Jesenné inšpirácie z jabĺk a hrušiek

Úroda jabĺk a hrušiek je už pozberaná a zaváracia sezóna už tiež pomaly a iste končí. Pripravte si na zimné obdobie chutné ovocné čatní, či želé, alebo netradičné jablkovo-hruškové pohostenie na slano aj sladko pre priateľov.

Orientálne čatní s hruškami
prekvapujúci zážitok

Obtiažnosť: ľahká príprava, doba prípravy: asi 40 minút, vystačí na: asi 6 pohárov à 350 ml

P O T R E B U J E T E: 1,2 kg hrušiek (očistených a nakrájaných na malé kúsky), 100 g sušených datlí (nakrájaných na malé kúsky), 100 g sušených fíg (nakrájaných na malé kúsky), 2 väčšie červené cibule, 200 ml bieleho octu Balsamico, 250 ml 100 % jablkovej šťavy, 4 ks badiánu, 4 ks klinčekov, 2 ks celej škorice, 1 balíček Gelfixu, Super 3:1 Dr.Oetker, 350 g cukru, ½ KL čierneho korenia, 1 zarovnaná KL soli

061010 1

P O S T U P:
1. Vo väčšom hrnci premiešame hrušky s datľami a figami. Pridáme cibuľu nakrájanú na malé kocky, ocot, šťavu, badián, klinček a škoricu. Obsah balíčka Gelfixu zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do zmesi. Za stáleho miešania asi
1 minútu dôkladne povaríme a potom odstavíme.
2. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
3. Prípadnú penu odoberieme, dochutíme korením a soľou a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIP: Výborne sa hodí k výrazným syrom alebo na dochutenie náplne do tortilly.

Jablkové želé s kúskami hrušiek

raňajková špecialita

Obtiažnosť: ľahká príprava, doba prípravy: asi 30 minút, vystačí na: asi 3 poháre à 350 ml

P O T R E B U J E T E: 1 Vanilkový struk „Bourbon“ Dr.Oetker, 800 ml jablkovej šťavy, 200 g hrušiek (olúpaných a nakrájaných na malé kúsky), 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker, 500 g cukru

161016 2

P O S T U P:
1. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a nožom vyškrabeme dreň.
2. Vo väčšom hrnci premiešame šťavu s kúskami hrušiek a vanilkovou dreňou.
3. Obsah balíčka Gelfixu zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do zmesi. Zmes za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Potom ju odstavíme.
4. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania zmes dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného želé. Ak je želé po vychladnutí málo tuhé, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
5. Prípadnú penu odoberieme a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre dôkladne uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIP: Aby boli kúsky hrušiek v želé rovnomerne rozložené, počas chladnutia poháre niekoľkokrát otočíme.

Muffiny s jablkami a lieskovými orieškami
Doba prípravy: 35 minút, doba pečenia: 20 minút

P O T R E B U J E T E: 2 jablká (asi 400 g), 180 g rastlinnej tukovej nátierky s maslovou príchuťou (izbovej teploty), 180 g cukru, 1 vajce, 330 g polohrubej múky, 1 lyžička kypriaceho prášku, 15 g kakaa na varenie, 2 štipky soli, 100 ml mlieka, 25 g lieskových orieškov (rozdrvené alebo prášok)

161016 3

P O S T U P:
1. Rúru predhrejeme na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C). Do formy na muffiny alebo papierových formičiek vložíme jablká nakrájaná na malé kúsky.
2. Na prípravu cesta vyšľaháme do hladka ručným mixérom 100 g hery a 100 g cukru. Potom opatrne pridáme vajce.
3. Zmiešame 200 g múky, kypriaci prášok, kakao, štipku soli a mlieko a opatrne pridáme do cesta. Pridáme kúsky jabĺk.
4. Zmiešame 80 g cukru, štipku soli, 130 g múky a lieskové oriešky. V hrnci rozpustíme 80 g hery, a potom primiešame cukor.
5. Cesto prelejeme do formy na muffiny a pečieme v predhriatej rúre asi 20 minút. Pomocou špajdle vyskúšame, či sú muffiny hotové. Necháme vychladnúť.

TIP: Nastriháme papier na pečenie na 13-14 centimetrové štvorce a vložíme do formy na muffiny. Potom klasicky naplníme cestom.

Čokoládový koláč s hruškami

Doba prípravy: 25 minút, doba pečenia: 35 minút

P O T R E B U J E T E: 250 g hnedého cukru, 1 lyžička vanilkového cukru, 1 štipka soli, 400 g múky, 30 g kakaa na varenie, 250 g rastlinnej tukovej nátierky s maslovou príchuťou, 20 g ovsených vločiek, 800 g hrušiek (čerstvé alebo konzervované)
Papier na pečenie

161016 4

P O S T U P:
1. Rúru predhrejeme na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C). Do koláčovej formy vložíme papier na pečenie. Zmiešame cukor, vanilkový cukor, soľ, múku a kakao. V hrnci rozpustíme heru, pridáme cukor, múku a miešame.
2. Zhruba 2/3 cesta vtlačíme do formy a nasypeme naň ovsené vločky. Hrušky nakrájame na mesiačiky. Plátky hrušky rozprestrieme po koláči a vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 35 minút.

Hrušky v kabátiku

P O T R E B U J E T E:
Cesto: 250 g hladkej múky, 125 g rastlinnej tukovej nátierky s maslovou príchuťou, 1 žĺtok, cca 25 – 50 ml studenej vody, ½ lyžičky soli, 1 vajíčko na potretie
Krém: menšie hrušky, gorgonzola, vlašské orechy

161016 5

P O S T U P:
Cesto si pripravte pár hodín vopred a nechajte ho odpočívať v chladničke, zabalené v potravinárskej fólii.
Všetky suroviny na cesto, okrem vody, začnite miesiť rukou na pracovnej doske. Najprv pridajte tretinu vody a vyskúšajte, či je toto množstvo dostačujúce. Pokiaľ nie, pridajte viac vody. Cesto má byť nelepivé, vláčne a mäkké.
Pripravte si hrušky. Rozkrojte ich po dĺžke a malým nožíkom alebo lyžičkou odstráňte jadierka. Stopku môžete nechať na hruške, výsledok tak bude ešte o kúsok krajší.
Vychladené cesto z chladničky rozvaľkajte a vykrajujte z neho štvorčeky. Do tých obaľte každú hrušku v miestach, kde je šupka. Z kúskov cesta môžete vytvarovať lístoček.
Hrušky poukladajte na plech s papierom na pečenie, cestom navrch, orezanou stranou dole. Cesto potrite rozšľahaným vajíčkom.
Pečte v rúre predhriatej na 200 °C, 25 minút.
Po upečení hrušky otočte orezanou stranou nahor. Do každej hrušky dajte kúsok gorgonzoly a nahrubo nasekané orechy. Vráťte na päť minút späť do rúry.
Podávajte teplé i studené.

TIP: Cesto môžete rozvaľkať a dať do zapekacej formy s vyšším okrajom. Do cesta nalejte zmes troch vajíčok a nastrúhaného syra (napríklad gouda). Do náplne rozhádžte kúsky gorgonzoly, vlašských orechov a dajte polovice hrušiek bez jadierok. Pečte na 200 °C, 40 minút.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.