Nike Air Force 1 – viete, ako sa narodila legenda?

Všetko sa začalo v roku 1964 v americkom meste Eugene v štáte Oregon, kde dvaja milovníci športu a fyzickej aktivity - Phil Knight a Bill Bowerman stvorili značku, ktorá navždy zmenila históriu. Podnik, ktorý spočiatku zamestnával len dve osoby...

... sa zmenil na svetový gigant, ktorý sa môže pochváliť bohatou ponukou funkčného športového oblečenia, doplnkov a mnohými kultovými modelmi obuvi. A keďže hovoríme o topánkach, prizrime sa trochu bližšie histórii legendárneho modelu zo stajne Nike - Air Force 1.

nike_history

Dizajn inšpirovaný francúzskou architektúrou - AF 1

Model Air Force 1 prvýkrát uzrel svetlo sveta v roku 1982, takže nebude ťažké zrátať, že na trhu figuruje už viac než 38 rokov a nič nenaznačuje tomu, že by sa ich neustála popularita mala konečne skončiť a predať žezlo inému modelu.

Atraktívna, už kultová silueta obuvi je dielom projektanta Brucea Kilgorea, ktorý sa pri ich tvorbe inšpiroval tvarom francúzskej katedrály Notre Dame. Názov Air Force zase nadväzuje na prezývku lietadla amerických vzdušných síl, na ktorého palube lieta úradujúci prezident USA.

Technológia z iného sveta - Nike Air

Hoci sa Nike vo svojej histórii môže pochváliť mnohými kolaboráciami, nepochybne jednou z najdôležitejších bola tá s... NASA! Práve vďaka nej mala značka možnosť predstaviť technológiu, ktorú dodnes používa vo svojich projektoch.

V roku 1970 bola svetu predstavená technológia Nike Air, ktorej tvorcom bol letecký inžinier a pracovník NASA - Frank Rudy. Vypracoval riešenie, ktoré používateľom obuvi Nike zaručilo odpruženie otrasov, ochranu pred nadmernou záťažou svalov a oveľa výdatnejší tréning - a všetko vďaka vzduchom vyplnenému vankúšiku, ktorý bol umiestnený vo vnútornej podrážke.

Obuv, ktorú si zamiloval svet basketbalu - Nike Air Force 1

Tak, ako väčšina modelov športovej obuvi, ktoré vznikli koncom 90. rokov, Air Force 1 boli stvorené s myšlienkou na profesionálov a je treba uznať, že splnili svoju úlohu! Boli to jedny z prvých topánok zo série Nike Basketball, ktoré ocenili takí slávni športovci, akými je legenda NBA Moses Malone, stredopoliar LA Lakers Mychal Thompson alebo reprezentant Philadelphia 76ers Bobby Jones.

Prečo sa Air Force 1 medzi pretekármi tešia takej obľube? Sú totiž odpoveďou na hľadanie obuvi, ktorá pretrvá aj niekoľko sezón. Na rozdiel od konkurenčnej ponuky, model od Nike bol doslova nezničiteľný a vysoká kvalita materiálov, ako aj použitie technológie Nike Air športovcom zaručovali pohodlie.

Streetwear narodený v Harleme

Ponuku od Nike ocenili aj obyvatelia Harlemu, ktorý je považovaný za kolísku pouličnej módy. Práve v tejto štvrti New Yorku sa narodil štýl, ktorého nerozlučným elementom sa stali pútavé tenisky, ktorých unikátny vzhľad časom ocenila aj hip-hopová kultúra, a medzi nimi hudobníci ako Jay-Z, Nelly, Kanye West, DJ Premier a NAS.

O tom, aké sú tenisky Nike Air Force 1 kultové najlepšie svedčí fakt, že ich sláva dorazila aj na iné kontinenty - popularita v Štátoch vyvolala záujem medzi sneakerheadmi z celého sveta a v súčasnosti sú jednými z najpredávanejších tenisiek na svete! Podľa údajov bolo počas ich 38 ročnej prítomnosti na trhu vypustených viac než 2 tisíc (!!) modelov a ich predaj značke Nike priniesol zisk vo výške viac než 28 miliárd dolárov.

Avšak nie je na tom nič čudné - rôznorodosť dostupných farebných verzií, 3 rôzne ponúkané výšky (low, midi a high) a kolaborácia so slávnymi osobnosťami a značkami ako Supreme, projektantom Off-White Virgilom Abloheom alebo raperom Travisom Scottom len utvrdzujú v skutočnosti, že neprestajný hype na tieto topánky stále trvá!

Tenisky Nike AF 1 pre menších aj väčších sneakerheadov? Len v Sizeer!

Hľadáte originálne Nike Air Force 1? Prezrite si bohatú ponuku Sizeer, v ktorej nájdete najnovšiu ponuku pre ženy, mužov a deti. Vďaka dôkladne prepracovaným detailom určite nájdete model vhodný na teplé jarné dni, ako aj do počasia prevládajúceho na jeseň a v zime.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.