Skúste letné džemy s nižším obsahom cukru

Džemy sú skvelým spôsobom, ako sa počas celého roka vrátiť aspoň na chvíľu do letných dní plných slnka a chuti šťavnatého ovocia. Vďaka širokému sortimentu produktov Dr. Oetker zvládnete prípravu vašich obľúbených džemov počas chvíľky.

Kúzlo domácich džemov poznali už naše prababičky, ktoré si vďaka tomu uchovávali aspoň časť letného ovocia na zimu. Takto zakonzervované ovocie môžete využiť počas celého roka, obzvlášť pri sladkom pečení alebo príprave sladkých raňajok.

Pri samotnej príprave džemov sa môžete inšpirovať tradičnými receptami – teda, že na jeden diel ovocia pripadá jeden diel cukru. Ak však dávate prednosť súčasným trendom, množstvo cukru potrebného na želírovanie možno jednoducho znížiť bez toho, aby ste sa pripravili o sladkú chuť a správnu konzistenciu džemu. Nech už teda u vás doma zvíťazí akákoľvek možnosť, s produktmi Dr. Oetker zvládnete obe.

Základom každého zavárania zostáva pektín. Skvele sa hodí Pektín Dr. Oetker, ktorý je navyše vegánsky a spracujete s ním až 2 kg ovocia. Podľa zrelosti ovocia môžete k pektínu pridať cukor podľa vlastnej preferencie – repný, trstinový či hnedý. Vďaka tomu bude príprava džemu naozaj jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník. Pokiaľ si neviete dať rady s pomermi, poradí vám Zaváracia kalkulačka.

dr_oetker_produkty_724

Zmes záhrady a lesa

V džemoch môžeme často spojiť naše najobľúbenejšie ovocné chute. Kombinovať sa v nich dajú aj dva oddelené svety, napríklad les a záhrada. Na taký džem budete potrebovať 1 kilogram odstopkovaných ríbezlí, 500 g čučoriedok a 1 balenie Želírovacieho cukru Super 3 : 1 Dr. Oetker.

Očistené ovocie vložte do veľkého hrnca a dobre premiešajte so želírovacím cukrom. Za stáleho miešania zmes následne priveďte do varu a varte dôkladne po dobu minimálne 5 minút. Výsledný džem ihneď naplňte do pripravených pohárov. Následne uzavrite a nechajte pár minút odpočívať hore dnom.

Kúzlo kyseliny citrónovej

Nemenej dôležitým pomocníkom pri zaváraní je Kyselina citrónová Dr. Oetker, ktorá podporuje želírovací proces, zvýrazňuje chuť ovocia a predlžuje trvanlivosť džemu. Skvelá je tiež pri príprave vrstveného džemu s kúskami černíc a nektáriniek, ktorým vylepšíte každý chlieb alebo čerstvé lievance.

dr_oetker_cernice_nektarinky

Černice sú veľmi citlivé na otlačenie a ľahko chytajú pleseň, preto by sme mali bobuľoviny spracovávať okamžite. Nemali by sa  umývať, ale len starostlivo prebrať. Jemné bobule sa ľahko poškodia, strácajú arómu a šťavu. Kupované bobuľoviny v dobrej akosti nemajú na dne škatuľky žiadnu šťavu. Černice dobre ladia s čerešňami a jablkami.

Na černicový džem budete potrebovať 500 g černíc, 0,5 balenia Kyselina citrónová Dr. Oetker 20 g, 0,5 balenia Želírovací cukor Extra 2 : 1 Dr. Oetker. Na nektárinkový džem ďalej potrebujete 450 g ošúpaných a odkôstkovaných nektáriniek, šťavu z 1/2 citróna, 0,5 balenia Kyselina citrónová Dr. Oetker 20 g a 0,5 balenia Želírovací cukor Extra 2 : 1 Dr. Oetker.

Na prípravu černicového džemu vložíme do hrnca celé černice, kyselinu a ½ balíčka želírovacieho cukru a dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a povaríme 5 minút. Odoberieme prípadnú penu, vykonáme skúšku tuhnutia a džemom naplníme poháre do polovice. Necháme 35 minút chladnúť.

Šupka nektáriniek sfarbuje džem ľahko do hneda. Svetlý džem získame z olúpaných plodov. Na prípravu džemu nektárinky krátko ponoríme do vriacej vody a potom olúpeme, pretože šupka je pevnejšia a pri varení sa uvoľní od dužiny. Nektárinky dobre ladia s bobuľovinami a marhuľami.

Na prípravu nektárinkového džemu nakrájame nektárinky na kúsky spolu s citrónovou šťavou, kyselinou a ½ balíčka želírovacieho cukru, vložíme do hrnca a dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a povaríme 5 minút. Odoberieme prípadnú penu, prevedieme skúšku tuhnutia a nalejeme na černicový džem. Poháre uzavrieme viečkami, ale neotáčame!

Viac chutných receptov nájdete na webe:  Naše recepty | Dr.  Oetker

Zdroj foto: Dr.Oetker

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.