Zimné radovánky v regióne Liberec

Napísal CzechTourism 17. január 2023

Vysoká kvalita a široký výber zimných športov - to sú dôvody, prečo sa Liberecký kraj radí medzi najlepšie destinácie pre zimnú dovolenku. Jizerské hory, horský hrebeň Ještědu, Lužické hory a Krkonoše ponúkajú perfektné podmienky pre zjazdové lyžovanie, beh na lyžiach a iné zimné adrenalínové športy.

Tak prečo tú príležitosť nevyužiť?

A čím iným začať ako Skiareálom Ještěd - tým pravým miestom pre aktívne trávenie voľného času. Stredisko ponúka 4 lanové dráhy a 6 vlekov, ktoré nám zaistia bezpečnú a rýchlu dopravu na vrchol zjazdovej trate. Zjazdovky sú vhodné pre rodiny s deťmi, ale aj pre skúsených a náročných lyžiarov. Zábavu tu ale nájdu aj nelyžiari. Čo tak skúsiť sánkarskú dráhu? Vedie od hornej stanice lanovky Skalka až k električkovej zastávke Horný Hanychov, čo jej robí 3 kilometre dlhú. A ako najlepšie zaspomínať na detstvo ako na poriadnych sánkach, klzáku alebo lopate? Každý tomu síce hovoríme inak, ale zážitok, ten budeme mať rovnaký!

A pre koho by snáď zimný zošup z kopca nebol dostatočným adrenalínom… počuli ste už o Ľadovej stene v Liberci? Bývalý žulový lom v samotnom centre mesta sa počas zimy pretvára na ideálny tréningový areál, ktorý návštevníkom ponúka veľké množstvo rôzne náročných ciest.

Od Ještědu sa teraz presunieme ešte trochu viac na Sever, a to do Bedrichova, kde na nás čaká slávna Jizerská magistrála. Všetkých zimných bežkárov určite poteší, že jej bežecké stopy sú pravidelne upravované, a tak si všetci môžeme vychutnať akúkoľvek z celkom 170 kilometrov dlhých dráh.

Tým najnavštevovanejším regiónom sú ale bezpochyby Krkonoše. Skialpinisti sa môžu vydať na túry v okolí Špindlerovho Mlyna, Pece pod Sněžkou alebo Rokytnice nad Jizerou. Čakajú tu na nás skvelé a nenáročné trasy, ktoré si môžeme užiť aj s deťmi.

spindelruv_mlyn_czechtourism_t_rucky_23

Špindlerův Mlýn, Foto CzechTourism Tomáš  Rucky

Vychutnať si sneh a spoznať okolie Špindlerovho Mlyna možno ale aj zo sedla snežných skútrov. Stačí totiž prísť do niektorej z miestnych požičovní, vypočuť si dôležitú inštruktáž, bezpečne sa ustrojiť a môžeme vyjsť! A verte nám, že na tento nevšedný zážitok budete vždy spomínať.

A čo potom taká jazda na gumovej nafukovacej duši. Veľmi obľúbená adrenalínová atrakcia, v špeciálnom snehovom tobogáne, je nevšedným zážitkom pre jedincov bez rozdielu veku. Niekde vás vyvezie špeciálny vlek a niekde si to musíte vyšliapnuť sami, aby ste sa mohli rútiť kľukatou dráhou dole. Máte tiež možnosť zažiť jedinečnú atmosféru večerných jázd na osvetlenej dráhe. Snowtubingové areály sú k dispozícii napríklad v Rokytnici nad Jizerou, na Benecku a tiež v Bedřichove.

Máchovo jazero v romantickom prostredí neďaleko hradu Bezděz ponúka v zime za priaznivých podmienok ideálne možnosti korčuľovania na zamrznutom jazere. Nezabudnime ale, že by sila ľadu na bezpečné korčuľovanie mala dosahovať 18 až 25 cm. Výhodou je, že Máchovo jazero ľahko zamŕza vďaka všeobecne silným mrazom v Dokeskej kotline a málokedy býva pokryté veľkou vrstvou snehu. Z hladiny sa otvárajú krásne pohľady na Bezděz, Borný aj Kummerské pohorie lemujúce Dokeskú kotlinu na severe. Zvláštnosťou je skalnatý ostrovček Myšlín zdvíhajúci sa zo stredu rybníka. Vodná plocha je viac ako 2 km dlhá a vďaka členitým brehom je jej obvod asi 7 km. Tak nasaďte korčule a poďte sa s nami pekne skĺznuť!

Zimné obdobie ponúka nespočet možností, ako si ho pohodovo užiť, či už si vyberieme lyže, sánky, korčule alebo napríklad snežnice. Tak si zabaľte zimnú výbavu, niečo dobré na zub a vyrazte za nami do Libereckého kraja. A nezabudnite sledovať naše sociálne siete, kde sme ako REGION LIBEREC, nech máte tie najčerstvejšie informácie o zimných strediskách, snehových podmienkach a ďalších tipoch na zimné radovánky.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.