Na potulkách barokom - Eisenstadt a St. Pölten

Napísal Rakúska Turistika 18. september 2022

V hlavnom meste Burgenlandu Eisenstadt, objavíte stopy príslušníkov kniežacieho rodu Esterházy a hudobné dedičstvo po velikánovi klasickej hudby Josephovi Haydnovi. Mladé hlavné mesto Spolkovej krajiny Dolné Rakúsko St. Pölten by sa dalo nazvať i Hlavným mestom baroka.

Eisenstadt

Hlavnými pamiatkami Eisenstadtu sú zámok rodu Esterházyovcov, pôvodne gotický hrad (1364), veľkoryso rozšírený a prebudovaný kniežatami Esterházyovcami (1663-1672), ktorý sa stal centrom života ich dvora. Zámok sa dnes prezentuje ako miesto živej kultúry. V Haydnovom sále zaznievajú pod freskami vyzdobenými stropmi Haydnovej sály pri slávnostných príležitostiach tóny jeho hudby.

Mesto je s menom skladateľa nerozlučne spojené a jeho pamiatku z láskou zachováva. Od roku 1761 pôsobil viac ako štyridsať rokov ako kapelmajster na dvore Esterházyovcov a dnes sa s ním stretnete o.i. v Horskom kostole - Haydnkirche, v Haydnovom mauzóleu a barokovom Haydnovom dome, predovšetkým však v septembri, na Medzinárodných dňoch Haydnovej hudby, na ktorých účinkujú najlepší svetoví interpreti jeho diel.

Nezabudnite navštíviť aj kalváriu na kopci - Kalvarienberg, Dóm Sv. Martina, ktorého počiatky siahajú až do 13. stor., Gloriettu a Zámocký park, ktorý bol pôvodne barokovou záhradou, od cca roku 1800 prebudovanou na anglický park.

Potúlajte sa krížom-krážom cez pamiatkovo chránené Staré mesto, v ktorého pešej zóne Vás budú sprevádzať lákadlá: obchody, kaviarne a reštaurácie. V mestských častiach St. Georgen a Kleinhöflein necháte doznieť zážitky z príjemného dňa v šumiacich záhradách viech. www.eisenstadt.at

eisenstadt_st_polten

St. Pölten

Hoci mestské práva tomuto mestu na rieke Traisen udelil passauský biskup Konrad už v roku 1159, teda oveľa skôr ako ktorémukoľvek inému mestu v Rakúsku, stal sa sa St. Pölten so svojimi 50.000 obyvateľmi hlavným mestom  Dolného Rakúska až v roku 1986. Zažite nádheru barokových stavieb, malebné kúty a zátišia mesta a navštívte podujatia podľa vlastného vkusu, ktorých toto vzhľadné a dynamické hlavné mesto ponúka plným priehrštím.

Prvý vrchol rozkvetu zažilo mesto v roku 1689, kedy sem presídlil barokový staviteľ Jakob Prandtauer a vystavil tu následne niekoľko významných stavieb. Do tejto doby sa datuje napr. Karmelitánsky kláštor alebo jadro Inštitútu Anglickej slečny, pripomínajúce tohto staviteľa, ktorého dielom je o.i. i komplex opátstva Melk. V barokových meštianskych domoch na Herrenplatz a na Radničnom námestí, ktoré v roku 1995 nanovo stvárnil Boris Podrecca na Vás zapôsobí celý rad zaujímavých svedkov barokovej nádhery. Rovnako Vás zaujmú fasády Barockhaus-u - barokového domu vo Fuhrmanngasse a fasáde už spomenutého Inštitútu Anglickej slečny, ktorého najslávnejšou žiačkou bola autorka textu rakúskej národnej hymny Paula von Preradovic.

Nezabudnite navštíviť i pôvodne románsky a v roku 1722 v štýle baroka prebudovaný Dóm, ktorý sa počas leta opakovane stáva kulisou predstavení klasiky pod holým nebom. Architektonicky najmladšou pamiatkou mesta je vládna štvrť - Regierungsviertel - ktorú naprojektoval a v roku 1997 uviedol do prevádzky Ernst Hoffmann. Do nej patrí „Dolnorakúska Krajinská loď", t.j. "Landtagsschiff" - (parlament), Krajinské múzeum, "Klangturm" - t.j. Dolnorakúske centrom rakúskeho rozhlasu, Festspielhaus, Krajinská knižnica a Krajinský archív. www.st-poelten.gv.at

Zdroj foto:

1 - Zámok Esterházy (c)Austrian National Tourist Office/Popp&Hackner
2 - Eisenstadt  (c) Esterházy Betriebe Gmbh/Andreas Hafner
3 - Eisenstadt ( c) Austrian National Tourist Office/Rainer Fehringer
4 - St. Pölten (c) Austrian National Tourist Office/Popp&Hackner

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.