Tip na dovolenku

Milovnici francúzskej kultúry a histórie, by nemali vynechať návštevu malých či väčších dediniek na hranici so západným Talianskom.


Sainte Agnes
Toto „pobrežné mestečko“ je najvyššie položené v Európe.  Nachádza sa 10 km  od Mentonu a leží vo výške 750 m nad morom. Vďaka, dobrovoľným milovníkov umenia,  bol zakonzervovaný stredoveký  hrad aj so stredovekou záhradou; vo výške 800 metrov nad morom. Keď si vyšliapete asi 10 minútový výstup na hrad a počasie bude bezoblačné, zobrazí sa vám nádherná scenéria azúrového pobrežia, Monaka aj San Rema. Boli tam odkryté vykopávky chrámu, z obdobia Dokleciána  (303 p.n.l).  V roku 1170 bol Sainte Agnes vo vlastnictve Grófa  Guido Guerra z Nice. Neskôr osada prešla pod Savojské a potom Sardinské vlastníctvo. Až referendum v roku 1814 potvrdilo príslušnosť k Francúzsku. 
Samotná obec má 1200 obyvateľov, má typickú stredovekú atmosféru, s malými uličkami a štíhlymi vysokými domami. Po výstupe na hradisko, dobre padne ochutnávka miestnej kuchyne. Smerom do vnútra obce narazíte na milú a chutnú reštauráciu Le Logis Sarrasin s úžasným výhľadom do údolia a na more. 
Deti a milovníkov modernej histórie, poteší prehliadka veľkého bunkra. Bunker je súčasťou obranných opevnení tzv. Maginotovej línie.  Ide v podstate o mesto pod zemou, ktoré má 2000 m2 a je vykopané do hĺbky 55 m.  Počas roku 1940, slúžil bunker ako kasárne pre 300 vojakov a odolal útokom talianskej armády.  Múzeum v bunkri je otvorené denne od  15. do 18. hodiny  a vstupné je primerané zážitku (deti/2 €; dospelý/4€; skupina(10 osôb)/3 €  ).
 
 
 
Gorbio
Malú dedinku vo výške 360 m nad morom, môžete navštíviť, keď sa budete vracať zo Sainte Agnes. Rozkladá sa  sčasti na kopci a v údolí, približne na 702 hektároch. V dedinke sa nachádzajú stavby už z 10 storočia, kaplnky z 12.storočia, barokový kostol sv. Bartolomeja a galéria La Tour Lascaris, ktorá je v rekonštruovanej budove z 13. storočia. V centre malého, ale hlavného námestia Republiky, dominuje starý strom z 15. storočia. Vedľa sa môžete občerstviť po prehliadke Gorbia v  reštauráciách BEAUSEJOUR a LES TERRASSES.
 
La Turbie
Mestečko nad Monakom la Turbie ponúka vysoký 50 m monument Tropaum Alpinum – Le Trophée.Tento pamätník bol postavený na počesť cézara Augusta; a na podstavci sa nachádza vytesaných 44 podrobených národov.  Zároveň obec ponúka nádherný pohľad na Monako a azúrové pobrežie.



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.