Láska ide cez žalúdok

Prekvapte partnera či partnerku pri romantickom posedení s mušľami a s originálnym miešaným nápojom, ktorý sami pripravíte!


Všetky kôrovce a makkýše vhodnou úpravou pôsobia ako hravé afrodiziakum, pretože obsahujú základné zložky afrodiziak – fosfor, vápnik, jód, železo, vitamín B a glykofosfáty.

Hrebenatky poznáme aj pod menom St. Jacques. Názov pramení v symbolike ulity, ktorá bola znamením pútnikov, ktorí prichádzali s rôznym poslaním  do St. Jacques de Compostela. Jedna z najznámejších kulinárskych úprav hrebenatky nesie práve toto pomenovanie. Na starom kontinente sa konzumuje množstvo jej druhov. Veľká atlantická (15 cm) je vhodná na gril a ražeň, menšia (8 cm) tzv. plášťová či ešte menšie druhy sú všetky rovnako chutné. I tu platí pravidlo, že čerstvé plody mora chutia vždy vynikajúco.


Tarentské ustrice v minulosti
Z historických prameňov sa dozvedáme, že už Plínius ospevoval farmy na chov sláviek a ustríc na juhotalianskom pobreží neďaleko Tarenta. Spomína, že mušle mnohokrát putovali na stoly všetkých rímskych vrstiev obyvateľstva. Oficiálnym strediskom chovu sa Tarento stalo v dobách cisára Trajána a zároveň aj dodávateľom pre celý Rím. Pokles záujmu o chov mušlí nastal po úpadku rímskej ríše v 4. storočí p.n.l..

Znovuobnovenie chovu
Bourbonský panovník Ferdinand IV. , ktorý sa stal neskôr kráľom Sicílie, dal opäť do prevádzky pôvodné zariadenia na chov ustríc a sláviek. Stalo sa tak až v roku 1784 a týmto svojim počinom si zabezpečil pravidelný prísun chutných mušlí.

Tarentské ustrice v súčasnosti
Napriek tomu, že tarentské ustrice nie sú také slávne ako francúzske z Marenna či Arcachonu, svojou kvalitou a chuťou sa s nimi môžu porovnávať. Ich lastúry sú výrazne vrúbkované a zvráskavené. Vynikajú intenzívnou chuťou a odporúčajú sa konzumovať dobre vychladené na surovo, s kvapkami citrónu a tenkým plátkom bieleho chleba.

 

Grilované ustrice namiesto ustríc môžete pripraviť hrebenatky

P o t r e b u j e t e: 6 ustríc  (hrebenatiek) na osobu, posekaná čerstvá petržlenová vňať, 2 nakrájané strúčky cesnaku, strúhanka, oregáno, citrónová šťava, olivový olej, soľ, čierne korenie

P o s t u p: Lastúry ustríc (hrebenatiek) otvoríte, odstránite plytšiu polovicu a dolnú s mäsom položíte na rošt. Posypete posekanou vňaťou, cesnakom a strúhankou. Okoreníte oregánom a pokvapkáte citrónovou šťavou a olivovým olejom. Na záver okoreníte, osolíte a grilujete asi 15 minút. Podávate s bielym pečivom a ľahkým vínom.

Dobrú chuť!

 
Namiešajte si nápoj zamilovaných
Láska sa neodmysliteľne spája s krásnymi chvíľami vo dvojici a k tým patrí aj dobré pitie.

Romantická BIANCA

P o t r e b u j e t e: 30 ml Becherovky Original, 30 ml bieleho vermútu, 30 ml šampanského (alebo bieleho šumivého vína), maliny a limeta na ozdobu, ľad
pohár: pohár na stopke alebo pohár na whiskey
P o s t u p: Všetky suroviny vlejte do pohára a premiešajte spolu s ľadom. Ozdobte kúskami malín a plátkom čerstvej limety. Podľa toho, či použijete sladký alebo suchý vermút, každý vyzdvihne odlišné chuťové odtiene Becherovky.


Vášnivé PORTOBELLO

P o t r e b u j e t e: 20 ml Becherovky Original, 10 ml portského vína
pohár: likérka na stopke
P o s t u p: Do pohára vlejte najskôr portské víno. Následne prilejte Becherovku. Vychutnávajte po dúškoch alebo vypite naraz do dna.
 

Elektrizujúci ABSOLUT GREYHOUND

P o t r e b u j e t e: 1 dcl Absolut Vodka, 3 dcl džús z ružového grapefruitu, ľad
pohár: nízky whiskey pohár
P o s t u p: Na kockách ľadu zmiešajte čistú vodku ABSOLUT s džúsom z ružového grapefruitu v pomere 1:3 a ozdobte rezom lahodného ružového citrusu. Výsledkom je jedinečné horkosladké osvieženie!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.