Zaujímavosti o kakaovníku s nepečeným receptom

Kakovník, ktorého latinský názov je Theobroma znamená v gréčtine doslovne pokrm bohov. Toto meno dostal v 18. storočí od botanika Carla Linného. Okrem toho, že sa neho získava jedna z najlepších pochúťok aké ľudia poznajú je to aj botanicky zaujímavá rastlina.

kakaovnik_22

Kakovník je stálozelený tropický strom dosahujúci výšku 5 - 8 m. Jeho drobné biele kvety s ružovým alebo svetložltým nádychom vyrastajú priamo na kmeni stromu, táto botanická úchylka sa vyskytuje ešte pri kolovníku a chlebovníku. Napriek tomu, že kakaovník zvykne bohato zakvitnúť máva len málo plodov, takže dáva pomerne malé výnosy. Jeho plody majú zaujímavý tvar a žltozelenú, oranžovú alebo hnedú farbu. Obvykle sú asi 25 cm dlhé a vážia okolo 450 g. Majú rozmanité tvary a môžu byť úzke, pretiahle, bachraté, kostrbaté, s ryhami alebo hladké...

Vo vnútri plodu je biela alebo ružová kyslastá dužina, v ktorej je uložených 15 - 40 semien, tzv. kakaových bôbov. Kakaové bôby sú asi 2 cm dlhé, hladké hnedastej alebo fialkovasej farby. Surové kakaové bôby obsahujú alkaloidy, preto majú trpkú chuť. Pravlasť kakovníka je pravdepodobne v Južnej Amerike, odkiaľ sa postupne rozšíril do Strednej Ameriky a následne do iných častí sveta. Dnes sa okrem dvoch základných Criollo a Forastero, pestuje viacero odrôd. Pričom prvý sa považuje za delikátnejšiu odrodu.

Vysoko kvalitné kakao z Criolla sa len málokedy dostane vo väčšej miere na svetový trh. Criollo bolo postupne nahradené odolnejším Forasterom. Tento pôvodný druh zrejme pochádza z oblasti Amazónie a dnes tvorí 90 % svetovej produkcie kakaových bôbov. Odolný kríženec Trinitario sa začal pestovať, keď boli v 18. storočí zničené plantáže Criolla na Trinidade.

Dnes sa kakaovník pestuje v tropických oblastiach na celom svete. Má rád horúce a vlhké prostredie a miesta chránené pred vetrom. Najlepšie mu vyhovuje nadmorská výška 200 - 300 m a optimálna priemerná teplota okolo 21 - 32 °C. Nie je príliš náročný na kvalitu pôdy, ale zle znáša väčšie výkyvy v zrážkach, vyžaduje aspoň 100 mm za mesiac. Kakaovník zotrváva na svojom stanovišti dlhú dobu, preto sa pri jeho pestovaní kladie veľký dôraz na prípravu plantáže. Prvú úrodu dáva po štyroch rokoch, ale najvyššiu plodnosť dosahuje za 10 - 12 rokov po vysadení.

Kakové bôby tvoria základ pre čokoládové dobroty, ale aj staré alebo zanedbané plantáže majú svoje zvláštne čaro. Vzhľadom k podmienkam, v ktorých je kakaovník ochotný rodiť sa na týchto osirelých plantážach objavujú stromky obrastené množstvom epifytov, tvoriacim vzdušné záhradky. Papradia, bromélie, aechemy, orchideje, liany, skrátka pravý raj pre milovníkov exotickej flóry a fauny.

Nepečený orechovo-kakaový koláč
Oznámili vám príbuzní, že o pol hodinu sú u vás a vy nemáte nič pripravené? Nevadí! Týmto jednoduchým a rýchlym, nepečeným kakaovo-orechový koláčikom situáciu určite zachránite!

kakao_blok

Zloženie:

200 g obľúbených orechov
200 g sušienok Masterwafer Classic dr Gerard
200 g sušienok – zvieratiek dr Gerard
10 ml mlieka 3,2%
200 g masla
3 lyžice kakaa
100 g cukru

Spôsob prípravy :

Prevarte mlieko a vymiešajte ho s kakaom. Potom v kastróliku rozpustite maslo, pridajte kakao s mliekom a cukrom a miešajte, kým sa nerozpustí. Teraz nasypte nadrobené oplátky Masterwafer, sušienky – zvieratká a orechy. Celú hmotu dôkladne vymiešajte – musí byť poriadne hustá. Naložte na potravinársku fóliu a zaviňte do rolky. Nechajte chvíľu vychladnúť a narežte na kolieska. Tento jednoduchý nepečený koláč zanechá dojem na každého vášho hosťa.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.