Dovolenka na Slovensku

Napísal Jana Hoppanová 05. august 2013

Hľadáte zaujímavé dovolenkové destinácie na Slovensku? Letná dovolenka na Slovensku ponúka mnoho výhod. Nájdete tu príjemné miesta na oddych, šport aj kúpanie...


...na ktoré netreba dlho cestovať, čo ocenia najmä rodičia s malými deťmi. Slovensko môžete spoznávať za dostupné ceny a v každom regióne nájdete rôzne atrakcie, ktoré zaujmú vás i vaše deti. Máme tu kvalitné ubytovacie zariadenia, z ktorých mnohé majú aj certifikát Baby Friendly. Môžete si vybrať hotel s komplexnými službami alebo chaty či apartmány, ak uprednostníte voľnosť a vlastnú prípravu stravy. Vyskúšajte a presvedčíte sa, že dovolenka na Slovensku stojí za to.


Liptov – aktívna rodinná dovolenka
Liptov je jedným z najkrajších dovolenkových regiónov na Slovensku. Dôvodom je nielen očarujúca príroda, ale aj nepreberné množstvo možností trávenia voľného času: turistika, cykloturistika, kúpanie, vodné športy, pamiatky, tradičná ľudová architektúra aj rôzne netradičné atrakcie ako napríklad lanový park Tarzania (Hrabovo, Jasná), letná horská bobová dráha (Žiarce – Pavčina Lehota), lukostreľba (Čutkovo), paintball (Ružomberok), terénne štvorkolky (Liptovský Mikuláš), či aquaskipper a aquazorbing (Hrabovo). Ak sa chystáte stráviť prázdniny s deťmi na Liptove, tu sú naše tipy na výlety:

Jánska dolina je jednou z najkrajších dolín na Slovensku a zároveň najdlhšou dolinou v Nízkych Tatrách. Môžete v nej spolu s deťmi zbierať lesné jahody, maliny, čučoriedky aj huby. Okrem toho v nej nájdete:

  • Stanišovská jaskyňa vytvorená podzemnými tokmi. Je otvorená každý deň v roku, a autom sa dostanete až k jaskyni na bezplatné parkovisko. Objavíte v nej nápisy od návštevníkov, ktoré na stenách jaskyne zanechávajú od roku 1910, či šamanské miesto, ktoré je voľnou kópiou šamanského miesta Dajan dérchín aguj v mongolských horách.
  • Unikátna krasová plošina Ohnište, na ktorej uvidíte aj skalný útvar Okno.
  • Nadina studničkaminerálne pramene: Kaďa, Medokýš a Teplica, a dva vodopády.

Kvačianska dolina – nádherná krasová tiesňava, lemovaná vysokými skalnými stenami. Preteká ňou potok Kvačianka, na ktorom nájdete viacero menších vodopádov. Môžete tu tiež navštíviť Oblazy – miesto, kde nájdete dva čarovné zrekonštruované vodné mlyny.

Archeoskanzen Havránok – národná kultúrna pamiatka, ktorá sa nachádza na okraji vodnej nádrže Liptovská Mara. Bolo tu objavené sídlisko z mladšej doby kamennej a v súčasnosti tu môžete vidieť časť zrekonštruovanej keltskej osady, a tiež druidskú svätyňu.

Vlkolínec – pamiatková rezervácia ľudovej architektúry, ktorá sa vďaka zachovanému komplexu 45 zrubových domov sa stala aj súčasťou Svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO.

Ak sa chcete kúpať, čaká na vás: Gino Paradise Bešeňová, Aquapark Tatralandia, Aqua – Vital Park Lúčky, AquaRelax Dolný Kubín, či letné termálne kúpalisko Liptovský Ján. Ak sa vyberiete na predĺžený víkend s priateľkami, čakajú vás nákupné centrá v Liptovskom Mikuláši, kde môžete navštíviť aj rôzne kultúrne a športové podujatia v rámci Mikulášskeho leta alebo súboru podujatí Jánošík – 300 rokov legendy.

