Za hrsť zdravia…

Čo by to tak mohlo byť? Hovoríme o semenách, ktoré radíme medzi superpotraviny. Majú všestranné využitie vo výžive, sú prirodzeným  zdrojom energie rastlín a výživných látok, ktoré obsahujú okrem iného proteíny, vitamín E a vlákninu. 

 semena 1200x80

Kvalitné oleje v semenách

Semená obsahujú nenasýtené  mastné kyseliny a ďalšie zlúčeniny rozpustné v tukoch. Liečivé a regeneračné účinky majú antioxidanty, ktoré bojujú proti civilizačným chorobám a rakovine.  Ľanové semienka sú najbohatším zdrojom omega 3 mastných kyselín a lignanov, ktoré sú dôležité pri prevencii chorôb krvného obehu a nádorových ochorení.  Lignany majú antioxidačný účinok, ovplyvňujú metabolizmus a funkciu hormónu estrogén.

Sezamové semienka obsahujú vápnik, horčík, mangán, železo, meď, vitamíny skupiny B a vitamín E, ktorý sa stará o produkciu červených krviniek, podporuje krvný obeh a znižuje riziko výskytu srdcovo-cievnych ochorení. Aminokyseliny, lignany a nenasýtené mastné kyseliny (kyselinu linoleovou a olejovou). Semienka podporujú črevnú peristaltiku a pôsobia proti zápche, rovnako ako ľan. Spomenuté lignany sú známe  silnými protinádorovými účinkami.

Tekvicové semienka sú prirodzeným zdrojom zinku, železa, horčíka, fosforu, draslíka, chrómu, selénu, vitamínov skupiny B, vitamín E, vzácne oleje a beta-karotén, ktorý je vynikajúcim zdrojom antioxidantov, ktoré napomáhajú neutralizovať voľné radikály z biologických procesov v tele i z vonkajšieho prostredia. Semienka podporujú odolnosť organizmu, odporúčajú ich pri problémoch s prostatou, dermatologických ochoreniach, alergiách, strese a nervozite.

TIP: Maska na mastnú a pórovitú pleť

Pripravíte si ju z 2 PL rozmixovaných tekvicových semienok, ktoré zamiešate s 1 až 2 lyžicami smotany. Zmes nanesiete na očistenú tvár a necháte 30 minút pôsobiť. Potom pleť dôkladne opláchnete a ošetríte pleťovým krémom.

Mak siaty je najvýznamnejším potravinovým zdrojom vápnika, nachádzajú sa v ňom nenasýtené mastné kyseliny, bielkoviny, vláknina, antioxidanty (selén, vitamínu E), vitamín C, vitamíny skupiny B (tiamín (B1), riboflavín (B2), niacín (B3), kyselina pantoténovaj (B5), pyridoxín (B6)), minerály (draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, zinok). Makové semienka sú vhodnou prevenciou i doplnkovou liečbou osteoporózy, reumy a ľudí trpiacich stresom. Odporúčajú sa konzumovať pri celkovom oslabení organizmu, porúch trávenia a pálenia záhy. Pomáhajú vyživovať, chrániť a regenerovať pokožku, vlasy i nechty.

Slnečnicové semienka obsahujú esenciálne mastné kyseliny, bielkoviny, kyselinu linolovú a antioxidanty. Sú zdrojom vitamínov E, vitamínov skupiny B (hlavne B1 a B5), ktoré sú zodpovedné za správnu funkciu nervovej sústavy. Nachádza sa v nich vysoký podiel vápnika a minerálne látky (mangán, horčík, selén, meď, fosfor, železo). Semienka posilňujú zrak a pomáhajú pri šerosleposti (nočná slepota) i oslabenom  organizme. Podporujú trávenie, budovanie svalovej hmoty, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a krvného tlaku, majú protizápalové a protirakovinové pôsobenie a pozitívny vplyv na pokožku, vlasy a nechty.

TIP: Maska na suchú a zvädnutú pleť

Pripravíte si ju z 1 hrste rozmixovaných olúpaných slnečnicových semienok, ktoré zamiešate s 1 ČL mandľového oleja a 1 ČL tekutého medu. Zmes nanesiete na očistenú tvár a necháte 20 minút pôsobiť. Potom pleť dôkladne opláchnete a ošetríte pleťovým krémom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.