Toyota má plán na celý životný cyklus batérií z elektromobilov

Toyota Motor Corporation zrýchľuje práce na implementácii stratégie Battery 3R. Značka sa tak snaží čo  najefektívnejšie využívať trakčné batérie z elektromobilov počas celého ich životného cyklu, znižovať odpad a zvyšovať podiel recyklovaných materiálov v súlade s princípminobehového hospodárstva.

battery_toyota_23

Cieľom Toyota Motor Corporation je dosiahnuť nulové emisie CO2 do roku 2050. Uskutočnenie tohto cieľa zahŕňa oveľa širšie spektrum aktivít ako len vývoj elektrifikovaných pohonov a technológií vodíkových palivových článkov v súlade so stratégiou Battery 3R, ktorá zapadá do myšlienky obehového hospodárstva. Vďaka tomu nájdu trakčné batérie používané v elektrických a hybridných automobiloch nové uplatnenie.

Battery 3R čiže druhý život pre použité batérie

Životný cyklus batérie je obzvlášť dôležitý v elektrických vozidlách (BEV). Aktivity Toyoty v tejto oblasti zahŕňajú vývoj batériových technológií takým spôsobom, aby boli batérie používané v elektrických a hybridných autách efektívne a s dlhou životnosťou, aby si tak zákazníci mohli byť istí ich kvalitou počas celej životnosti auta. Keď už batérie nie sú vhodné na použitie v automobiloch, môžu nájsť iné využitie v automobilovom priemysle, alebo aj v iných ekonomických odvetviach.

Toyota sa tiež snaží recyklovať použité batérie udržateľným spôsobom, čo zahŕňa zníženie množstva vypúšťaného oxidu uhličitého. Získaný materiál sa potom použije na výrobu nových batérií. Stratégia Battery 3R zahŕňa znižovanie, recykláciu a opätovné použitie použitých batérií v spolupráci s partnermi v celosvetovom meradle. Hlavným cieľom značky je pokračovať v aktivitách podporujúcich rozvoj batériových elektromobilov, ako aj miestnych komunít. Spoločnosť bude presadzovať stratégiu Battery 3R v piatich regiónoch: Japonsko, Spojené štáty americké, Európa, Čína a Ázia. Úsilie Toyoty má za cieľ maximalizovať zber a detoxikáciu použitých batérií na celom svete tým, že pre ne nájde nové využitie.

Nové generácie batérií

Príkladom aktivít, ktoré sú súčasťou stratégie Battery 3R je vývoj batérií novej generácie. Tie  sa vyznačujú vyššou hustotou a lepšou účinnosťou a v dôsledku toho zvýšeným dojazdom a skráteným časom nabíjania. Po roku 2026 budú automobily Toyota používať okrem iného vysokovýkonné bipolárne lítium-iónové batérie využívajúce niklovú katódu. Dojazd automobilu s takouto batériou má predstavovať približne               1 100 km a odhadovaná doba rýchleho nabíjania je približne 20 minút (od 10 do 80 %).

Spoločnosť tiež neustále pracuje na prelomových batériách s pevným elektrolytom, ktoré by sa mohli objaviť v automobiloch Toyota v rokoch 2027-2028. Vďaka tejto batérii bude možné prejsť až 1 200 km a doba rýchleho nabíjania bude  iba 10 minút.

Druhý život batérií z hybridov a elektromobilov

Súbežne pracuje Toyota Motor Corporation so svojimi partnermi na riešeniach, ktoré urýchlia dosiahnutie uhlíkovej neutrality a lepšie využitie surovín. Spoločnosť Redwood Materials pomáha vytvárať ekosystém uzavretých batérií pre elektrifikované vozidlá získavaním a opätovným použitím alebo recykláciou použitých batérií z hybridov Toyota.

Spolu s energetickou spoločnosťou JERA bol vybudovaný prvý viacúrovňový zásobník energie Sweep Energy Storage - inštalácia vytvorená z použitých batérií získaných z elektrifikovaných automobilov. Tento systém umožňuje využiť plnú dostupnú kapacitu každej batérie bez ohľadu na jej účinnosť, výkon a stupeň opotrebenia. Spolu s Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO) zas Toyota vytvára stacionárne zariadenie na skladovanie energie s kapacitou 3 MWh. Zariadenie, pozostávajúce z batérií získaných z hybridných a elektrických Toyot, sa používa na skladovanie energie z obnoviteľných zdrojov, premenu jednosmerného prúdu na striedavý  a jeho dlhodobé využitie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.