Dovolenka na Slovensku alebo ako si užiť tohtoročné leto

Koronavírus zmenil dovolenkové plány väčšiny Slovákov. Mnohí sú ešte stále sklamaní z toho, že si nemôžu dopriať letnú dovolenku v zahraničí. Opatrenia sa uvoľňujú a mnohé prímorské štáty už teraz lákajú na dovolenku pri mori.  Bezpečnosť je ale na prvom mieste a mnohí z vás sa pravdepodobne rozhodnú stráviť dovolenku na Slovensku.

les_shutterstock

Ako si ale užiť tohtoročné leto na Slovensku?

Chata na víkend

Realitné portály zaznamenali počas pandémie zvýšený záujem o predaj chatiek. Kamkoľvek zavítate, tam nebudete mať problém nájsť moderne vybavenú chatu na víkend. Slovensko je hornatá krajina a ak chcete mať súkromie, môžete si vybrať chatu v ktoromkoľvek pohorí. Môžete si rezervovať chatu na víkend vo Veľkej Fatre, v Malej Fatre, ale aj v Muránskej planine, v Poloninách, či v Strážovských vrchoch.

Pri výbere chaty je dôležité okrem vybavenia zohľadňovať aj prístupovú cestu, počet lôžok, možnosť posedenie na terase a samozrejme aj zaujímavosti v okolí.

Turistika v Tatrách

Dovolenka na Slovensku sa nám väčšinou spája najmä s turistikou v Tatrách. Západné, Nízke, ale aj Vysoké Tatry ponúkajú menej náročné, ale aj náročnejšie turistické trasy, ktoré vám ponúknu krásne výhľady na okolitú tatranskú prírodu. Na internete nájdete viaceré články, ktoré odporúčajú najkrajšie túry v Tatrách. Na inšpiráciu budú tieto články dobré. Treba však vyberať také trasy, ktoré reálne fyzicky zvládnete. Ak máte slabú kondíciu, nemá zmysel ísť na celodennú vysokohorskú turistiku.

Ak ale plánujete oddychovať najmä turistikou, nezabudnite si pribaliť kvalitnú turistickú obuv s protišmykovou podrážkou, vetruvzdorné a nepremokavé turistické bundy, funkčné tričká a teplé flísové mikiny. Počasie na horách je zradné a aj keď sa vám zdá, že u vás doma je teplo, na horách tak nemusí byť. Na vysokohorskú turistiku odporúčame brávať aj pršiplášte, slnečné okuliare a dobrú pokrývku hlavy. Slnečnú lúče sú vo vyšších nadmorských výškach silnejšie, preto je potrebné sa pred nimi chrániť kvalitným opaľovacím krémom.

Zdroj obrázka:

Autor:  Grisha Bruev / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.