Vône a módne salóny

Vonné kompozície od konca 19. storočia začali využívať syntetické zložky, ktoré zaznamenali zlom v tradičnej chémii vôní. Vďaka týmto syntetickým prísadám sa rozšírila škála vôní a dosiahla sa ich lepšia stálosť.

Do príchodu parfumu Chanel No. 5 v roku 1921, prevládali prírodné komponenty, ktoré boli zastúpené prvorade jazmínom, ružou, levanduľou, pačuli, klinčekom, bergamotom a inými. Chanel N.o 5 od Gabrielle Chanelovej, bol prvou abstraktnou vôňou, ktorá sa nehrala na kvetinovú poéziu. Parfum od začiatku zaznamenal veľký úspech, predstavili ho v jednoduchom cestovnom flakóne bez ozdôb a s uvedením registračného čísla No. 5.
Éra zlatých dvadsiatych rokov, ktorá nasledovala po 1. svetovej vojne, zažívala nový hospodársky a spoločenský rozkvet. Na tanečnom parkete dominoval nový štýl tanca charleston, ktorý charakterizoval zlaté roky a bol pre staršiu generáciu ťažko stráviteľný.
V období okupácie Francúzska, si parfum Chanel No. 5 podmanil aj nemeckých vojakov, ktorí ho chodili kupovať do jediného butiku v Paríži, ktorý nechala ešte Chanelová otvorený.
Po druhej svetovej vojne prichádzajú americkí vojaci do Európy a prinášajú „nylonky“. A naopak, mnohí z nich dlho čakajú v rade pred butikom Chanel, aby priniesli domov nezameniteľný flakón Chanel No. 5.

Jeanne Lanvinová tvorila pre ženy vyznávajúce klasickú eleganciu, neskôr sa pridružila tvorba aj pre mužskú módu a ostatné segmenty módneho priemyslu. V roku 1925 uviedla pod značkou My Sinsvoj prvý parfum, ktorý si podmanil Spojené štáty. V roku 1927 nasleduje parfum Arp`ege, ktorého zlatý znak na čiernom guľatom flakóne, predstavuje matku s dieťaťom. Stal sa logom firmy a navrhol ho Paul Iribea podľa fotky z roku 1907, na ktorej sa nachádza Jeanne Lanvinová s dcérou v plesových kostýmoch.

Elsa Schiaparelliová, Talianka, ktorá sa v roku 1926 presadila v parížskom módnom svete. Medzi Coco Chanelovou a Elsou Schiaparelliovou bolo profesionálne napätie a určitá rivalita, ktorá zabávala súdobú spoločnosť. Obidve boli blízkymi priateľkami Jeana Cocteaua a Christiana Bérarda, navyše pre Elsu navrhoval čipky aj Salvator Dalí. V roku 1938 uviedla svoj prvý parfum Shocking, ktorého flakón je inšpirovaný bustou Mae Westovej.

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.