Letné plody v koláči

Aj keď sa leto a prázdniny už blížia ku koncu, sezóne ovocia ešte ani zďaleka neodzvonilo. Veď práve teraz dozrieva najviac ovocia a nie je nič lepšie,...


... ako ľahký a osviežujúci ovocný zákusok, ktorý poteší chuťové poháriky. Ponúkame vám sladkú inšpiráciu na jednoduché a rýchle koláče, ktorým nikto neodolá. Potešte svojich blízkych nadýchanými dobrotami plnými šťavnatého ovocia, alebo ich prekvapte lákavým dezertom s jogurtovou príchuťou, obe z dielne Dr.Oetker. Vášmu dezertu žiadny maškrtník nepovie nie.

Máte doma množstvo ovocia a neviete, čo s ním? Chcete urobiť svojim blízkym radosť a zároveň ich prekvapiť niečím novým? Nie je nič jednoduchšie, ako spojiť ovocie, radosť a prekvapenie do jedného chutného dezertu, ktorý poteší malých aj veľkých maškrtníkov. Vyskúšajte recepty na lahodné a svieže dobroty presne podľa vašej chuti, ktoré pre vás pripravil Dr.Oetker.
 

Torta s červeným želé
Doba prípravy: asi 30 minút

P o t r e b u j e t e:
Na cesto: 3 žĺtky, 80 g práškového cukru, 2 PL vody , 80 g polohrubej múky, 3 bielka
Na náplň: 300 ml mlieka, 1 balíček Zlatého klasu Dr.Oetker, 70 g mäkkého masla, 40 g práškového cukru
Na ozdobenie: 150 g drobného ovocia
Na želé: 1 balíček červeného Cukrárenského želé Dr.Oetker, 2 - 3 PL cukru, 500 ml vody
Ešte potrebujeme tortovú formu (Ø 26 cm)

P o s t u p:
1,Na prípravu cesta ušľaháme žĺtky s cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Za stáleho šľahania pridáme vodu a múku. Z bielkov vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni sneh a zľahka ho vmiešame do cesta. Cesto vlejeme do vymazanej tortovej formy (Ø 26 cm). Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180°C, Teplovzdušná rúra: 160°C, Plynová rúra: stupeň 3

Čas pečenia: asi 25 minút
1,Upečený korpus necháme mierne vychladnúť, formu odstránime a okraj formy očistíme a pripevníme okolo vychladnutého korpusu.
2,Na prípravu náplne pripravíme z mlieka a zlatého klasu puding, ktorý necháme za občasného miešania vychladnúť. Maslo a cukor vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom do peny, do ktorej postupne zašľaháme puding. Hladký krém rovnomerne natrieme na korpus. Tortu ozdobíme ovocím a necháme asi 1 hodinu stuhnúť v chladničke.
3,Na prípravu želé pripravíme cukrárenské želé s vodou a cukrom podľa návodu na obale. Mierne vychladnuté želé nalejeme na tortu a necháme stuhnúť.
 

Tvarohový koláč
Doba prípravy: asi 40 minút

P o t r e b u j e t e:
Na cesto: 1 balíček Pomocníka na kysnuté cesto Expres Dr.Oetker, 300 g hladkej alebo polohrubej múky, 25 g cukru (2 zarovnané PL), 3 g soli (½ KL), 150 ml vody, 40 ml oleja, 1 vajce do cesta, 1 vajce na potretie
Na náplň: 500 g mäkkého tvarohu, 1 balíček Pudingu s vanilkovou príchuťou Dr.Oetker, 150 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 100 g rozpusteného masla, 500 g rôzneho drobného ovocia (napríklad jahody, maliny, čučoriedky)
Ešte potrebujeme: 2 koláčové formy s priemerom 27 cm alebo 1 plech na pečenie s rozmermi   30 x 40 cm, pierko, valček

P o s t u p:
1,Cesto pripravíme z uvedených ingrediencií podľa návodu na obale Pomocníka. Cesto ihneď vyváľame a prenesieme do dvoch vymazaných koláčových foriem alebo na vymazaný plech.
2,Na prípravu náplne vymiešame tvaroh, puding, cukor, vanilínový cukor a rozpustené maslo elektrickým ručným šľahačom dohladka. Náplň nanesieme na cesto, uhladíme, rozšľahaným vajíčkom potrieme okraj cesta a vložíme do predhriatej rúry piecť.
Elektrická rúra:  180 °C, Teplovzdušná rúra:  160 °C, Plynová rúra: stupeň 3

Doba pečenia:   asi 25 minút
Po upečení necháme koláč vychladnúť a povrch ozdobíme ovocím.

