Muž je vizitkou ženy

 

My ženy už týždne predtým, ako ideme na spoločenskú akciu, rozmýšľame, čo budeme mať oblečené, s čím to skombinujeme a ako sa vyhneme prípadnému spoločenskému faux pas.


Ale čo vaši partneri? Je výber čierneho obleku a náhodne zvolenej košele zo skrine dostatočný, aby vás partner nezahanbil? O tom, ako byť pripravená a svojej polovičke vždy vhodne poradiť rozpráva Andreas Kreutz – majiteľ Tailor Made Boutique.

Opera či ples?

Na takýchto spoločenských akciách je zvyčajne jasne definovaný dress code. „Ak je na pozvánke do opery alebo na ples požiadavka hostiteľa „black tie“,  pamätajte, že muž by mal mať oblečený čierny smoking. Do smokingu patrí biela košeľa s francúzskou manžetou, skrytým zapínaním a čiernym motýlikom. Ak sa rozhodnete pre šerpu, zvoľte ju vo farbe motýlika. Nezabudnite na čierne elegantné topánky s koženou podrážkou, ideálne lakovky a do nich čierne ponožky.“ dopĺňa Andreas Kreutz.

Viete ako vznikol názov pre smoking? Pôvodne smokingové sako používali džentlmeni na prezlečenie keď si išli zafajčiť (to smoke – angl. fajčiť) do vedľajšej miestnosti. Pred návratom k stolu sa prezliekli späť do fraku, aby neobťažovali dámsku spoločnosť cigarovým zápachom.
V prípade, že sa jedná o ples najvyššej úrovne, môže váš partner zvoliť aj frak. Na menej formálny ples bude postačovať slávnostne vyzerajúci čierny oblek.

Dámy môžu prísť v dlhej večernej toalete alebo vhodne zvolenej róbe. Pozor na faux pas s krátkymi šatami, ktoré sa už nejednej Slovenke podarilo vyrobiť.

Foto: Archív Andreas Kreutz

Chystáte sa na večerné predstavenie do divadla?

Tomuto druhu oblečenia sa hovorí „dark suit“, čo znamená tmavý oblek. Na výber je teda čierna farba a jej blízke odtiene iných farieb. Pre pánov platí zlaté britské pravidlo „no brown after six“, teda nič hnedé po 18tej hodine. Takýto oblek by mal byť doplnený bielou košeľou, ideálne šitou na mieru, decentnou viazankou a čiernymi elegantnými topánkami. Kravatu môže muž zladiť s oblečením svojej partnerky, alebo s oblekom ako celkom. „Mnoho ľudí si vyrába zbytočný stres behaním po obchodoch hľadajúc kravatu s identickým odtieňom farby partnerkiných šiat. Určite je lepšie sa s farbami a vzormi trochu pohrať a zladiť ich tak, aby sa jemne dopĺňali a nevyzeralo to pritom prvoplánovo. Ak sa posnažíte zladiť k obleku tie správne doplnky ako manžetové gombíky a šatku do náprsného vrecka saka, za vášho partnera sa určite hanbiť nebudete,“ dodáva Andreas Kreutz z Tailor Made Boutique.

Vy ako správna dáma zvoľte do divadla ten správny druh večernej toalety podľa druhu predstavenia a vážnosti daného večera.

Foto: Archív Andreas Kreutz 

Recepcia alebo business večera?

Na večernej, spoločensko-formálnej udalosti by žena mala mať kostým alebo púzdrové šaty a na nich prípadne sako v „chanelovskom“ štýle, ktoré vyznie veľmi vkusne. Váš partner by mal prísť v obleku, ktorý úž nemusí byť čierny. Je povolený tmavý šedý, ale aj tmavomodrý, ktorým určite nič nepokazí. Platí pravidlo,čím neskoršia hodina, tým tmavší odtieň. Vhodný je aj oblek s jemnou štruktúrou alebo prúžkom. Na večeri si potom môžete všimnúť, že ak pánom padne oblek „ako uliaty“, možete si byť istá, že je šitý na mieru. Muž by mal mať pod sakom bielu košeľu, ktorá pôsobí veľmi čisto a spoločensky. Farebné a vzorované košele sa hodia skôr na bežné denné nosenie. „Výber doplnkov a viazanky môže byť na business večeri už trochu odvážnejší, ale stále závisí od druhu udalosti a očakávaného zloženia hostí. Ak má váš partner štýl, môže si dať do vrecka saka hodvábnu šatku, ktorá sa dá zladiť  s kravatou, alebo košeľou“ radí Andreas Kreutz.

K pánskemu obleku patrí ešte tmavý opasok a tmavé topánky a môžete partnera nechať uzavrieť na večeri výhodný business.

Chystáte sa večer s priateľmi zabaviť do baru?

Keď sa idete zabávať, nik od vás neočakáva, že prídete v obleku. Preto je povolený aj menej formálny štýl obliekania. Keď si váš partner oblečie rifle a sako, ktoré vhodne zladí s košeľou a štýlovými doplnkami, bude vyzerať veľmi trendy a elegantne zároveň. Košeľa samozrejme môže byť farebnejšia a obsahovať aj výraznejšie vzory. V lete je veľmi vhodné si obliecť ľanové sako, prípadne na chladnejšie večery aj farebné menčestrové alebo zamatové. Obľúbeným vzorom pre casual sako je káro, rybia kosť, kohútia stopa, prípadne tzv. windowpane. Pri večernom posedení na terase páni ocenia bavlnenú, ľanovú, alebo hodvábnu šatku okolo krku. Nezabudnite na topánky z brúsenej kože alebo pohodlné mokasíny a vyrazte do ulíc. 

Čomu sa určite vyhnite

Košeľa s krátkym rukávom patrí na pláž a nikdy nie do saka. Ani do voľnočasového. Obliecť si takúto košeľu na oficiálnu udalosť je nielen nevkusné, ale aj prejavom nedostatočnej úcty voči hostiteľovi podujatia a ďalším hosťom.

 

Tričko pod sakom síce môže vyzerať uvoľnene a trendy, ale nezabudnite na to, že si to odnesie golier na saku, ktorý štandardne od ušpinenia chráni golier košele. Sako bude musieť ísť veľmi často do čistiarne, čo znamená jeho výrazne skrátenú životnosť.

 

A dámy, ak si váš priateľ chce zobrať na spoločenskú udalosť tričko a šortky, zbytočne sa nerozčuľujte, nedajte si pokaziť náladu a radšej ho nechajte doma J

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.