Aké pravidlá sa oplatí dodržiavať pri „sólo“ cestovaní (nielen) ženám?

Napísal Kiwi.com 08. december 2022

Ktoré krajiny sú stávkou na istotu? Jedným z trendov posledných rokov je cestovanie na vlastnú päsť, ktoré má svoje výhody – slobodu, autenticitu, žiadne kompromisy, ale často aj poznávanie samého seba.

cestovanie_letisko_22

Aj veľká časť cestovateľov zo Slovenska je tomuto trendu naklonená –  podľa prieskumu Kiwi.com s ním má skúsenosti takmer 26 % Slovákov a ďalších 27 % by ho rado vyskúšalo.* „Sólo“ cesty tento rok tvorili až 50 % slovenských rezervácií na Kiwi.com, čo dokazuje obľubu spomínaného trendu. Cestovanie na vlastnú päsť má však určité nepísané pravidlá, ktoré sa oplatí dodržiavať, či už ste skúsení nomádi alebo vyrážate za vlastným dobrodružstvom prvýkrát:

Pred odchodom: plánovanie aj prevencia pred nepríjemnosťami

Ak si chcete svoj single výlet užiť, oplatí sa urobiť si malú, ale dôležitú prípravu. Bez ohľadu na to, do ktorej krajiny sa chystáte, skontrolujte si pred cestou nielen informácie o podmienkach vstupu, ale aj aktuálne varovania, miestne zvyklosti a núdzové kontakty, ktoré nájdete na webovej stránke vlády danej krajiny. Oboznámte sa s miestnou menou a úrovňou cien, aby ste nenaleteli podvodníkom. Naučte sa aspoň základné frázy v miestnom jazyku – oceníte to najmä v krajinách, kde sa nemôžete úplne spoľahnúť na angličtinu.

Užitočný hack: Na cestu si pobaľte oblečenie, ktoré je „odolné voči vreckovým zlodejom“ a batožinu so skrytými zipsami. Pre ženy môžu byť užitočné špeciálne vrecká, ktoré sa dajú pripnúť na podprsenku.

Vždy si zabezpečte primerané cestovné poistenie, najmä ak cestujete ďaleko a na dlhší čas. Bez neho je takáto cesta príliš veľkým rizikom a v prípade zdravotných komplikácií by znamenala nepríjemné finančné následky.

Pred odchodom si urobte kópiu cestovného pasu pre prípad, že ho stratíte alebo vám ho ukradnú. Jednu kópiu môžete nechať doma osobe, ktorej dôverujete.

Užitočný hack: zdieľajte svoje cestovné plány s ostatnými. Aplikácia Glympse vám umožňuje informovať svojich blízkych o vašej polohe v reálnom čase.

Aj keď sa chystáte na dobrodružstvo, venujte aspoň chvíľu plánovaniu. Oplatí sa to najmä pri cestovaní, napríklad medzi letiskom (alebo stanicou) a ubytovaním. Myslite tiež na to, že v noci môže byť ťažšie dostať sa na miesto, kde ste ubytovaní. Vhodné je vybrať si ubytovanie s 24-hodinovou recepciou.

S (nielen) nočnými presunmi súvisia aj možné nepríjemné stretnutia. V prípade potreby nie je na škodu zopakovať si základné techniky sebaobrany.

Užitočný hack: Slzný sprej je účinné riešenie v prípade núdze, avšak musíte sa uistiť, či je jeho použitie vo vašej krajine legálne. S rôznymi prístupmi k slznému spreju sa stretnete aj v rámci Európy. Zakázaný je napríklad v Belgicku, Dánsku, Luxembursku, Holandsku, Nórsku, Grécku, Maďarsku, ale aj na Islande, v Írsku, Švédsku či v Turecku. V Spojenom kráľovstve je dokonca klasifikovaný ako zbraň. Povolený je v Taliansku, Francúzsku, Španielsku, Rakúsku a Poľsku. V krajinách, ako je Švajčiarsko, Nemecko a Portugalsko, je na držanie slzného spreja potrebné povolenie. Ak sa chystáte do vzdialenejších krajín, vždy si overte miestne regulácie – napríklad v niektorých obľúbených ázijských destináciách môžete na držanie tohto spreja ľahko doplatiť.