Tip: Povrch môžeme potrieť Čírym tortovým želé Dr.Oetker pripraveným podľa návodu na obale. Ovocie si tak dlhšie zachová svoju sviežu farbu.
 
 

Marhuľový koláč s posýpkou
Doba prípravy: asi 25 minút

P o t r e b u j e t e:
Na posýpku: 100 g hrubej múky, 150 g práškového cukru, 100 g mäkkého masla
Na cesto: 1 balíček Pomocníka na kysnuté cesto Expres Dr.Oetker, 300 g hladkej alebo polohrubej múky, 25 g cukru (2 zarovnané PL), 3 g soli (½ KL), 150 ml vody, 40 ml oleja, 1 vajce do cesta, 1 vajce na potretie
Na obloženie 1 kg marhúľ
Ešte potrebujeme: plech na pečenie s rozmermi 30 x 40 cm, pierko, valček

P o s t u p:
1,Na prípravu posýpky spracujeme všetky suroviny ručne v miske.
2,Cesto pripravíme z uvedených ingrediencií podľa návodu na obale Pomocníka, vyváľame a prenesieme  na vymazaný plech.
3,Marhule umyjeme, vykôstkujeme a dierkou hore položíme na cesto. Posypeme posýpkou. Okraj cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra:  180 °C, Teplovzdušná rúra:  160 °C, Plynová rúra: stupeň 3

Doba pečenia:   asi 35 minút
1,Koláč necháme vychladnúť, pred podávaním nakrájame na rezy a pocukrujeme.
2,Tekutinu a dôkladne premiešame. Náplň nalejeme na vychladnutý tortový korpus a dáme asi na 3 hodiny do chladničky stuhnúť.
3,Na náplň naukladáme ľubovoľné ovocie a zalejeme tortovým želé pripraveným s vodou alebo ovocnou šťavou a cukrom podľa návodu na obale. Necháme stuhnúť. Pred servírovaním vyberieme tortu z formy a nakrájame na kúsky.

 

Červená čiapočka
Doba prípravy: asi 60 minút

P o t r e b u j e t e:
Na cesto: 150 g mäkkého masla alebo margarínu, 150 g práškového cukru, 1 balíček Vanilínový cukor Dr.Oetker, 3 vajcia, 180 g hladkej múky, 2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker, 3 PL nastrúhanej čokolády na varenie, 100 ml mlieka
Na náplň: 200 ml smotany na šľahanie, 1 PL nugátového krému typu Nutella, 1 vrchovatá PL práškového cukru, 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker, 50 g nasekaných lieskových orieškov, 250 g umytých, na plátky nakrájaných jahôd
Na potretie: 1 balíček Šľahačky v prášku Dr.Oetker, 150 ml mlieka
Na ozdobenie: 1 balíček tmavej Polevy Dr.Oetker, 6-7 jahôd

P o s t u p:
Maslo s cukrom, vanilínovým cukrom a vajcami elektrickým ručných šľahačom vyšľaháme do peny. Pridáme muku zmiešanú s kypriacim práškom a nastrúhanou čokoládou a všetko premiešame. Nakoniec pridáme mlieko a vyšľaháme do hladkého cesta. Cesto nalejem do vymazanej tortovej formy (priemer 26 cm) a dáme do predhriatej rúry piecť.
Elektrická rúra:  180 °C, Teplovzdušná rúra:  160 °C , Plynová rúra:  stupeň 3

Doba pečenia:  asi 40 minút
1,Po upečení necháme korpus vychladnúť a 2x pozdĺžne rozrežeme.
2,Na prípravu náplne vyšľaháme smotanu s nugatovým krémom, cukrom a smeta-fixom. Nakoniec opatrne ručne primiešame oriešky. Polovicu pripravenej náplne natrieme na spodnú časť korpusu, na to poukladáme polovicu plátkov jahôd. Priložíme strednú časť korpusu, mierne pritlačíme a postup zopakujeme. Priložíme vrchnú časť korpusu a mierne pritlačíme.
3,Šľahačku pripravíme s mliekom podľa návodu na obale. Tortu šľahačkou potrieme po obvode a navrchu. Jednu polievkovú lyžicu šľahačky dáme do mikroténového vrecka, odstrihneme malý rožtek a vytvarujeme nosík Červenej čiapočky.
4,Polevu roztopíme podľa návodu na obale, odstrihneme rožtek a vytvoríme ofinu, vrkoče, ústa a oči. Pomocou špáradla urobíme pehy. Jahody nakrájame na plátky a vytvoríme z nich červenú čiapku a mašličky. Tortu necháme 2 hodiny v chladničke stuhnúť, potom servírujeme.
 

