Zázvor

ázvor má liečivé účinky a široké využitie v medzinárodnej kuchyni, najčastejšie sa pridáva do mäsových jedál, marinád na divinu a taktiež do likérov. Pochádza z juhovýchodnej Ázie. Pestoval sa už v starovekej Indii a v Číne pre jeho sladko pikantnú chuť.

zazvor_1219

Zázvor (koreň zázvoru) bol z prvých bežne používaných korení v antickom Grécku a Ríme. V súčasnej dobe sa zázvor pestuje a svetová produkcia pochádza z Indie, Jamajky, Brazílie a Nigérie.

Zázvor lekársky (Zingiber officinale)

Liečivé účinky zázvoru sú v tradičnej indickej medicíne využívané po celé stáročia. Účinné látky sú obsiahnuté v jeho koreni optimálne. Ovplyvňujú procesy trávenia v tráviacom trakte. Priaznivo pôsobia hlavne na funkčnú biochémiu žalúdka. Zmierňujú pocity plnosti a ťažkosti po jedle, časté pálenie záhy, plynatosť, grganie a nutkanie na zvracanie.

Zaujímavosťou je, že zázvor potlačuje príznaky kinetózy (nevoľnosť pri jazde dopravnými prostriedkami), ktoré sú: zblednutím pokožky, výrazným potením, bolesťou hlavy, nadmerným vylučovaním slín (alebo naopak, nepríjemným suchom v ústach), dvíhajúcim sa žalúdkom a napokon zvracaním. Extrakt z koreňa zázvoru vykazuje protizápalové účinky. a v neposlednom rade zázvor pôsobí tiež ako účinné afrodiziakum.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.