Ubytovanie

Hotely, hostely aj couchsurfing majú čo ponúknuť a všetky so sebou nesú isté špecifiká. Základné pravidlo však znie: nikdy nenechávajte batožinu bez dozoru. V hoteli používajte trezor, najmä na cennosti a väčšie sumy peňazí, ktoré si neberiete vždy so sebou na cesty. Zamykajte dvere hotelovej izby aj keď ste vo vnútri. Keď idete von, môžete na kľučku zavesiť nápis „nerušiť“ – je to jednoduchá, ale často účinná vec, ktorá odradí nepovolaných hostí. Hoci je pravdepodobnosť takéhoto scenára nízka, oboznámte sa s núdzovým východom v hoteli pre prípad požiaru alebo iných krízových situácií. V hosteli si zamknite svoje veci a nenechávajte cennosti na očiach. Buďte v kontakte so spolubývajúcimi, avšak prílišná dôverčivosť nie je vhodná (aspoň spočiatku).

Užitočný hack: Ak sa rozhodnete pre couchsurfing, ubytujte sa len u hostiteľov s overenými profilmi a referenciami, ktoré nájdete na webe couchsurfing.com. Vopred sa s hostiteľom dohodnite na dôležitých veciach, aby ste neboli na mieste zaskočení – napríklad na úrovni súkromia, ale aj na pravidlách ubytovania. Pre istotu si nechajte v zálohe možnosť B.

Na mieste

Hoci by ste si mali dovolenku najmä užiť, najmä pri samostatnom cestovaní sa oplatí byť opatrný. Na výlety a prechádzky po meste si berte len to, čo potrebujete – nenoste so sebou zbytočnú hotovosť, šperky ani doklady, ktoré nepotrebujete. Najmä ak ste sami, nepite príliš veľa alkoholu a na svoj drink si dávajte pozor. Zdržiavajte sa – najmä po zotmení – na dobre osvetlených uliciach a miestach, kde sa pohybujú iní ľudia. Nedeľte sa s cudzími ľuďmi o príliš veľa detailov, neprezrádzajte im, kde bývate alebo že cestujete sami. Venujte pozornosť aj tomu, kto s vami hovorí, čo od vás chce, a dôverujte svojim inštinktom.

Užitočný hack: mapy v telefóne sú skvelá vec, ale nespoliehajte sa na ne na 100 %. Stačí výpadok alebo krádež telefónu a ste bez navigácie a času. Pre istotu si zaobstarajte starú dobrú papierovú mapu.

Špeciálne tipy pre sólo cestovateľky

·      V hosteli požiadajte o izbu zdieľanú len so ženami.

·      Pri ceste taxíkom seďte vzadu, aby bolo v prípade potreby možné rýchlo vystúpiť.

·       Vyskúšajte aplikáciu Tourlina, ktorá vás spojí s inými cestovateľkami vo vašom okolí.

A ktoré krajiny sú podľa odborníkov** najbezpečnejšie?

1. Island
2. Nový Zéland
3. Írsko
4. Dánsko
5. Rakúsko
6. Portugalsko
7. Slovinsko
8. Česká republika
9. Singapur
10. Japonsko
11. Švajčiarsko
12. Kanada
13. Maďarsko
14. Fínsko
15. Chorvátsko
16. Nemecko
17. Nórsko
18. Malajzia
19. Bhután
20. Slovensko

* Prieskum uskutočnila agentúra STEM/MARK v októbri 2022 v 5 krajinách strednej a východnej Európy (Česká republika, Slovensko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko). Reprezentatívna vzorka na Slovensku: N= 1008 respondentov (18-59 rokov), ktorí za posledných 6 rokov aspoň dvakrát vycestovali do zahraničia, metóda: online prieskum.

** Global Peace Index 


 

O Kiwi.com

Kiwi.com je popredná travel-tech spoločnosť so sídlom v Českej republike a lokálnymi kanceláriami v Bratislave a Košiciach, ktorá celosvetovo zamestnáva viac než tisíc ľudí. Jej unikátny algoritmus umožňuje užívateľom kombinovať lety tradičných aerolínií a nízkonákladových leteckých spoločností v rámci jedného itinerára. Spoločnosť Kiwi.com každý deň uskutoční viac než 2 miliardy cenových kontrol, a pokryte tak 95 percent globálnej ponuky letov. Zákazníci majú vďaka Kiwi.com prístup k lepším cenám a trasám, ktoré iné vyhľadávače nemôžu ponúknuť. Každý deň sa na Kiwi.com vyhľadá viac ako 100 miliónov položiek a predá sa viac ako 50-tisíc sedadiel.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.