. Podobne je to z Izraelom, ktorý ponúka širokoplošnú filmovú prezentáciu potravy pre súčasnosť i budúcnosť. Oplatí sa pozrieť aj pavilóny Poľska, USA, Maďarska, Kazachstanu, Azerbajdžanu, Ománu, Thajska, Ruska, Rakúska. Ešte máte čas, veď výstava potrvá do októbra 2015.

Cesta sa uskutočnila vďaka podpore partnera SLOVAK LINES, a.s.  


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.