Poznáte okrem šperkov Swarovski aj históriu tejto firmy?

Asi niet na svete dámy, ktorá by sa zaujímala o módu, respektíve o šperky a nepoznala by meno Swarovski. Šperky so Swarovski kryštálmi sú veľmi obľúbené, keďže ponúkajú krásny dizajn za priaznivú cenu. A vedeli ste, že ich počiatky siahajú na územie vtedajšieho Rakúskeho cisárstva, konkrétne do českej obce Jiřetín pod Bukovou?

shutterstock_antonina_swar

Pôvod hľadajte u našich susedov

Práve v Jiřetíne pod Bukovou sa roku 1862 narodil Daniel Swarovski, ktorý založil podnik Swarovski a jeho výrobky doteraz považujú Rakúšania za akýsi národný symbol. Čo predchádzalo tomu, že dnes môžete nosiť krásne Swarovski náušnice?

Daniel Swarovski vynašiel v roku 1883 elektricky poháňaný stroj na vybrusovanie krištáľových kameňov, ktorý si dal v roku 1892 patentovať. V roku 1895 sa presťahoval do Tirolska, konkrétne do mesta Wattens, kde si prenajal objekt bývalej továrne pri rieke Inn, na ktorej vybudoval vlastnú vodnú elektráreň, aby mal dostatok energie na brúsenie. Swarovskeho víziou bolo vyrobiť „diamant pre každého“.

Swarovski, to nie sú len šperky

Firma Swarovski v súčasnosti produkuje viac druhov tovaru ako len šperky, medzi ktoré patria aj obľúbené Swarovski sety. K ich výrobkom patria aj sklenené sošky, miniatúry, domáce dekorácie a dokonca aj lustre.

Pod Swarovski Group patrí aj spoločnosť Tyrolit, vyrábajúca brusné a rezné nástroje, ktorá bola založená už v roku 1919 a dnes patrí vo svojom obore medzi tri najväčšie firmy na svete. Ďalej sa k Swarovski Group radí aj Swareflex, vyrábajúci reflexné dopravné značenie, ktorého výroba začala v roku 1937.

Ďalej sem patria Swarovski Gemstones (syntetické a prírodné drahokamy) a Swarovski Optik (optické prístroje ako ďalekohľady a puškohľady). Práve optika zaujímala Danielovho najstaršieho syna Wilhelma, ktorý sa začal sústrediť na výrobu ďalekohľadov, pričom svoj prvý prototyp vyrobil v roku 1935.

Zdroj obrázka: Autor: antonina_jurii_mazokha / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.