Oddych a aktívna dovolenka počas jesene v Opatiji

Letné mesiace v Chorvátsku skoro každý pozná, ale jeseň je rovnako krásna. Rušné pláže, promenády sa menia a počasie je stále príjemné na spoznávanie okolitých miest, pamätihodností a zaujímavých programov či festivalov.

opatija_24

Tip: Chorvátske prímorské mesto Opatija sa opäť stane hostiteľom 18. ročníka slávneho Čokoládového festivalu v dňoch 8. až 10. novembra 2024, no tento rok to nebude len festival, ktorý prinesie nezabudnuteľný zážitok.

Prémiové rodinné hotely Amadria Park s bohatou históriou pripravili pre návštevníkov festivalu špeciálne zážitky, od luxusných kúpeľných procedúr až po gurmánske stolovanie s čokoládovou tematikou.

opatija_choco_18

Či už si doprajete čokoládovú masáž, objavujete históriu čokolády v Milenij Choco World, alebo si vychutnávate špeciálne menu v reštaurácii Symphonie, hotely Amadria Park ponúkajú dokonalú kombináciu prémiovosti, pohodlia a sladkého pokušenia.

O meste a okolí…

Opatija sa nachádza 18 km severozápadne od krajského mesta Rijeka, asi 90 km od Terstu po železnici a 82 km od Puly po ceste.

Mesto leží geograficky na Istrijskom polostrove, hoci nie v Istrijskej župe. Turistické stredisko sa nachádza v Kvarnerskom zálive, časti jadranského pobrežia, v chránenej polohe na úpätí masívu Učka, s vrcholom Vojak siahajúcim do výšky 1 401 m.

1_opatija_24

Mesto je obľúbeným letným a zimným strediskom s priemernými teplotami 10 °C v zime a 32 °C v lete. Opatija je obklopená krásnymi lesmi vavrínu a celé morské pobrežie na sever a juh od Opatije je skalnaté a malebné a obsahuje niekoľko menších zimných stredísk.

Z histórie…

V rímskych časoch bola táto oblasť domovom niekoľkých patricijských víl spojených s neďalekým mestom Castrum Laureana, moderným Lovranom.

Chorváti sa v regióne usadili približne od roku 700 nášho letopočtu. V stredoveku bolo územie dnešného mesta rozdelené medzi Veprinac (dnes Opatija) a Kastav, kde sa nachádzala rybárska dedina Veprinac. Samotná malá dedinka Opatija sa rozvinula okolo benediktínskeho opátstva zasväteného svätému Jakubovi, ktoré sa prvýkrát spomína v roku 1453. Kým západnú Istriu v roku 1420 postupne dobyla Benátska republika, zvyšné územie až po Opatiju pripadlo rodu Habsburgovcov a neskôr bola začlenená do rakúskeho prímoria.

Novodobá história mesta sa začala písať v roku 1844, keď Iginio Scarpa (1794 – 1866), bohatý obchodník z Rijeky, dal postaviť kaštieľ Villa Angiolina v rozšírenom parku, kde prijímal významných hostí.

Po svetových vojnách sa Opatija ocitla v dvoch rôznych štátoch. Po 1. svetovej vojne v roku 1920 bola Opatija pridelená Taliansku a v roku 1947 sa stala Opatija súčaťou Juhoslávie na základe mierovej zmluvy s Talianskom. Po tomto novom pričlenení, väčšina taliansky hovoriaceho obyvateľstva emigrovala do Talianska. Po rozpade Juhoslávie, ktorý sa začal v roku 1991, sa mesto stalo súčasťou Chorvátska.

Zaujímavosti…

… Vroku 1908 bola otvorená električková trať zo stanice Matulji pozdĺž pobrežia cez Opatiju do Lovranu na juhu.

… Opatija je dnes najznámejšia ako miesto konania šachového turnaja z roku 1912 venovaného Kráľovmu gambitu.

… Rakúsky cisár František Jozef I. tam býval v zime niekoľko mesiacov. 29. marca 1894 sa tam stretol s nemeckým cisárom Wilhelmom II.

… Medzi ďalšie korunované hlavy, ktoré tu hľadali odpočinok, patrili rakúska cisárovná Alžbeta a nemecká cisárovná Augusta Viktória, rumunský kráľ Carol I. a jeho družka Alžbeta, grécky kráľ Juraj I., saský kráľ Albert, luxemburský veľkovojvoda Viliam IV. a princ Nikola I. Petrović-Njegoš.

Historické stavby, park, promenáda…

Benediktínske opátstvo zo 14. storočia, od ktorého je odvodený názov mesta (opatija znamená po chorvátsky "opátstvo"), sa nachádza v Parku Svetog Jakova. Kostol sv. Jakuba, postavený v roku 1506 a rozšírený v roku 1937, teraz stojí na tom istom mieste.

2_opatija_24

Kostol sv. Jakuba

Novorománsky kostol Zvestovania Panny Márie s výraznou zelenou kupolou navrhol v roku 1906 architekt Karl Seidl.

Ďalšou pamiatkou je Villa Angiolina, ktorú v roku 1844 postavil Iginio Scarpa a mala mnoho prominentných hostí. V súčasnosti sa vo vile nachádza múzeum. Mestský park Angiolina obsahuje množstvo druhov rastlín z celého sveta a chránený je od roku 1968.

3_opatija_24

Villa Angiolina s mestským parkom

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.