Grécka kuchyňa II.

Grécko je známe nielen svojimi krásnymi plážami a históriou, zdravou a chutnou kuchyňou, ale aj kvalitným zlatým mokom.

>> Móda >> Aktuálne >> Grécka kuchyňa II.

Dionýsos – patrón vína sa narodil podľa legendy v Grécku. V minulosti sa grécke vína pre ich kvalitu objavovali na mnohých panovníckych dvoroch. Medzi najznámejšie vína patrili produkty z ostrovov Chios a Thassos. Podľa kvality sa grécke vína delia do štyroch hlavných kategórii.

Do prvej, najkvalitnejšej kategórie patria vína, charakteristické ich pôvodom. V druhej kategórii sú vína z menej známych oblastí, ale 100 percentnej kvality. Do tretej kategórie sa zaraďujú miestne vína a štvrtej stolné vína.

Najkvalitnejšie vína sú z 20-tych oblastí Grécka. Zo severu zeme sú to vína Zitsa, Amytaio, Goumenisa a Naousa. Z Chalkidiki Playies a Melitona. Z Thessaloniki pochádzajú vína Anchialos a Rapsani, neďaleko Atén sa vyrába Kantza. Peloponéz produkuje vína Patra, Mantinia a Nemea. Z Iónskych ostrovov pochádza Robola of Cefalonia. Vynikajúce vína nájdete aj na ostrovoch Paros, Lemnos, Rhodos a Santorini. Na Kréte sú to v neposlednom rade vína Archanes, Peza, Sitia a Daphnes. Retzina /retsina/ je typické grécke víno. Má ľahkú živicovú príchuť. Podľa povesti víno retsina zrelo v sudoch, z ktorých presiaklo trochu živice. Grékom táto chuť učarovala a preto ju začali cielene dodávať do vína. Chutné dezertné sladké vína sú mavrodafne, vysoko hodnotený muškát z ostrova Samos či zitsa z viníc Epirusu.

Typickým ostrejším nápojom je Ouzo. Je to čistý alkohol, ktorého základnou zložkou je aníz. Keď sa do pohára s ouzom pridá voda, malo by zbelieť. Rakija má špecifickú chuť a Gréci ju využívajú aj na "liečenie" z vnútra aj z vonka. Najznámejší ostrý alkohol pre cudzincov je Metaxa, ktorá sa rozdeľuje do 5 skupín podľa kvality. Je to zlatý, medom chutnajúci alkohol podobný brandy.

K chutným vínam určite dobre padnú výborne grécke syry, sú to najmä kozie a ovčie, s aromatickými koreninami.

Yeia sas! – Na zdravie!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.