Jeseň v okolí Paríža

Ak sa náhodou chystáte na jeseň do Paríža určite navštívte aj zámky a opátstva v okolí tohto veľkomesta a zažijete atmosféru z doby známej filmovej Angeliky.

Versailles...
...považujú samotní Francúzi za pamätník slávy a veľkosti, tiež svojho času za nedosiahnuteľný vzor početných európskych stavieb. Táto prepychová stavba Ľudovíta XIV. sa nachádza na ľavom brehu Seiny. Priťahuje každoročne množstvo návštevníkov aj pre svoj park, ktorý sa nachádza na rozlohe 100 hektárov. Najvhodnejší čas na vychutnanie pokojnej prehliadky je skoro ráno.

Zámok Fontainebleau...
...sa nachádza asi 60 kilometrov juhovýchodne od Paríža a najdôležitejším majiteľom panstva bol František I. (1494 - 1547), ktorý bol veľkým obdivovateľom talianskej renesancie čo sa odrazilo aj na zámku.

Chantily...
...je renesančný zámok vzdialený približne 50 kilometrov severne d Paríža. Obklopený je veľkým listnatým lesom, s vodnými priekopami a rybníkmi. V zámku sa nachádza Musée Condé s bohatými zbierkami malieb a umeleckých kníh, s vrcholným dielom francúzskej knižnej ilustrácie "Trés riches Heures" od vojvodu de Berry. Zámok je zaujímavý aj tým, že tam založili špičkovú výrobu porcelánu a začali s dostihami, ktoré sa konajú dodnes.

Stredovekú atmosféru si asi najlepšie vychutnáte ak sa nasmerujete do Chartres a priľahlého urodzeného mestečka, ktoré je dodnes pamiatkovo chránené. Nachádza sa asi 90 kilometrov juhovýchodne od Paríža. Katedrála Chartres bola vybudovaná v rokoch 1194 až 1260 na zrúcaninách pôvodného kostola a je to vrcholné dielo francúzskej gotiky. Priamo v Paríži stojí za návštevu gotický opátsky kostol Saint-Denis.

Obdivovatelia impresionistov a hlavne Claude Moneta by nemali vynechať návštevu jeho ateliéru v Giverny. Tvoril tam takmer 40 rokov a dom s ateliérom bol zrekonštruovaný a sprístupnený vďaka americkej iniciatíve. Ateliér sa nachádza v krajine s vidieckými záhradami a slávnym rybníkom s leknami.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.