Pomaranče a citróny...

...sa preslávili vysokým obsahom vitamínu C, posilňovaním imunitného systému a (!) chemicky znečistenou šupkou, ktorú treba vždy dôkladne umyť.

Vždyzelený strom citrónovníka pomarančového pochádza z teplých oblastí Ázie a južnej Číny. Odtiaľ sa pomaranče vydali na víťazné ťaženie do všetkých končín sveta, pričom boli vyšľachtené viaceré nové odrody pomarančov - napríklad svetlé druhy alebo druhy so sýtočervenou dužinou.
Pomaranče majú tak vysoký obsah vitamínu C, že jeden veľký pomaranč (s hmotnosťou okolo 200g) obsahuje cca celodennú potrebu tohoto vitamínu (75-95 mg). Okrem toho pomaranče obsahujú vitamíny skupiny B (predovšetkým biotín), kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, veľké množstvo vápnika, horčíka a selénu, ktorý pomáha udržiavať prirodzenú imunitu organizmu. Vďaka značnému obsahu draslíka majú pomaranče aj odvodňujúci a lypolytický účinok (rozkladajú tukové zásoby).
Hovorí sa, že jeden pomaranč denne znižuje krvácavosť ďasien.

Keby nebolo citrónov, mnohé zemepisné objavy by sa boli udiali oveľa neskôr. Moreplavcov - prieskumníkov totiž kedysi "kosil" skorbut. Táto choroba z nedostatku vitamínu C však bola vďaka Jamesovi Cookovi významne potlačená - jednoducho prikázal svojej posádke pravidelne konzumovať citróny a kyslú kapustu...
Citróny sú typickým subtropickým ovocím, ktoré pochádza pravdepodobne z Indie alebo Číny. Dnes sa citróny pestujú po celom svete. To najdôležitejšie, čo citrón ponúka, je vitamín C v kyseline askorbovej, ktorá chráni pred infekciami a posilňuje imunitný systém. Daná kyselina tiež stimuluje žalúdkovú sliznicu, aby produkovala kyselinu soľnú a enzým pepsín, čím sa v organizme výrazne zlepšuje využitie bielkovín, vápnika a železa; zároveň sa zabezpečuje dôkladné okysličovanie buniek.
Niektorí odborníci odporúčajú zjesť denne niekoľko kúskov citróna - najmä pred telesným cvičením alebo športovým výkonom, aby sa molekuly "napumpovali" vitamínom C a zlepšili tak svoju výkonnosť.

Pozor! Je známe, že pestovatelia citrusových plodov používajú chemické postreky "hlava-nehlava" a na šupke pomarančov i citrónov sa nachádza množstvo škodlivých chemikálií, ktoré sa pri odstraňovaní šupky prenášajú na ovocie. Preto treba všetky citrusové plody pred šúpaním dôkladne umyť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.