6 praktických tipov, ako skladovať letné oblečenie počas zimných mesiacov

Odkladanie oblečenia môže byť časovo náročné a úložný priestor tiež nie je nekonečne sa rozpínajúci priestor, takže si ušetríte čas a energiu tým, že vaše letné kúsky najskôr pretriedite. Podeľte oblečenie na 3 kôpky: nechať, vyhodiť a darovať. Možno práve teraz zistíte, koľko zbytočných vecí vaša vstavaná skriňa ukrývala. 

shutterstock_donation_clothes

1. Pretrieďte si šatník

Odkladanie oblečenia môže byť časovo náročné a úložný priestor tiež nie je nekonečne sa rozpínajúci priestor, takže si ušetríte čas a energiu tým, že vaše letné kúsky najskôr pretriedite. Podeľte oblečenie na 3 kôpky: nechať, vyhodiť a darovať. Možno práve teraz zistíte, koľko zbytočných vecí vaša vstavaná skriňa ukrývala.

2. Pred uskladnením oblečenie vyperte

Uistite sa, že všetko oblečenie je čisté. Nehovoríme len o zabudnutých fľakoch od mojita alebo zmrzliny. Mali by ste oprať všetky položky, aby ste sa zbavili prachu, potu a iných nečistôt, ktoré by mohli na látke zanechať škvrny alebo spôsobiť zmenu farby.

3. Vyberte si dobrý úložný priestor

Čo sa vhodného skladovacieho miesta týka, mali by ste sa vyhnúť miestam, na ktoré dopadá silné slnečné žiarenie a je tam zvýšené riziko vlhkosti, ako sú napríklad povaly či garáže. Ideálne sú tmavé, vzdušné a suché priestory.

Túto možnosť poskytujú menej používané police v skriniach alebo posteľ, v ktorej sa pod kvalitným roštom a matracom nachádza praktický úložný priestor. Ak vaša posteľ takéto možnosti nemá, môžete pod ňu umiestniť zásuvný box.

4. Vonkajšia ochrana oblečenia

Ak si myslíte, že oblečenie vám stačí poskladať, položiť do šuflíka a máte hotovo, mýlite sa. Je potrebné poskytnúť im vonkajšiu ochranu - látkové vrecúška, plastové kontajnery alebo vákuovacie obaly.

Vo všeobecnosti sú najlepšou voľbou práve látkové obaly, ktoré nechávajú oblečeniu priestor na dýchanie. Ak máte však doma problém so škodcami, zvoľte radšej plastové boxy, do ktorých sa drobný hmyz nedostane. Vákuovacie vrecia sú zase dobrou alternatívou, ak potrebujete ušetriť priestor. 

5. Ukladajte veci správnym spôsobom

Prvá dôležitá vec je, že oblečenie by ste mali rolovať, nie skladať. Nielenže tento spôsob šetrí miesto, ale dokážete tak zabrániť vzniku hlbokých záhybov, ktoré sa aj napriek žehleniu ťažšie odstraňujú.

shutterstock_jeans

Veci ukladajte od najťažších po najľahšie. Na dno skladovacieho boxu vždy uložte ťažšie kúsky z džínsoviny alebo kože, na ne poukladajte ľahšie tričká a šaty. Vyhnete sa tak ich pokrčeniu.

Dobrým pravidlom je tiež skladovať veci podľa ich účelu - športové oblečenie, veci na bežné nosenie, k bazénu a iné. Nepreplňujte ochranné obaly a boxy. Švy obalu by sa mohli pretrhnúť, prípadne nebude dobre priliehať veko a vy tak poskytnete priestor škodcom, ktorí sa jednoducho dostanú dnu.

6. Nezabúdajte na odpudzovače

Mole či drobné chrobáky dokážu byť naozaj prefíkané a môže sa im podariť vniknúť do úložného priestoru aj vtedy, keď si myslíte, že všetky nádoby a vrecká sú pevne uzavreté. K oblečeniu teda pribaľte rôzne odpudzovače, napríklad vrecúška s levanduľou alebo guľôčky cédrového dreva. Tieto prírodné produkty bez chemikálií sú vysoko účinné, cenovo dostupné a okrem toho zanechajú vaše oblečenie príjemne voňavé.

Keď sa budete riadiť týmito jednoduchými tipmi, vaše oblečenie zostane aj po dlhej zimnej “hibernácii” v pôvodnom stave. Žiadne škvrny, vyblednuté miesta alebo diery. Budeme radi, keď sa s nami podelíte o vaše skladovacie vychytávky.

Zdroj obrázku 1: Victoria 1 / Shutterstock.com

 Zdoj obrázku 2: Damian Lugowski / Shutterstock.com

 

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.