Melóny

Najchutnejšie sú melóny práve v letnom období, donedávna sme mali možnosť kúpiť len tzv. vodový – červený melón alebo cukrový melón. Obchody nám ponúkajú aj iné druhy melónov a to počas celého roka, ale chuťou sa nevyrovnajú tým, ktoré konzumujete v mesiacoch júl a september. 

Majú rôzne chute, stupne sladkosti, farby a veľkosti. Medzi najznámejšie patria melóny vodové a cukrové.

Vodný - červený melón

Pôvodne pochádza z Afriky a dobre sa mu darí v južnej Európe. Kvalita závisí od množstva slnka a tepla. Povrch a veľkosť melónov sa líši od typu odrôd. Farba povrchu môže byť bledozeleno mramorová až po tmavozelenú farbu. Pestovatelia aj konzumenti sa zhodli, že najkvalitnejšie a najchutnejšie sú kusy o hmotnosti asi 2 – 3 kilogramov. Farba dužiny býva rúžová, sýto červená ale vyskytujú sa aj odrody so žltou dužinou. Vodový melón obsahuje veľké množstvo vody, 12% cukrov a je bohatý na C vitamín.
Melón bol v minulosti považovaný za liečivý pre svoj priaznivý vplyv na ľadviny. Melón vždy uskladňujte v chlade, i keď sa traduje, že vydrží dlho, nie je tomu tak, pretože aj počas tohto času dozrieva.

vodovy_melon_22

Cukrový melón

Medzi najrozšírenejšie oblasti pestovania cukrového melónu patria stredná Ázia, India a rovníkové oblasti. Pre tento typ melónov je charakteristická príjemná vôňa a rafinovanejšia chuť. Plody sú menšie, málokedy presiahnu jeden kilogram a povrch je rebrový alebo sieťkovaný.
Dužina obsahuje semená, ktoré sa nachádzajú v strede a farba býva biela, žltá aj rúžová. Pri tomto type melónov platí pravidlo, čím voňavejší tým zrelší. Obsahuje aj malé množstvo vitamínov A, B1, B2 a C.

rozne_sladke_melony22

Poznáte ich?

Honeydew – medový melón spoznáte podľa žltej kôry a zelenej dužiny, veľmi sa hodí ako predjedlo k parmskej šunke a sladkému vínu

honeydew_cantaloupe

Kantalup – ide o najmenší typ melónov ale vyniká najvýraznejšou chuťou, jeho dužina je veľmi sladká a vonia podobne ako ananás, pravidelne sa podáva k mliečnym málo výrazným zmrzlinám.

Ananásový melón – na prvý pohľad má kôru podobnú vodnému melónu ale vo vnútri je žltá dužina, chutí ako zrelý ananás a hodí sa aj k diétam. Z medicínskeho hľadiska znižuje riziko zhubného nádoru, srdcovo cievnych ochorení a obsahuje Beta-karotén.

anansovy_melon_22

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.