Zaujímavosti o brusniciach,...

 .... alebo vedeli ste, že brusnice používali domorodí Indiáni na východnom pobreží Severnej Ameriky a do Európy sa dostali prostredníctvom prvých európskych prisťahovalcov.


• Brusnice používali domorodí Indiáni na východnom pobreží Severnej Ameriky. Do Európy sa dostali prostredníctvom prvých európskych prisťahovalcov, ktorí sa od Indiánov naučili spracovávať miestne plody. Indiáni túto plodinu používali nielen k pokrmom, ale rozoznávali aj jej liečivé účinky, ktoré prezradili i Európanom.

• Brusnice sa začali pestovať pre komerčné účely pred takmer 200 rokmi. Prvé brusnicové pole bolo založené farmárom Henry Hallom v roku 1816 na severe USA v štáte Massachusetts.

• Brusnice sa pestujú na kyslej horskej rašelinovej pôde. Plody visia

na malých kríkoch, z ktorých sú niektoré aj viac ako 100 rokov staré. Tieto malé bobuľky sa začínajú rozvíjať v máji, pričom dosahujú svoju zrelosť v septembri a októbri. Od polovice septembra do začiatku októbra zbierajú farmári zrelé plody. Existujú dva najrozšírenejšie postupy zberu a to suchý zber a mokrý zber.

• Na suchý zber sa používajú malé stroje, ktoré pripomínajú sekačky s rotujúcimi hrebeňmi a tie očesávajú bobule priamo z vetvičiek.

• Pri mokrom zbere farmári zatopia svoje polia do výšky 45 cm, umelo vytvorený vodný vír uvoľní bobule z kríkov. Vďaka štyrom vzduchovým komôrkam, ktoré obsahuje každá bobuľa, brusnice na hladine plávajú. Potom sú plody nasávané do zásobníkov, pomocou dopravných pásov sa prepravujú na nákladné autá a odvážajú do spracovateľských závodov. Takýmto spôsobom dokáže 6 pracovníkov natrhať až 136 kg brusníc denne.

• Brusnice sú bohatým zdrojom vitamínu C, magnézia, vitamínu A, vitamínu K, karoténu a vlákniny, polyfenolových antioxidantov. Obsahujú tiež kyselinu citrónovú, jablčnú, benzoovú a šťaveľovú, magnézium, kalcium, mangán, fosfor a sodík.

• Svojim zložením sú ideálnou kombináciou vitamínov a látok, ktoré napomáhajú štíhlej línii

• V porovnaní s ostatnými druhmi ovocia obsahujú veľmi veľa antioxidačne pôsobiacich látok, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi. Vznikajú ako vedľajší produkt procesov látkovej výmeny alebo vplyvom vonkajšieho prostredia (nikotín, ultrafialové žiarenie a pod.). Tieto voľné radikály poškodzujú bunky tela a sú príčinou rakoviny, cukrovky, aterosklerózy, reumatických ochorení a predčasného starnutia kože.

• Indiáni používali brusnice hlavne na hojenie rán, utišovanie bolesti, či zmiernenie ťažkostí spôsobených rakovinou.

• Dnes sa brusnice používajú hlavne ako prostriedok k prevencii zápalu močových ciest spôsobeného baktériou Escherichia coli. Mnohé výskumy potvrdili, že pravidelným užívaním brusníc klesá riziko tohto ochorenia až o 50%.

• Brusnice obsahujú proanthokyanidiny, teda zhustené triesloviny, ktoré sú schopné zabrániť priľnutiu baktérii spôsobujúcich infekcie na bunkách močového ústrojenstva. Baktérie sa jednoducho vyplavia z tela skôr, ako infekcia vznikne.

• Najnovšie výskumy dokonca preukázali, že látky obsiahnuté v brusniciach chránia nielen pred zápalom močových ciest, ale rovnako aj pred infekciami v iných častiach tela, ako napríklad v žalúdočnej sliznici, ústnej dutine a pod.

• Keďže obsahujú veľké množstvo vitamínu C, pôsobia priaznivo aj pri chrípke a nachladnutí.

• Brusnice môžeme v kuchyni všestranne využiť. Používajú sa k pečeniu, vareniu, alebo do müsli a šalátov, k mäsu či cestovinám. Tieto bobule dodajú každému jedlu pikantný nádych.

• Existujú tri druhy brusníc: 1. Cranberries (americké brusnice), ktoré obsahujú všetky hore uvedené vitamíny a podporné látky 2. Brusnica Lesná 3. Kľukva močiarna


Zdroje: www.wikipedia.org; www.urinal.sk; www.cranberries-usa.cz



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.