Ako si správne vybrať dámske zjazdové lyže?

Lyžovanie je jedným z najpopulárnejších zimných športov. Lyžiarska výstroj je finančne celkom náročnou záležitosťou, no vydrží vám na niekoľko rokov. Práve preto je potrebné, aby ste pri výbere dbali na kvalitu a tiež aj na správnu voľbu produktov. Ako si vybrať zjazdové lyže pre dámy tak, aby ste ich naplno využili?

shutterstock_lyziarka921

Na čo prihliadať?

V prvom rade je nesmierne podstatné, aby ste si vyberali na základe niektorých parametrov. Medzi podstatné patrí napríklad vaša úroveň lyžovania. Zjazdové lyže sú vhodné pre športových lyžiarov, ktorí na rozdiel od začiatočníkov milujú rýchlu a spontánnu jazdu. Umožňujú navyše lyžiarom neustále sa zlepšovať a dosahovať nové výsledky. Ide o tvrdé športové lyže, ktoré majú drevené jadro obohatené o ďalší materiál, najčastejšie ide o titanal. Ovládanie takýchto lyží je však pomerne náročné a vyžaduje si naozaj široké spektrum technických zdatností.

Rovnako je dôležité prihliadať aj na fakt, že existuje veľké množstvo typov zjazdových lyží:

·      Allmountain/allround lyže – univerzálne určené na zjazdovku aj neupravený terén

·      Slalomové lyže – určené predovšetkým na krátke a stredné slalomové oblúky, strednú až vysokú rýchlosť a upravený terén

·      Obráčky – určené pre stredné a dlhé oblúky, vysokú rýchlosť a upravený terén

·      Freeride lyže – jazda vo voľnom teréne v hlbokom snehu

·      Freestyle/snowblade lyže – vhodné pre jazdu, skákanie, či skúšanie rôznych trikov

Okrem širokého spektra typov zjazdových lyží je ešte potrebné, aby ste dbali na to, že existuje rozdiel medzi dámskymi a pánskymi zjazdovými lyžami. Dámske lyže sú totiž zvyčajne ľahšie, mäkšie a kratšie. Je to z dôvodu, že dámy majú nižšiu hmotnosť a tak vyvíjajú na lyže menšiu silu. Určite si treba vyberať z dámskych modelov, aby ste mohli naplno využiť váš potenciál.

Ako si vybrať dĺžku?

Vo všeobecnosti sa udáva pravidlo, že lyže by mali byť 5 až 15 cm kratšie od vašej výšky. Toto univerzálne pravidlo sa však neoplatí aplikovať pri výbere všetkých druhov. Napríklad pri zjazdových lyžiach sa odporúča vyberať dĺžku podľa konkrétneho typu:

Allmountain/allround: O 15 cm kratšie (-15cm) ako výška postavy

Slalomové lyže: -20 až -10 cm ako výška postavy

Obráčky: -10 až +5 cm dlhšie ako výška postavy

Freeride: +5 až + 15 cm ako výška postavy

 Freestyle: -20 až -5 cm ako výška postavy

Funguje tiež ešte jedno nepísané pravidlo a tým je, že čím ste zdatnejším lyžiarom tým si môžete dovoliť dlhšie lyže. Pre začiatočníkov sú vhodné krátke lyže, ale rovnako je dobré zvoliť kratšie ako je vaša hmotnosť vzhľadom k vašej výške väčšia, prípadne obľubujete pomalšiu jazdu. Dlhšie lyže si vyberte ak chcete lyžovať adrenalínovo a rýchlo a plánujete jazdiť aj po neupravenom teréne.

Zdroj obrázka: Juice Verve / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.