Kúpeľné mestečko Hévíz

Významné kúpeľne mesto Hévíz v Maďarsku je známe hlavne vďaka jedinečnému termálnemu jazeru s rašelinovým dnom a leknami.


Z HISTÓRIE...

Archeologické pamiatky  svedčia o tom, že počas sedem tisícročí bolo územie dnešného Hévíz-u obývané. Voda s liečivými účinkami bola vyhľadávaná už počas Rimanov a prvé kúpele boli vybudované v roku 1795 grófom György Festetics.

Zo starovekých rímskych pamiatok je najdôležitejšia vila s koridorom. Rozprestierala sa na rozlohe takmer tisíc štvorcových metrov a mala ústredné kúrenie pochádzajúce z cisárskeho veku. Z neskoršieho obdobia začiatku 14. storočia,  je známa prvá písomná zmienka o názve Hévíz.  Z významového hľadiska, hevíz vyjadruje „teplý prameň“, ktorý sa používal od stredoveku až po dnešné dni.

Svedectvo z tejto oblasti zanechal aj polyhistor Matej Bel vo svojich spisoch, keď ňou práve prechádzal v roku 1781. Významným medzníkom je rok 1769, kedy sa uskutočnil prvý vedecký rozbor a opis vody. Jazero v Hévíz-e bolo zaznačené aj na prvej vojenskej mape z roku 1783, ktorú dal vyhotoviť Jozef II..

Rozvoj kúpeľníctva a využívanie liečivej vody nastal koncom druhej polovice 19. storočia. V okolí jazera do roku 1871, bolo vybudovaných sedem kúpeľných domov. Jeden z nich stojí dodnes  a poznáme ho pod názvom Mäsiarsky dom. Ďalšia významná etapa budovania kúpeľných domov začala od roku 1905, vďaka majiteľovi pivovaru v Keszthely Vencelovi Reischlovi. Za lekná v jazere môžeme zase poďakovať Sándorovi Lovassy, ktorý ich dal vysadiť prvý krát v roku 1898.

V medzivojnovom období, v roku 1926 bolo postavené kúpalisko, ku ktorému o rok neskôr pristavali jeho budovu. Zároveň v tomto plodnom desaťročí sa začala výstavba veľkých rekreačných stredísk.

SÚČASNOSŤ...

Jazero v Hévíz-e je geologickou raritou. Na rozdiel od ostatných teplovodných jazier sveta uložených na vulkanickom podloží, pramenité jazero v Hévíz-e leží na rašelinovom podklade a je naplnené liečivou hydrogén-uhličitou vodou obsahujúcou vápnik a magnézium. V lete teplota vody vystúpi na 30-35°C, a ani v zime neklesá pod 22°C. Vďaka svojmu jedinečnému zdravie udržujúcemu účinku a vysokému obsahu minerálnych látok, má táto voda výnimočne priaznivý vplyv na reumatické a motorické ochorenia.

Taktiež pomáha pri liečbe niektorých iných ťažkostí. Stimuluje produkciu hormónov, ktoré majú vplyv na nadobličkové žľazy, ktoré uvoľňujú látky redukujúce zápaly. Táto voda pozitívne ovplyvňuje hladinu estrogénu v tele, takže sa môže účinne využívať aj pri gynekologických ťažkostiach.

Hydrostatický tlak a rôzne prúdy vody počas kúpania sú ideálne na zlepšenie krvného obehu a príjemná teplota vody v jazere umožňuje dlhý pobyt v ňom.

Liečivý prameň vyviera cez 7 metrov hrubú vrstvu rašelinového podkladu na dne jazera, ktorá obsahuje esenciálne zložky z tohto podložia. Okrem liečivého jazera je rašelinové bahno v Hévíze jedinečné na celom svete. Jeho účinok je podobný tejto vode, avšak omnoho intenzívnejší. Vďaka obsahu rádia tíši bolesť, obnovuje nervový systém a stimuluje regeneráciu buniek a metabolizmus. Okrem toho, drobné mikroelementy, ktoré obsahuje, robia pokožku jemnou a hodvábnou. Normalizuje podkožný tuk a dlhodobejším pôsobením dokonca aj biorytmus celého tela.

Doktori Nemocnice svätého Andreja v Hévíz-e vykonávajú osobné liečebné plány pre reumatických pacientov na základe komplexných testov a vyšetrení. Množstvo hotelov pre hostí taktiež ponúka profesionálnu lekársku starostlivosť, kde sa môžu zregenerovať a byť fit v exkluzívnom prostredí.

Nedávno realizovaný turistický rozvoj – napr.: Hévíz Card+ systém bonusov, Ruiny z Rímskych čias, vybudovanie cyklistických tras – prispievajú k zmysluplnému naplneniu voľného času, čím sa zvyšuje spokojnosť zákazníkov.


Viac na www.heviz.hu

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.