Náš tip na ubytovanie na Liptove: Apartmánový dom na Liptove - www.liptov.penziony.sk

Krásne baby friendly apartmány pri Liptovskom Jáne. V areáli apartmánového domu je detské ihrisko, vonkajšie posedenia a vonkajšie krby, malý detský dom na hranie, basketbalový kôš, tenisová stena, bicykle. Ak máte záujem, čaká vás úžasná strava, ale môžete si ju, samozrejme, pripravovať sami v plne vybavenej kuchyni. Pri objekte je jacuzzi pod holým nebom a malé wellness.

Foto: Tricio

Orava – čarovné prázdniny pre deti
Orava patrí medzi najobľúbenejšie regióny Slovenska pre trávenie dovolenky, či prázdnin s deťmi. Ak sa rozhodnete relaxovať práve tu, určite nebudete ľutovať. Čakajú na vás neopakovateľné prírodné scenérie, poklady ľudovej architektúry aj historické pamiatky. Môžete tu športovať aj oddychovať, kúpať sa aj objavovať. Na Oravskej priehrade si môžete vyskúšať jachting, surfing, člnkovanie, vodné bicykle a iné vodné športy a atrakcie. Naše tipy na výlety na Orave:

Slanický ostrov umenia uprostred Oravskej priehrady. Ostrov je vlastne kopec, ktorý zostal nad hladinou po zatopení dedinky Slanica a ďalších štyroch osád. V súčasnosti na ňom môžete nájsť expozície ľudového umenia zo zbierok Oravskej galérie a lapidárium oravskej kamenárskej tvorby 18. a 19. storočia. Sú prístupné počas sezóny od 15. mája do 15. septembra a na ostrov sa dostanete výletnou loďou.

Prekrásne vodopády:

  • Šútovský vodopád (38 m) na úpätí Malej Fatry – dostanete sa k nemu po nenáročnej trojhodinovej prechádzke z obce Šútovo,
  • Roháčsky vodopád (23 m) neďaleko Roháčskej doliny – dostanete sa k nemu za necelú hodinku od križovatky na Adamculi,
  • Vodopád Červené piesky (15 m) v Prosieckej doline – v lete je síce chudobnejší na vodu, ale je príjemnou zastávkou na oddych.

Skanzen Oravskej dediny v Zuberci, ktorom môžete objaviť dávny spôsob života oravského ľudu, jeho bývania, architektúry, remesiel a zvyklostí.

Deti môžu oceniť tiež:

  • Oravský hrad, ktorý ponúka rôzne podujatia počas celého roka. V auguste sa môžete napríklad zúčastniť večernej prehliadky pre rodičov s deťmi – Tajomný hrad.
  • Splavovanie rieky Orava na drevených pltiach, ktoré už tradične ponúkajú pltníci v Podbieli.
  • Oravská lesná železnica, ktorá zasa ponúka vyhliadkové jazdy historickými vlakovými súpravami.

Náš tip na ubytovanie na Orave: Krásny hotel na Orave neďaleko Trstenej - www.orava.tricio.sk

Ubytovanie tvorí komplex zrekonštruovaného mlyna a viacerých sedliackych domov. Hotel a jeho okolie je vhodný na dovolenky pre rodiny s deťmi – aj pre najnáročnejších klientov. V hoteli je výborná reštaurácia, biliard, šachy, spoločenské hry, príjemné večerné posedenie, bar. Pri hoteli je zastrešené vonkajšie posedenie ideálne pre opekačky a grilovačky. K hotelu patrí wellness centrum (jacuzzi, bazén, sauna, masáže), tenis, futbal, volejbal, multifunkčné ihrisko, jazda na koni, požičiavanie horských bicyklov, a tiež možnosť lovenia pstruhov. V blízkosti hotela je celoročne otvorené termálne kúpalisko Oravice. Vďaka polohe ubytovania si hostia často plánujú výlety aj do Poľska.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.