Hnev za volantom a syndróm RDI

Poznáte to, agresívny vodič je ako neriadená strela, ktorá môže zasiahnuť kohokoľvek. Navyše agresivita je veľmi škodlivá pre ľudský organizmus. Agresivita a zúrivosť voči iným vodičom môže byť vyvolaná z najrôznejších príčin. Viete čo je syndróm RDI?

shutterstock_vodicka21

Jedna z najčastejších príčin býva „ krádež“ miesta na parkovisku, „ spomalená“ prípadne „ opatrná“ jazda auta vpredu či len „spomalené“ predchádzanie pomalšieho vozidla. Reakcie na tieto situácie sú rôzne – od trúbenia, prudkej gestikulácie a pokrikov až po priamu konfrontáciu mimo vozidla. Neraz sme sa stali svedkami takýchto výstupov, keď napríklad mladý, silný muž z ešte silnejšieho auto takto atakoval „slabšie“ auto s posádkou. Takýto rozčúlený vodič sa správa skoro ako opilec, adrenalín mu stúpa a telo sa „pripravuje na boj“.

Zdravotníci upozorňujú, že pokiaľ sa niekto takto za volantom rozčuľuje každý deň a celý život, prejaví sa to za pár rokov veľmi negatívne na jeho zdravotnom stave. Pri rozčúlení dochádza k vyplaveniu stresových hormónov do krvného obehu, ktoré škodia srdcu a ďalším funkciám v tele.

Štatistiky potvrdzujú, že ľudia väčšinou preceňujú svoje vodičské schopnosti a ostatných účastníkov cestnej premávky považujú za menej spôsobilých. Ďalej bolo zistené, že prvotným rozčúlením negatívne pocity stále rastú a vodič sa stáva nebezpečný svojmu okoliu. Dochádza k strate koncentrácie, k pridaniu rýchlosti, „ zúrivejšiemu“ šoférovaniu za pomoci verbálnych vulgarizmov a podobne. Všetky tieto faktory znižujú pud sebazáchovy. Podľa prieskum sú takéto emočné reakcie skoro identické medzi obidvoma pohlaviami a to len s menšími odchýlkami.

Syndróm RDI

Odborníci na ergonómiu sa zaoberajú aj dôsledkami zlej polohy sedenia pri šoférovaní, pri ktorom vzniká tzv. RDI syndróm sprevádzajúci rôzne bolesti. Britskí prieskum potvrdil, že asi polovica šoférov – mužov aj žien má nesprávne sedenie pri jazde autom. Dôsledky pri dlhodobej nesprávnej polohe sa prejavujú problémami s kĺbmi, chrbticou a svalmi.

Bolesti sa prejavujú:- na nohách - v bedrovej oblasti- na strnulosti krčnej oblasti- bolesťou hlavy- preťaženosťou očí

Podľa spôsobu sedenia rozdelili britskí vedci vodičov do štyroch skupín – jazdec na horskej dráhe, závodník, pracovník a pasák

Jazdec na horskej dráhe 

Charakteristická poloha – vodič je naklonený dopredu, sedadlo vzpriamené a vpredu, ohnuté ruky a nohy
Prejavy RDI - bolesť ramien a kostrče, preťaženie očí
Riešenie – Sklony k tomuto typu sedenia majú hlavne nervózni vodiči preto, uvoľnite sa! Vhodný typ vozidla je s možnosťou zoradenia interiéru a s vysokým sedadlom.

Závodník

Charakteristická poloha – operadlo sklopené a nízko položené sedadlo, natiahnuté ruky a nohy
Prejavy RDI - bolesť v bedrovej oblasti a bokov
Riešenie – zaujať vzpriamenejšiu polohu a kolená nemajú byť vyššie ako kĺby

Pracovník

Charakteristická poloha – neprirodzene vzpriamený chrbát, jedna ruka na radiacej páke a druhá ruka ohnutá
Prejavy RDI - bolesť kostrče a hlavy, preťaženie očí
Riešenie – vhodná by bola automatická prevodovka a nepoužívať auto ako svoju kanceláriu (nezaoberať sa papiermi a mobilom)

Pasák

Charakteristická poloha – operadlo sklopené a nízko položené sedadlo, jedna ruka von z okna druhá na volante, najčastejšie muži vo veku od 25 do 35 rokov
Prejavy RDI - bolesť paže a ramena
Riešenie – mali by zaujať vzpriamenejšiu polohu a kolená na úrovni kĺbov, vytiahnuť okno a mať ruky na volante :-).

Zdroj foto: Schutterstock

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.