Variácie na recepty z párkov a čo ste o nich netušili

Napísal femme, Mecom 12. október 2016

Za krajinu pôvodu párkov je označované Nemecko, presne Frankfurt nad Mohanom. Prvé zmienky sa nachádzajú v kronike od Achilla Augusta Lersnera, ktorý sa v kronike zmieňuje, že sa už predávali v roku 1487.

mecom parky10

K príprave sa používalo podľa cechových pravidiel chudé mäso z boku, ktoré dalo výrobku pomenovanie bratwurst. U našich susedov vo Viedni párky zaviedol mäsiar Johan Georg Lahner v roku 1805 a to už bolo len na skok ku nám do Uhorska a Českých zemí.

K typickým koreninám, ktoré sa pridávajú pri výrobe patria okrem čierneho korenia a soli, sladká paprika, muškátový oriešok a nové korenie pre jemné párky, rasca s pálivou paprikou a niekedy s cesnakom do debrecínskych párkov alebo biele korenie, muškátovým kvetom a muškátovým orieškom do frankfurtských párkov.

Hot dog Mexicana
4 porcie

P O T R E B U J E T E: 4ks bagety alebo hotdog žemle – svetlé, 4ks Teľacích, párkov Premium Mecom, 200g strúhanej mozzarely, 200g strúhaného červeného cheddaru, koriander, 2 ks Nachos chipsov do každého hotdogu

Na salsa roja: 1 lyžica olivového oleja, 3 šalotky, 1 strúčik cesnaku, 400g nakladaných krájaných paradajok, štipka drvených chili papričiek, 1 lyžička kryštálového cukru, hrsť čerstvého koriandru, 2 lyžičky limetkovej šťavy, soľ

Na guacamole: 2 zrelé avokáda, 1 paradajka, 1 cibuľa, 1 čerstvá zelená chili paprička (jalapenos), 1 strúčik cesnaku, 50 g čerstvej vňate koriandru, soľ a limetková šťava podľa chuti

mecom hotdog mexicana

P O S T U P:

Salsa roja
Na panvici opražíme na drobno nakrájanú šalotku do zlatista. Pridáme paradajky, drvený cesnak, chili, cukor a varíme do zhustnutia približne 15 – 20 minút. Dáme vychladnúť, pridáme nasekaný koriander, dochutíme soľou a limetkovou šťavou a môžeme rozmixovať alebo len premiešať a ponechať väčšie kúsky.

Guacamole
Avokáda rozpolíme, vyberieme kôstku a dužinu lyžicou vydlabeme zo šupky. V miske dužinu rozpučíme vidličkou.
Paradajku nakrájame na malé kocky, cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno, z chili papričiek odstránime semienka a všetko spoločne s nahrubo nasekaným koriandrom pridáme k avokádu. Pokvapkáme limetkou, osolíme a dobre premiešame.

Bagetku rozrežeme a ogrilujeme vnútro (aby nenasiakla rýchlo salsou). Jednu stranu potrieme guacamole a druhou salsou, vložíme ohriaty párok zasypeme strúhaným syrom a pokvapkáme salsou (môžeme a nemusíme dať na 2 minúty sprudka zapiecť) a dozdobíme čerstvým koriandrom a nachos chipsami.

Hot dog na paličke

P O T R E B U J E T E: 6 ks Berlínske párky Mecom, 200 g hladkej múky, 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku, 1 čajová lyžička soli, 1 vajce, 50-70ml mlieka, 20 g masla

mecom hotdog palicka

P O S T U P:
Hladkú múku preosejeme do misky a zmiešame s kypriacim práškom. Maslo roztopíme, vleje do misky, pridáme vajíčko, soľ, mlieko a všetko spolu vymiesime. Vznikne dobre tvarovateľné cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Rozdelíme ho na približne 6 rovnakých častí, z ktorých budeme tvarovať valčeky.
Párky rozkrojíme na polovice. Do každej vpichneme pozdĺžne špajdlu s hrotom, aby prešla vnútrom celého párku. Potom začneme od vrchu rezať nožom dookola smerom dolu, aby vznikla špirála. Párok roztiahneme a medzi voľné časti prepletieme valčeky cesta. Nakoniec vypražíme v horúcom oleje a podávame s horčicou alebo kečupom.

Užitočné rady o varení a veľa chutných receptov nájdete na stránke www.viemecovamchuti.sk.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.