Sedemdesiate roky - roky poklesnutého vkusu?

V 60. rokoch minulého storočia sa v móde natrvalo udomácnil kult mladosti, ktorý módu ovplyvňuje až dodnes.


Po roku 1970 už mladí riešili iné problémy ako kvetinová generácia, aj keď vplyv predchádzajúceho desaťročia bol rozpoznateľný v každej oblasti.

Nezamestnanosť, inflácia a nuda. Byť mladý už v 70. rokoch neznamenalo automaticky byť optimista či idealista. Na program dňa sa dostalo presadzovanie práv žien, mierumilovnosť hippies vystriedalo odmietanie vojenskej služby a experimenty s drogami stratili ráz kratochvíle. Len čo skončila vojna vo Vietname, vypukla naftová kríza a s ňou pád doláru. Hospodársky zázrak, ktorý začal v 50. rokoch sa definitívne skončil a začali úsporné roky 70.

Ak si predstavíme ako vyzerá súčasná móda, tvrdenie, že 70. roky vymysleli eklektický outfit nám môže pripadať nepatričné. Pravdou však je, že práve vtedy začali ľudia nosiť to, čo im najviac pristalo a kombinovať rôzne časti odevov v dovtedy nepatričných kompozíciách. Osobitosť a nezávislosť, ktorú ako prví presadzovali hippies viedla k tomu, že čaro eklekticizmu objavila aj stredná trieda, pričom trvala na kvalitných prírodných materiáloch.
Zušľachtené psychedelické vzory, drobné dezény imitujúce ľudové výšivky a objavenie sofistikovaného etno vzhľadu pozdvihli dedičstvo hippies na úroveň akceptovateľnú aj strednou triedou. Ako elegantný pandant sa v roku 1973 rodí dobá „béžová“ v líniách neutrálnych tónov khaki a olivovo zelenej, pieskovej a hnedej farby. Popri tejto zušľachtenej pôvabnosti sa vynorila aj tzv. antimóda, ktorá povoľovala všetko, od bavlnených retro kúskov až po značkové modely, pričom pri pochybnostiach voľba vždy padla na džínsy. Stali sa tak uniformou neokonformistov a podporili vznik neutrálneho unisexu. Pôvodná myšlienka rovnoprávnosti však skončila v denimovej jednotvárnosti. Takúto nudu nemohli nechať návrhári bez povšimnutia, preto sa v 70. rokoch po prvýkrát značne rozšírila paleta farieb klasického denimu a vznikla nová uniforma - džínsy so sakom.

Foto: F&F

Už od začiatku desaťročia sa dekoratívne tendencie dostávali postupne do defenzívy, pričom silnela tendencia k jednoduchosti až minimalizmu, ktorý sa stal hlavným a oficiálnym prúdom strednej triedy. V zásade platilo, že úspešná žena si mohla dovoliť výstrelky len večer, o to však mohli byť bláznivejšie. Prehnané proporcie a nemožné kombinácie - to bol ten správny hit. Pestré polyesterové košele a lycrové trikoty k lurexovým nohaviciam alebo čipkované košele k lesklým džínsom prípadne kvetované šaty po starších príbuzných, to bolo to pravé na diskotéku.

