Bulharské recepty

Bulharskú kuchyňu charakterizuje najmä výživnosť a dobrá stráviteľnosť; obsahuje totiž vysoký podiel živočíšnych bielkovín, zeleniny a ovocia.

>> Móda >> Aktuálne >> Bulharské recepty

Tarator (polievka)
P o t r e b u j e t e : 1 liter kyslého mlieka alebo jogurtu, 1/8 kyslej smotany alebo sladkého mlieka, 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, 2 lyžice oleja, 300g čerstvých uhoriek, 1 lyžicu posekaného kôpru, 1 lyžicu posekaných vlašských orechov, soľ.
P o s t u p : Zmiešajte kyslé a sladké mlieko, pridajte soľ, roztlačený cesnak, mleté čierne korenie a olej; potom pridajte uhorky (nastrúhané na širokom strúhadle) a na drobno posekaný kôpor. Pred podávaním posypte sekanými orechmi. Počas letných horúčav môžete do polievky pridať kocku ľadu.

Džuveč
P o t r e b u j e t e : 400g bravčového alebo jahňacieho mäsa, 80g oleja alebo masti, 200g cibule, 300g zelenej papriky, 200g rajčín, 8g mletej červenej papriky, 20g cesnaku, 1 baklažán, 100g fazuľových strukov, 80g ryže, 40g rajčinového pretlaku, kôpor alebo petržlenovú vňať, mleté čierne korenie, soľ.
P o s t u p : Mäso nakrájajte na drobné kocky, vložte do rozpáleného oleja, osoľte a rýchlo opražte. Potom mäso vyberte, na zvyšnom oleji opražte do sklovita nakrájanú cibuľu, pridajte mletú papriku, rajčinový pretlak, vodu a zmes povarte. Opečené mäso vložte do vzniknutej šťavy a poduste 10 minút. Mäso vyberte, vložte do čistej rajnice, pridajte nakrájanú zeleninu, uvarenú ryžu a zalejte už hotovou rajčinovou šťavou. Osoľte a dopečte v rúre. Namiesto ryže môžete použiť aj zemiaky. Hotové jedlo ozdobte kôprom alebo petržlenovou vňaťou.

Musaka
P o t r e b u j e t e : 600g jahňacieho mäsa, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 20g rajčinového pretlaku (môže byť aj kečup), 100g rajčín, 50g hladkej múky, 2 žĺtky, 50g masla, 1/4 litra mlieka, 4 baklažány, mleté čierne korenie, soľ.
P o s t u p : Na masle zľahka opražte na drobno nakrájanú cibuľu, pridajte nakrájané mäso, osoľte a duste. Baklažány nakrájajte na plátky, obaľte v múke a opražte. Dusené mäso pomeľte a do vymastenej ohňovzdornej misy striedavo ukladajte vrstvu mäsa a vrstvu baklažánov. Na poslednú vrstvu pridajte rajčinový pretlak, nakrájané rajčiny a dajte zapiecť do rúry. Hotovú musaku zalejte mliekom s rozšľahanými žĺtkami a zapečte.

Banica
P o t r e b u j e t e : 2 balíčky štrúdlového cesta, 2 tvarohy, 150g slaného bulharského syra alebo fety, 250g kyslej lahôdkovej smotany, 2 vajcia, mlieko, 120g masla.
P o s t u p : Nastrúhaný syr zmiešajte s polovicou kyslej smotany, trochou mlieka a pridajte 1 celé vajce. Na vymastený plech poukladajte plátky cesta a natrite ich pripravenou plnkou. Do odloženej časti plnky pridajte druhú polovicu smotany, druhé vajce a zmes vylejte na vrch cesta. Potom cesto poprepichujte (až k spodnej časti) a dajte piecť do stredne teplej rúry na 15-20 minút. Červený povrch a prepečená plnka signalizujú, že koláč je hotový.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.