Omega-3, steroly, vitamín E – prečo sú dobré pre naše telo?

Prečo potrebujeme Omega-3 mastné kyseliny, prečo sú pre nás prospešné rastlinné steroly, alebo z akého dôvodu je pre nás prospešný príjem vitamínu K, či E?

Ľudské telo je zložitý stroj a my vám vysvetlíme, aké zložky potrebujú jeho jednotlivé súčiastky. V prehľadnom článku sme si pre vás pripravili stručne a jasne všetko potrebné. Tu vám ponúkame všetky informácie takpovediac „v kocke.“

Mozog
Kyselina DHA ( ALA je jej prekurzorom ) hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní normálnej funkcie mozgu a zraku ( priaznivý účinok už pri spotrebe 250 mg DHA denne ). Okrem toho sú kyseliny ALA ( Omega - 3 ) a LA ( Omega - 6 ) potrebné pre normálny rast a vývoj detí ( blahodárne účinky už pri spotrebe r 2 g espektíve 10 g za deň ).

Pokožka
Možno viete, možno nie - koža je najväčší orgán nášho tela a starostlivosť o ňu často krát podceňujeme. Mali by sme o ňu dbať tak zvnútra, ako i zvonku. Repkový olej je bohatým zdrojom vitamínu E, ktorý pomáha chrániť bunky pred oxidačným stresom.

Srdce
Viete čo sú rastlinné steroly? Nie? Tak vedzte, že sú vášmu organizmu veľmi prospešné. Ukázalo sa, že rastlinné sterolové estery znižujú cholesterol v krvi (pozitívne účinky už pri spotrebe 0,8 g/deň). Vysoký cholesterol je rizikový faktor vzniku koronárnej choroby srdca. Je zaujímavé, že repkový olej v obsahu sterolov predčí nielen olivový olej. V tomto ohľade je na tom lepšie aj ako populárny slnečnicový olej.

Obehový systém
Tak ako o srdce, treba sa starať aj o svoje cievy. Početné štúdie, vrátane slávneho projektu v Severnej Karélii preukázali , že nahradenie spotreby nasýtených tukov v strave nenasýtenými tukmi prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi .

Kosti
Vitamín K prispieva k udržaniu pevných kosté. Deti kvôli rýchlemu rastu potrebujú omnoho vyšší príjem vitamin K, než dospelí. Výsledky radu štúdií však napriek tomu naznačujú veľký nedostatok vitamínu K v strave detí .

Je na vás, aké potraviny zvolíte pri dopĺňaní dôležitých živín do svojho tela, repkový olej je však nepochybne dobrá voľba. Je bohatým zdrojom už spomínaných rastlinných sterolov. Je taktiež bohatým zdrojom vitamínov E i K a obsahuje až 10 krát viac Omega-3 mastných kyselín, než populárnejší olivový olej, ktoré sú zároveň v ideálnom pomere k Omega-6 mastným kyselinám, teda 2:1.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.