Práve v tomto období sa kult štíhlosti, zavedený v predchádzajúcom desaťročí, vyvinul do absurdnej podoby. Nohavice boli také vypasované, že sa ich zips  zapínal poležiačky a blúzky sa nosili rozopnuté takmer až po pás, aby bolo viditeľné, že nositeľka nepotrebuje podprsenku. V celkovom vzhľade sa podporovala prirodzenosť, zdravý vzhľad a štíhla postava. Vznikol aerobik a každodenný návyk na jogging. Trendy podporujúce prirodzenosť viedli k obľube afro účesov i hustého obočia a dlhé, postupným strihom upravené, mierne navlnené vlasy sa stali korunou krásy žien každého veku. Bolo jasné, že takáto uhladenosť, korektnosť a serióznosť vyvolá zrod divokejšej línie, ktorá bude stavať na barokovej prebujnenosti. Aký to bude trend sa zistilo vo chvíli, keď zahájili činnosť punkeri. Ich cielená nevkusnosť nahradila všetko prírodné umelou hmotou, pričom sa mohlo kombinovať všetko so všetkým za podmienky, že sa to k sebe nebude hodiť - roztrhané tričká s koženkou a lesklým lurexom, zvieracie vzory s vojenskou uniformou a k tomu všetkému masívne Martensky. Tento prúd bol zvlášť silný v Anglicku, kde módne impulzy prichádzali z ulice.
Vo Francúzsku, Taliansku a USA sa však objavovalo stále viac návrhárov tvoriacich vlastné ucelené kolekcie. V roku 1973 presadil Pierre Bergé spolu s Jacquesom Mouclierom povolenie, ktoré umožnilo mladým návrhárom predvádzať svoje kolekcie na verejnosti. Dovtedajší zvyk veľkých modelových domov, predvádzať svoje kolekcie vybranej a uzavretej klientele dvakrát do roka, doplnili prehliadky Prét-a-porte, určené širšiemu okruhu záujemcov i zástupcom tlače. A vo chvíli, keď z týchto prehliadok urobili mladí návrhári show, na ktorú prichádzalo štyrikrát viac divákov, bolo rozhodnuté. Objavili sa tvorcovia, z ktorých viacerí prežili až dodnes - Claude Montana, Jean-Paul Gaultier, Charles Castelbajac, Vivienne Westeood, Thieri Mugler, Issey Miyake, Kenzo.....


Aj F&F hlási návrat k retru

V nadchádzajúcej zimnej kolekcii, ktorá sa opiera o kľúčové prvky sedemdesiatich rokov, sa mieša nostalgický dekorativizmus s minimalizmom. Vydarená párty kolekcia, takmer celá v čiernom, je síce primárne určená k „voľnočasovým“ aktivitám, ale tento raz ako by bola šitá na mieru koncertnej sezóne. Okrídlené rčenie o modeloch na každú postavu a pre každý vek bolo vymyslené práve na takúto kolekciu. Ak je kľúčom k správnej siluete v štýle 70. rokov vrstvenie, nohavice s vysokým pásom, blúzka s viazačkou a šifónové šaty doplnené plédom, v novej kolekcii sa nachádza úplne všetko, vrátane vhodných doplnkov.

Foto: F&F

Sú príležitosti, na ktoré si môžete obliecť šaty akejkoľvek farby, v prípade, že si vezmete čierne. V novej párty kolekcii sú však modely v smotanovej čipke, glam lurexe a ich kombinácie rovnocennými partnermi malých čiernych. Pre tie z nás, ktoré sú naklonené netradičným kombináciám, sú v ponuke blúzy z čipky kombinovateľné s koženkovými kúskami, zlatý lurex so smotanovým „chlpatým“ topom alebo úplet v kombinácii so zamatom.

Topánky kopírujú šik klasiku sedemdesiatich rokov a popri hrubších platformách sú zastúpené aj subtílne páskové sandále, elegantné semišové lodičky či lakované mokasíny. Kabelky sú obohatené o detaily v podobe obľúbeného prešívania i zlatým kovaním decentne pútajúcim pozornosť. Zastúpené sú zaujímavo jednoduché tvary väčších typov popri drobných kabelkách do spoločnosti.

Foto: F&F

Na párty v odeve značky F&F určite zapadnete, ak ste však majiteľmi koncertnej abonentky alebo ste práve zahájili divadelnú sezónu, predtým, než sa vyberiete do nezmyselne drahého butiku, navštívte obchod, kde sa stretnete so značkou F&F a s najväčšou pravdepodobnosťou neodídete s prázdnymi rukami.

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.