×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/fem_images/pr/harrer_gallery_pr

×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/fem_images/pr/harrer_gallery_pr

Malé ale čarovné...

... je mesto Šopron aj so svojím okolím. Nachádza sa neďaleko rakúskych hraníc a cestu z Bratislavy zvládnete za hodinu a pól.


Z histórie
História mesta siaha už do obdobia starých Rimanov. Šopron – lat. Scarbantia bol významnou súčasťou Jantárovej cesty na severo-južnej trase, ktorá spájala dnešné Szombathely (Savaria) so Šopronom (Scarbantia). Z archeologických pamätihodností v meste so subalpinskou klímou nájdete fórum z rímskej doby, stredoveké hradné opevnenie, gotické a barokové kostoly, ako aj renesančné a barokové meštianske domy. Šopron počas Rakúsko - Uhorskej monarchie bolo súčasťou Rakúska. Po prvej svetovej vojne, v roku 1921 obyvatelia mesta rozhodovali o svojom územnom pripojení. V ľudovom referende zmiešané národnostné obyvateľstvo zahlasovalo za pripojenie k Maďarsku. Toto symbolizuje v erbe mesta aj Brána vernosti nachádzajúca sa na južnej strane Požiarnej veže.

Múzea a pamätihodnosti
Vedeli ste, že Šopron je najbohatšie mesto v zemi na počet pamätihodností? Na hlavnom barokovom námestí dominuje benediktínsky kostol - „Kozí kostol“, ktorý bol v 17. storočí miestom korunovácií a zasadaní snemu. Mestská radnica z roku 1896 a dom Stornó je miestom s jedinečnou zbierkou vzácnych starožitností (sklo, porcelán, obrazáreň) a ešte sa tu nachádza lekárenské múzeum. Socha svätej Trojice patrí medzi popredné diela maďarského barokového sochárskeho umenia a neogotický kostol Ursulíniek medzi najkrajšie historické stavby minulého storočia.

Z námestia prejdete do ulice Új utca, ktorá je jedna z najstarších a najkrajších ulíc mesta s gotickými domami. Nachádzajú sa tam dve stredoveké synagógy – Stará a Nová synagóga. Pôvodne slúžili ako obytné budovy a nemocnica. Dnes sa v Starej synagóge nachádza múzeum. Zaiste si povšimnete gotický kostol sv. Michala z 15. storočia, ktorý má románske základy a dominuje mu 48 metrov vysoká veža.
Požiarna veža je symbolom mesta, dnes slúži na výstavy a v priečelí je umiestnená skupinová socha Hungária, ktorá pripomína územné vyrovnanie po prvej svetovej vojne. Mesto malo vybudovaný fortifikačný systém so vstupnými bránami - hradnú priekopu, ktorú kopírujú na vnútornej strane kupecké stredoveké domy.

V Šoproni pobudli aj významný ľudia. Jedným z nich bol Matej Korvín, ktorého v rokoch 1482-83 ubytovali majitelia domu Stornó počas zimného obliehania Viedne. Neskôr to bol Franz Liszt, ktorý sa narodil v roku 1811 neďaleko mesta Šopron. Vďaka tomu, že v 9. rokoch koncertoval v meste, získal podporu uhorskej šľachty (Apponyi, Amadeo a Szapáry) a mohol ísť študovať do Viedne.

 

Sladké potešenie menom Harrer
Po návšteve historických pamätihodností v centre mesta Šopron, si určite nenechajte utiecť exkurziu v celoštátne známej čokoládovni Harrer. Vyše hodiny budete v zajatí rôznych druhov čokolády, ktoré samozrejme ochutnávate v rámci zaujímavého výkladu. Všetky mlsné jazýčky a rodiny s deťmi, by mali povinne navštíviť túto modernú výrobňu spojenú s cukrárňou. V príjemnom prostredí cukrárne kúpite všetky produkty, ktoré vás oslovili na ochutnávke. Odborný výklad je časovo obmedzený (od 10:00 do 14:00), preto je nevyhnutná rezervácia.
Viac informácií nájdete na www.harrercafe.com
{gallery}fem_images/pr/harrer_gallery_pr{/gallery} 

Niečo pre milovníkov prírody
Súčasťou Šopronskej oblasti je pohorie Lövérek s vyhliadkou na najvyššom bode Károly-magaslat (398 m). Národný park Fertő - Hánság sa rozprestiera v západnej časti Maďarska pozdĺž hraníc s Rakúskom a v roku 2001 bol prehlásený za svetovú pamiatku UNESCO. Rastú tam vzácne druhy rastlín, žije množstvo živočíchov, vodného vtáctva a množstvo druhov rýb. Unikátne slané jazero Fertö (Neziderské jazero), je najväčšie v Európe a nemá žiaden prítok ani odtok, preto je voda z neho odvádzaná Hanságským kanálom. Voda v ňom je plytká, jej hĺbka je premenlivá, ale priemerne nedosahuje ani jeden meter. Pre športovo založených návštevníkov sú v okolí jazera vybudované veľmi dobré cyklistické trasy a k dispozícii sú lodičky a plachetnice na vodné športy.

Na záver – Modrá frankovka
Okolie mesta poskytuje pohľad na vinohrady, kde pestujú známu odrodu modrú frankovku - Kékfrankos a okrem toho sa tu pestuje odroda Tramín. Okolo roku 300 p.n.l. boli založené prvé vinice starými Keltmi. Keď sa v 13. storočí Šopron stal slobodným kráľovským mestom, produkcia vína viditeľne stúpla. Názov Kékfrankos sprevádza legenda z obdobia napoleónskych vojen, keď sa tu zdržiavala francúzska armáda. V preklade Kékfrankos vraj znamená Modré franky, bolo to platidlo vyššej hodnoty, za ktoré si vojaci kupovali víno. Na okolí je veľa divokej zvery, vyše 30 druhov rýb v Neziderskom jazere a množstvo stromov s jedlými gaštanmi. Keď to všetko spojíte, môžete sa tešiť na kulinárske zážitky v tomto regióne.



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.