České zámky II.

Napísal CzechTourism 18. júl 2014

Rovnako, ako sú umiestnené slávne zámky na francúzskej Loire, sú roztrúsené rodové sídla na východočeskej rieke OrliceKaždé z nich má osobité kúzlo a svojich návštevníkov.


Spoločne tak tvoria ojedinelú ukážku života českej šľachty v regióne Orlických hôr a Podorlicka. Dodnes tam môžu návštevníci stretnúť potomkov rodov Kinských, Bubnov či Sternbergov.

Nový zámok Kostelec nad Orlicí – kultúrna Mekka

Empírový zámok postavený v rokoch 1829-1833, ktorý patrí rodine Kinských, bol v roku 2011 po prvýkrát vo svojej histórii sprístupnený pre verejnosť a predstavuje zámockú expozíciu Život v biedermeiere. Uprostred prehliadkovej trasy v Novom zámku si návštevník pozrie Zrkadlový háj, ktorý vďaka svojej skvelej akustike slúži na koncerty rôznych hudobných žánrov a konajú sa tam aj svadobné obrady. Na druhom poschodí sa nachádza Galéria Kinský.

Tip: Prehliadky sú dvojhodinové a sú naplánované na 9:00, 11:00, 13:00 a od 15:00. V prípade záujmu je možné zarezervovať si prehliadku aj dopredu mailom na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Foto: CzechTourism

Zámok Doudleby nad Orlicí – tam, kde sa nakrúcala Bathory

Tento pôvabný zámok je dielom talianskych renesančných umelcov. Vysoko cenená je sgrafitová výzdoba, ktorá pokrýva všetky priečelia. Zámok Doudleby nad Orlicí je zaujímavý tiež tým, že sa na ňom natáčal veľkofilm Juraja Jakubiska – Bathory. Majiteľkou tohto zámku je Eleonóra Dujková, rodená Bubna – Litic. 

Tip: Jednou z noviniek tejto sezóny je prírodovedecké múzeum, ktorého zbierka obsahuje nielen rôzne druhy zvierat, ale aj hmyz, ryby a vtáctvo z Čiech i celého sveta. Múzeum je umiestnené na prvom poschodí v sýpke a je otvorené vždy v čase otváracích hodín zámku.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.