Recepty na leto...

...pre milovníkov mrkvy a fazule: glazovaná mrkva, mrkvový šalát s datľami, fazuľový šalát a zelená fazuľka na smotane. Dobrú chuť!

>> Móda >> Aktuálne >> Recepty na leto...

Glazovaná mrkva
P o t r e b u j e t e : 600g mrkvy, 30g cukru, 60g masla, zväzok petržlenovej vňate, soľ.
P o s t u p : Očistenú mrkvu nakrájajte na tenké kolieska, vložte do hrnca a zalejte (zarovno) vodou. Pridajte soľ, cukor a maslo; prikryte a varte pri vysokej teplote, až kým sa neodparí takmer všetka voda.
Po odstavení hrniec potraste, aby sa mrkva obalila sirupovým základom. Potom mrkvu uložte do misky a ozdobte posekanou petržlenovou vňaťou.

Mrkvový šalát s datľami
P o t r e b u j e t e : listy hlávkového šalátu, 300g mrkvy, 100g sušených datlí; na zálievku potrebujete kúsok čerstvého zázvoru, 1 citrón, 1 lyžicu medu (alebo hnedého cukru), 4 lyžice slnečnicového oleja, biele korenie, soľ.
P o s t u p : Očistenú mrkvu postrúhajte na tenkom strúhadle, očistené datle nakrájajte na tenké prúžky a oboje zmiešajte. Potom na jemno nastrúhajte zázvor a zmiešajte ho s citrónovou šťavou, medom, olejom, korením a soľou. Vzniknutú zmes zmiešajte s mrkvou a datľami.
Hotový šalát servírujte na šalátové listy.

Fazuľový šalát
P o t r e b u j e t e : 150g zelených fazuľkových strukov, 310g veľkej fazule (t.j. bôbovice, najlepšie konzervovanej), 310g bielej zaváranej fazule, 440g červenej fazule z konzervy, 1 červenú cibuľu, 2 lyžice posekanej petržlenovej vňate; na francúzsku zálievku potrebujete 45 ml oleja, 2 lyžice bieleho vínneho octu, 1 lyžičku horčičných zrniek, čerstvo zomleté čierne korenie.
P o s t u p : Očistenú fazuľku pokrájajte na 4 cm kúsky a vložte do hrnca s vriacou vodou. Varte cca 1 minútu, potom fazuľu sceďte, ponorte do ľadovej vody a nechajte odkvapkať. Rovnako nechajte odkvapkať prúdom vody prepláchnutú fazuľu z konzervy. Potom jednotlivé druhy fazule zmiešajte v servírovacej mise, pridajte na kolieska pokrájanú červenú cibuľu, petržlenovú vňať, zálievku a všetko dobre premiešajte.

Zelená fazuľka na smotane
P o t r e b u j e t e : 500g zelených fazuľkových strukov, štipku jedlej sódy, 2 dcl zeleninového vývaru, 2 lyžice masla, 20g hladkej múky, 10g cibule, 2 lyžice citrónovej šťavy, čierne mleté korenie, 4 lyžice kyslej smotany.
P o s t u p : Očistenú fazuľu zbavenú oboch koncov uvarte vo vode ochutenej štipkou jedlej sódy. Potom fazuľu sceďte, ponorte do ľadovej vody a nechajte odkvapkať.
Z masla, múky a cibule pripravte svetlú zápražku, pridajte zeleninový vývar, fazuľku, citrónovú šťavu a kyslú smotanu. Okoreňte a osoľte podľa chuti.

Uvedené druhy jedál môžete konzumovať samostatne, alebo ako prílohu. Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.