Prvá pomoc pre pobyt v prírode

Možno ste si povedali, že potrebujete zmeniť prostredie, zbalili ste kufor a odišli ďaleko od ľudí na chatu v prírode. Zmena podnebia, odlišné stravovacie zvyklosti či iná úroveň hygieny môžu spôsobiť rôzne nepríjemnosti. Dovolenka, by mala byť symbolom pokoja, oddychu, a poznávania... 

dollarphotoclub_rybacka

Väčšina ľudí však prežíva pred dovolenkou istý druh stresu a na mieste pobytu potrebuje i niekoľko dní na aklimatizáciu. Keď k tomu pripočítame prudké letné slnko, neobvyklú stravu a celodenné potulky, nemôžeme sa čudovať ak citlivejší organizmus reaguje negatívne.

V "cestovnej lekárničke" by preto nemal chýbať liek určený na črevné potiaže: živočíšne uhlie (pri miernejších bolestiach) a napr. Endiaron; antacidová zmes zasa poslúži pri pálení záhy a náhlej žalúdočnej nevoľnosti. Na bolesť hlavysi pribaľte Paralen a Ibuprofen.

Podráždenie očí vám pomôže zmierniť bórova voda a antiseptická masť O-Septonex. Do základnej výbavy (hlavne ak dovolenkujete s deťmi) by mal patriť aj antiseptický krém, ktorý je určený na prevenciu infekcie pri drobných odreninách; antifungálna masť, ktorá obsahuje účinnú zložku proti plesňovým kožným infekciám; prípadne i klinčekový olej, ktorý prináša dočasnú úľavu pri bolestiach zubov. Pokiaľ nebudete bývať v hoteli Ritz a náplňou vašej dovolenky nebude prehliadka múzeí a galérií, samozrejmou súčasťou batožiny by mali byť: peroxid vodíka, vata, vodeodolné náplaste a pružné ovínadlo.

Celkom bežnou ujmou na zdraví býva na dovolenke bodnutie hmyzom. Vtedy treba z rany ihlou vytiahnuť žihadlo, ranu umyť vodou a mydlom a natrieť Fenistil gelom alebo hydrokortizónovou masťou. Vhodný je tiež studený obklad. Alergická reakcia na bodnutie hmyzom sa prejavuje prudkým opuchom, dýchavičnosťou, výsypom a vracaním; môže nastať aj anafylaktický šok (človek je bledý, spotený, má nevýrazný pulz a studenú kožu, upadá do bezvedomia). V danom prípade, ako aj pri bodnutí hmyzom do úst (opuch môže upchať dýchacie cesty), je nutné čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.