„Unavené potraviny“ alebo 7 zabijakov energie

Napísal Kristína Chudá 20. jún 2022

Je normálne, že vaša energetická hladina počas dňa mierne stúpa a klesá. Tento prirodzený príliv a odliv môže ovplyvniť množstvo faktorov. Medzi ne patrí napríklad množstvo spánku, stresu, fyzická aktivita ale aj potraviny, ktoré jete.

obesita_food_22

Vykrádači energie

Hlavným vykrádačom energie ľudí je samotná lenivosť. Lenivosť síce vyznieva skôr ako dôsledok, no je to naopak. Či to nazvete pohodlnosťou, nedostatočnou pevnou vôľou či lenivosťou, vždy to bude príčina, nie dôsledok. Keby ľudia mali možnosť zavesiť svoju lenivosť na vešiak, tak ako si odkladajú kabáty, ich život by sa výrazne zmenil.

Všeobecne však platí, že jedlo dopĺňa „palivo do nádrže“, čo vám pomôže sa zasa cítiť plní energie. Niektoré potraviny vám však môžu energiu vziať a to citeľne.

1. Biely chlieb, cestoviny a ryža

Obilniny sú bohaté na sacharidy, ktoré poskytujú telu dobrý zdroj energie. Avšak spracované obilniny, ako sú tie, ktoré sa nachádzajú v bielom chlebe, bielych cestovinách a bielej ryži, môžu v skutočnosti spôsobiť viac škody ako úžitku, pokiaľ ide o vašu energetickú hladinu.

2. Raňajkové cereálie, jogurty a jedlá s pridaným cukrom

Mnohé potraviny na trhu sú nabité pridanými cukrami, ktoré, ak ich konzumujete príliš často, môžu mať negatívny vplyv na vašu energetickú hladinu.

Napríklad veľa ľudí považuje raňajkové cereálie za dôležitú súčasť zdravých a energetických raňajok.

No väčšina raňajkových cereálií obsahuje veľmi málo vlákniny, no napriek tomu značné množstvo pridaných cukrov. V skutočnosti cukry tvoria až 50% celkových sacharidov nachádzajúcich sa v mnohých obľúbených raňajkových cereáliách.

Táto kombinácia vysokého obsahu cukru a nízkeho obsahu vlákniny môže zvýšiť hladinu cukru v krvi a inzulínu, čo vedie k zvýšeniu energie a následnej havárii.

Ba čo viac, niektoré výskumy naznačujú, že konzumácia potravín s vysokým obsahom pridaných cukrov môže zvýšiť pravdepodobnosť, že budete túžiť po iných sladkých potravinách, čo môže spôsobiť cyklus vyčerpávania energie.

3. Alkohol

Alkohol je známy pre svoje relaxačné účinky. Mnohí však vravia, že alkohol pri večeri alebo večer im pomôže ľahšie zaspať. Aj keď to môže znieť pozitívne, nemusí to tak byť.

Alkohol totižto môže znížiť kvalitu a trvanie spánku, čo môže v konečnom dôsledku viesť k menej pokojnému spánku. Preto, aj keď vám alkohol môže pomôcť cítiť sa uvoľnenejšie alebo ľahšie zaspať, v závislosti od množstva, ktoré skonzumujete, môže v skutočnosti odčerpať vašu energiu tým, že sa nasledujúce ráno zobudíte menej oddýchnutí.

4. Káva

Pri striedmej konzumácii môže mať káva pozitívne fyzické a duševné účinky. Štúdie ukazujú, že káva môže pomôcť znížiť riziko vzniku neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba, o 26–34%.

Ďalších 18 štúdií uvádza, že každá šálka kávy, ktorú človek denne vypije, môže znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu až o 7%. Tiež sa uvádza, že kofeín, stimulant v káve, vytvára krátkodobé zvýšenie energie a mozgových funkcií, na ktoré sa veľa ľudí spolieha, keď sa cítia unavení.

Pravidelné pitie kávy však spôsobí, že si vaše telo vybuduje toleranciu, čo zníži silu jej účinkov. Ešte dôležitejšie je, že pravidelné spoliehanie sa na kávu namiesto správnej výživy alebo spánku môže časom odčerpať energiu. Príliš veľa kofeínu môže tiež negatívne ovplyvniť kvalitu vášho spánku, čo môže z dlhodobého hľadiska znížiť vašu energetickú hladinu.

A záver o káve? Tí, ktorí konzumujú kávu, by mali obmedziť jej príjem na približne tri šálky denne.

5. Energetické nápoje

Nedá sa poprieť, že energetické nápoje vám môžu krátkodobo dodať energiu. V skutočnosti niekoľko štúdií ukazuje, že energetické nápoje môžu okrem zníženia ospalosti zvýšiť koncentráciu a pamäť približne o 24%. No vedci v tom však majú jasno. Pripisujú väčšinu účinkov na zvýšenie energie cukru a kofeínu, ktoré tieto nápoje obsahujú. Pokiaľ ide o cukor, mnohé energetické nápoje obsahujú smiešne vysoké množstvá – niekedy až 10 čajových lyžičiek (52 gramov) na fľašu.

Ako už bolo spomenuté, konzumácia veľkého množstva pridaných cukrov môže spôsobiť, že vaša energia vyskočí a potom prudko klesne, čo môže spôsobiť, že sa budete cítiť unavenejší ako pred konzumáciou nápoja.

6. Vyprážané a rýchle občerstvenie

Energiu vám môžu ubrať aj vyprážané a rýchle jedlá. Je to preto, že majú vo všeobecnosti vysoký obsah tuku a nízky obsah vlákniny, čo sú dva faktory, ktoré môžu spomaliť vaše trávenie.

Navyše, vyprážané a rýchle jedlá majú tendenciu mať nízky obsah vitamínov, minerálov a iných základných živín. Potraviny bohaté na živiny pomáhajú zvýšiť a udržať vašu energetickú hladinu, ale príliš časté konzumovanie vyprážaných a rýchlych jedál ich môže z vašej stravy odstrániť.

Konzumácia príliš veľkého množstva tučných jedál naraz môže tiež spôsobiť, že sa budete cítiť presýtení.

7. Nízkokalorické potraviny

Mnohí ľudia volia nizkokalorické jedlá vo viere, že sú tou zdravšou voľbou. Ale ak zahrniete príliš veľa množstva týchto potravín do vášho jedálnička, môže to viesť k tomu, že počas dňa budete jesť nedostatočný počet kalórií, čo môže vážne znížiť vašu energetickú hladinu.

Kalórie sú mernou jednotkou používanou na odhadnutie množstva energie, ktoré potravina dodá vášmu telu po jej strávení. Vaše telo používa kalórie na udržanie základných funkcií, ako je dýchanie, myslenie a tlkot srdca.

Kalórie, ktoré skonzumujete, teda pokrývajú aj energiu, ktorú strávite pohybom počas dňa, vrátane kalórií, ktoré spálite cvičením.

https://www.healthline.com/nutrition/energy-boosting-foods#basics

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.