Jogurtové osvieženie
Doba prípravy: asi 30 minút
Doba pečenia: asi 30 minút

P o t r e b u j e t e:
Na cesto: 4 vajcia, 140 g práškového cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 100 ml mlieka, 100 ml oleja, 160 g hladkej múky, 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva
Na náplň: 2 balíčky Želatíny v plátkoch Dr.Oetker, 500 g bieleho jogurtu, 150 g práškového cukru, 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker, šťava z ½ citrónu, 2 polievkové lyžice rumu, 500 ml smotany na šľahanie, 2 balíčky Smeta-fixu Dr.Oetker, 500 g drobného ovocia
Ešte potrebujeme plech na pečenie (30 x 40 cm)

P o s t u p:
Vajcia, cukor a vanilínový cukor vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom do peny. Postupne zašľaháme mlieko a olej. Múku zmiešame s kypriacim práškom a primiešame do cesta. Hladké cesto vylejeme do vymasteného a múkou vysypaného plechu na pečenie a dáme do predhriatej rúry piecť.
Elektrická rúra: 180 °C , Teplovzdušná rúra: 160 °C, Plynová rúra: stupeň 3

Doba pečenia: asi 30 minút
1,Na prípravu náplne namočíme plátky želatíny do vody a necháme asi 5 minút zmäknúť. Rozpustíme podľa návodu na obale. Jogurt, cukor, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a rum zmiešame v mise metličkou. Za stáleho miešania pridáme do jogurtového krému rozpustenú želatínu a dôkladne premiešame.
2,Smotanu vyšľaháme so smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom dotuha a vmiešame do jogurtového krému. Zľahka vmiešame umyté a odkvapkané ovocie. Hotovú náplň nalejeme na vychladnutý korpus a dáme asi na 3 hodiny do chladničky stuhnúť. Uchovávame v chlade.
 

Tvarohová torta s jahodami
Doba prípravy: asi 45 minút

P o s t u p:
Na cesto: 200 g hladkej múky, 1/2 zarovnanej KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker, 50 g práškového cukru, 1 vajce, 100 g mäkkého masla alebo margarínu
Na náplň: 500 g mäkkého tvarohu, 130 g práškového cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 4 žĺtky, 2 KL Citrónovej arómy Dr.Oetker, 50 g rozpusteného masla, 4 bielky
Na želé: 500 g očistených a na plátky nakrájaných jahôd, 250 ml ovocnej šťavy (džúsu) alebo bieleho vína, možno použiť i vodu, 2-3 PL cukru, 1 balíček červeného Tortového želé Dr.Oetker, 1 KL nadrobno nasekaných lístkov z čerstvej mäty

P os t u p:
1,Suroviny na cesto v mise ručne premiesime. Vyklopíme na pomúčenú dosku a vypracujeme cesto. Z 2/3 cesta vyvaľkáme plát a vyplníme ním dno vymastenej tortovej formy priemeru 26 cm. Zo zvyšného cesta ušúľame valček a vytvoríme z neho asi 3-4 cm vysoký okraj torty.
2,Suroviny na náplň plnku okrem bielkov dôkladne premiešame. Z bielkov ušľaháme sneh a jemne ho vmiešame do pripraveného tvarohového krému. Náplň rovnomerne nalejeme na cesto a pečieme v predhriatej rúre.
Elektrická rúra:  180 °C, Teplovzdušná rúra:  160 °C, Plynová rúra:  stupeň 3

Doba pečenia:  asi 50 minút
1,Upečenú tortu necháme úplne vychladnúť. Pripravené jahody nakladieme na tvaroh tak, aby neostalo žiadne voľné miesto, aby želé nepretieklo. Tortu odložíme na chladné miesto.
2,Tortu posypeme nasekanou mätou. Želé pripravíme so šťavou, vínom alebo vodou podľa návodu na obale a opatrne jahody zalejeme. Odložíme asi na 3-4 hodiny do chladu, opatrne odstránime okraj formy a servírujeme.

Viac informácií zo sveta pečenia a množstvo zaujímavých receptov nájdete na www.oetker.sk.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.