Kedy je možné vymeniť žiarovku v aute svojpomocne? A akú kúpiť?

Výmena žiaroviek môže byť jedným zo základných úkonov údržby na osobnom automobile. Aj keď mnohí vodiči (a rozhodne sa to netýka len žien) to ani nevyskúšajú a rovno zamieria do servisu.

shutterstock_led_light

V niektorých prípadoch musíte a v niektorých by ste mali navštíviť servis 

Aj keď zrejme v žiadnom servise vás nezruinujú za výmenu žiarovky, stratíte tým množstvo času vzhľadom na to, že výmena žiarovky je záležitosť, ktorú zvládnete za pár minút. Stačí sa toho nebáť. V príručke ku vášmu autu nájdete presný návod, ako vymeniť každú žiarovku vo vašom aute, ktorú je možné vymeniť bez návštevy servisu.

Áno, nie vždy to totižto možné je, hlavne ak hovoríme o moderných autách, v ktorých sú úsporné LED parkovačky a ostatné svetlá, ktoré sa ako náhradné diely nepredávajú a sú vtedy pevnou súčasťou svetlometu. Pozor aj ak máte vo svojom aute xenónové výbojky. Vtedy odporúčame navštíviť spomínaný servis.

Nepotrebujete toho o žiarovkách vo vašom aute vedieť príliš veľa

Ak však vaše auto má „klasiku“ v podobe halogénových žiaroviek, prípadné niektoré z vašich auto LED žiaroviek sa dajú vymeniť, bude to určite jednoduchý úkon, ktorý sa naučíte, len čo si to aspoň raz vyskúšate. Podľa čoho si však vybrať žiarovku novú? Typ žiaroviek používaných vo vašom vozidle môžete nájsť v príručke, prípadne na starej žiarovke po jej vymontovaní.

Najzákladnejším parametrom je pätica žiarovky. Ak meníte „najhlavnejšie“ a teda žiarovky v stretávacích svetlách, najčastejšie sa stretnete s päticou H7, v starších autách s H4. Samozrejme, nie je to jediný druh žiaroviek v aute, ale každý má podobné označenie. Kúpte žiarovku s rovnakým označením a máte istotu, že bude pasovať.

Často stačí vedieť označenie pätice a na základe toho vám predajú vhodné žiarovky. Ostatné parametre sa pri bežných žiarovkách príliš nelíšia, ale ak si predsa len máte ešte na niečo dávať pozor, tak je to svetelný tok. Udáva sa v lúmenoch a vyberajte žiarovky s rovnakou alebo podobnou hodnotou, akú majú tie staré. Žiarovky s výrazne menším svetelným tokom by dostatočne neplnili svoju funkciu a naopak, tie s výrazne vyšším svetelným tokom by mohli príliš oslňovať vodičov v protismere.

Zdroj obrázka: Autor: Stock-Asso / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.