Nie je želé, ako želé

Príprava chutných koláčov zo želé alebo želatíny si vyžaduje istú zručnosť. Nie je však až taká zložitá, ako by sa mohlo zdať. Stačí, ak dodržíte niekoľko zásad a proces bude veľmi jednoduchý.

Želé a želatína, aký je rozdiel?

Hlavným rozdielom týchto dvoch pomocníkov v kuchyni je ich zloženie. Zatiaľ čo želatína je živočíšnym produktom, v želé sa používa takzvaný karagenan, respektíve agar z výťažku z morských rias. Vďaka tomu želé dokáže nadobudnúť hustejšiu konzistenciu a jednotný tvar po stuhnutí.
Ďalší rozdiel spočíva v ich príprave. Aby sme získali požadovaný výsledok, želé musí prejsť varom. Naopak, želatína vám nesmie zovrieť, tá sa iba mierne prihrieva. Slúži skôr ako zahusťovadlo do rôznych krémov, sladkých náplní či aspikov

Nie je želé, ako želé

Pri želé rozlišujeme jeden zásadný fakt. A to, či ide o cukrárenské alebo želé tortové.

Cukrárenské želé na báze rastlinnej suroviny agar sa používa pri príprave „vysokých“ rezov. Ak sa chystáte pripraviť zákusok ako z cukrárne, určite siahnite po cukrárenskom želé.
Tortové želé si naopak dobre rozumie s tenším korpusom a ovocím, ktoré chráni pred oschnutím a zanechá ho krásne lesklé. Okrem číreho a červeného máte k dispozícii aj nové Tortové želé žlté od Dr.Oetker. Ideálne ním zvýraznite žlté ovocie ako marhuľa a ananás, no pohrať sa môžete aj s kontrastujúcimi jahodami či kivi.

Ako správne pripraviť želé?

Po uvarení želé podľa návodu na obale ho nechajte chvíľu odpočinúť. Nalievajte ho na plnku vlažné, ináč sa náplň môže vplyvom vysokej teploty rozpustiť. Uvarené želé nanášajte v niekoľkých vrstvách, nie naraz. Pokiaľ želé pred použitím príliš stuhne, môžete ho ešte raz krátko rozohriať.

Pred nanesením želé na tortu alebo zákusok nezabudnite cesto potrieť tenkou vrstvou krému alebo džemu. Korpus má totiž tendenciu rozohriate želé do seba vpíjať, v dôsledku čoho sa môže rozmočiť.

Ak pripravujete tortu s kúskami mrazeného ovocia, obaľte ho v troche Želatínového stužovača od Dr.Oetker. Uchováte tým šťavu vo vnútri plodov a tá sa nevsiakne do korpusu, ani nezmieša s teplým želé. Ovocie si tak zachová prirodzenú a čerstvú chuť.

Pruhovaný želé dezert
Ľahká príprava , doba prípravy: asi 40 minút , vystačí na: asi 12 porcií

P O T R E B U J E T E :
Na želé: 3 balíčky Tortového želé žltého Dr.Oetker, 700 ml ovocnej šťavy alebo džúsu, 2 zarovnané PL cukru
Na náplň: 500 g mascarpone, 2 balíčky Vanilkového cukru Dr.Oetker , 1 KL, Vanilkového extraktu Dr.Oetker, 1 balíček Finesse citrónovej kôry Dr.Oetker, 200 g práškového cukru, 1 balíček Želatínového stužovača Dr.Oetker, 100 ml vlažnej vody, 200 ml smotany na šľahanie

Ešte potrebujeme: plech na pečenie (20 x 30 cm), elektrický ručný šľahač

zele recept1

P O S T U P:
1. Na prípravu dezertu pripravíme tortové želé podľa návodu na obale so šťavou alebo džúsom a cukrom. Na plech opláchnutý studenou vodou nalejeme ⅓ želé a necháme v chladničke stuhnúť.
2. Na prípravu náplne v mise zmiešame mascarpone s vanilkovým cukrom, extraktom, kôrou a cukrom a vymiešame dohladka. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a ihneď vmiešame do zmesi. Smotanu vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a zľahka vmiešame do zmesi.
3. Na stuhnuté želé nanesieme polovicu náplne a uhladíme. Nalejeme druhú tretinu želé a odložíme do chladničky stuhnúť
(ak želé v kastróliku stuhlo, môžeme ho znovu rozohriať).
4. Nanesieme druhú polovicu náplne a zalejeme zvyšným želé. Odložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky stuhnúť. Potom dezert nakrájame na kocky.

TIPY:
Dezert môžeme podávať so šľahačkou a lístkom mäty alebo medovky.
Na dezert môžeme pred naliatím poslednej vrstvy želé naukladať ovocie (napr. marhule alebo ananás).

Želé jahodová tortička so zakysankou

P O T R E B U J E T E :
1 balíčeky Tortového želé červeného Dr.Oetker, 3 balíčky Vanilkového cukru Dr.Oetker, 100 g práškového cukru, 1/2 balíček Želatínového stužovača Dr.Oetker, 1 balíček detských piškót, 750 g zakysanej smotany, 400 g čerstvých jahôd
Na ozdobu: čokoládová poleva de Luxe Dr.Oetker alebo Topping čokoláda Dr.Oetker

Ešte potrebujemetortovú formu na pečenie, elektrický ručný šľahač

zele recept2

P O S T U P:
1. Na prípravu dezertu pripravíme tortové želé podľa návodu na obale so šťavou alebo džúsom a cukrom. Smotanu si premiešame so stužovačom, vanilkovým a práškovým cukrom. Potom pridáte zbytok jahôd.
2. Ak máte plastovú formu, vypláchnete ju vodou, v prípade kovovej tortovej formy použijeme alobal.  Do pripravenej formy nalejeme polovicu pripraveného želé a poukladáme umyté, osušené a na štvrťky nakrájané jahody. Prelejeme druhou polovicou želé.  Ešte do tepléhonaukladáme do vrstvy piškóty, čo najviac pri sebe.
3. Tento základ odložíme do chladničky stuhnúť.  Na stuhnuté piškóty a želé nanesieme 1/2 pripravenej zakysanej smotany so zbytkom  jahôd. Tortu ukončíte piškótami a opäť vrstvíte. 
4. Formu zakryjeme a dáme na noc do chladničky. Opatrne vyberieme a dozdobíme čokoládou.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.