Chute a vône Balatonu

Balaton patrí k legendárnym vinohradníckym oblastiam Maďarska, kde popri slávnych vinárstvach rastie popularita menších fariem, rodinných podnikov a bio vinárstiev.


Oblasť Balatonu znamená pre každého niečo iné, je to región so stovkami tvárí – plný zážitkov. Nech už sa letná dovolenka začne akokoľvek, jedno je isté: ak túžite po príjemnom ubytovaní, pestrých programoch, pohostinných hostiteľoch, chutných vínach a kvalitnom jedle, ťažko nájdete vhodnejšie miesto ako blízky Balaton!

Víno ako súčasť života miestnych obyvateľov je v regióne Balatonu už od čias Rimanov. V dnešnej dobe sa v Maďarsku nachádza päťkrát viac vinohradov v porovnaní so Slovenskom. Vinohrady sa rozprestierajú na vyše 90 000 hektárov a plocha sa delí na 22 vinárskych oblastí. Osobitý charakter majú hlavne viniče rodiace v okolí Balatonu.

Na mnohých miestach, ako napríklad pod Szent György-hegy (Vrch svätého Juraja) čakajú na najmenších osviežujúce nápoje a biomušt z kvalitného bio hrozna, dospelí môžu ochutnať rizling vlašský alebo Cabernet Sauvignon, ktoré získali certifikát v oblasti bio vín.
Viaceré vinárstva, ako napríklad Jásdi Pincészet v Csopaku, Figula Pincészet v Balatonfürede, Laposa Pincészet v Badacsony, alebo Konyári Pincészet na južnom pobreží Balatonu organizujú počas celého roka  programy, ochutnávky vín, prevádzkujú vínne terasy a vo vinohradníckej oblasti Badacsony od Turíc až do septembra premáva regionálny vinársky autobus, ktorý prepravuje návštevníkov od jednej vínnej pivnice k druhej.


Najobľúbenejšie odrody

RIZLING VLAŠSKÝ (Olasrizling) – jedinečná aróma a buket: „Vlajková loď“ vinohradníkov z úbočí nad Balatonom. Víno vhodné k rybám a pečienkám.

RULANDSKÉ ŠEDÉ (Szürkebarát) – typická aróma a výrazný buket: Podáva sa k bielemu mäsu a k rybám.

OVČÍ CHVOST (Juhfark) – Starodávna maďarská sorta, ktorá sa vyznačuje zmesou kyselín a s arómou mandlí. Má aj prezývku „víno na svadobnú noc“ a doporučuje sa k vnútornostiam a zabíjačkovému menu.

MAĎARSKÁ SORTA HUNGARIKUM (Cserszegi Füszeres) – vyšľachtené z dvoch odrôd Orsai Olivér a Tramín Červený. Výrazne korenisté víno, vhodné k bielemu mäsu a k rybám.

FRANKOVKA MODRÁ (Kékfrankos) – tmavočervené víno s intenzívnou arómou. Najrozšírenejšia sorta maďarského vína, ktoré sa podáva k bravčovému a hovädziemu mäsu, divine, pikantným jedlám a syrom.

Tip na ochutnávku
Skôr než sa vyberiete dovolenkovať na Balaton, vyskúšajte vína z tejto oblasti u na slovo vzatých odborníkov a dovozcov vín z Maďarska. Rodinná firma FIGURA-VIN z Janíkov,  spolupracuje so siedmimi producentmi vín z vínnej oblasti Balatonfüred-Csopak. Firma organizuje degustácie pre jednotlivcov aj skupiny, vínne týždne a slávnosti. Viac informácií nájdete na: http://www.madarskevina.sk/podujatia.


Balaton láka milovníkov chutných jedál a nevšedných gastronomických zážitkov mnohými druhmi rýb, divinou z okolitých lesov a chutným ovocím, ktoré sa rodí v tunajších záhradách s kvalitnou pôdou.

Jednotkou medzi jedlami z balatonského regiónu sú ryby, medzi nimi „kráľovská ryba”, balatonský zubáč. V rámci klasickej prípravy rybu upečú v celku a podávajú ju s prílohou neutrálnej chuti, aby sa naplno uplatnila jedinečná lahodná chuť zubáča. Osobitne treba spomenúť – a ochutnať  – jedinečnú balatonskú rybaciu polievku halászlé, pri ktorej platí, že čím viac rýb do nej dajú, tým je chutnejšia.

V oblasti Balatonu boli na viacerých miestach zriadené autentické trhy, kde dostanete bio produkty, lekváry, výrobky z kozieho mlieka, voňavé pečivo, med, víno a domáci jogurt. Návšteva týchto trhov sľubuje jedinečný zážitok, ktorý nemôžete vynechať!


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.