Česká kuchyňa

Praha je klenotnicou nielen historických pamiatok a stavebných slohov, ale aj veľkolepých gurmánskych zážitkov...

Čechy sú všade známe dobrým, výdatným jedlom a kvalitným pivom... Iba málokto odolá napríklad šťavnatej štepánskej hovädzej pečeni, pivnému gulášu, knedlíkom a celému radu ďalších pochúťok, ktoré zdobia české stoly sviatočných i všedných dní...

Švajcká pivová polievka
P o t r e b u j e t e : 3 dl svetlého piva, 0,8 litra zeleninového vývaru, 250 ml šľahačky, 2 žĺtka, 200 g bieleho jogurtu, 50 g nastrúhaného syru eidam, 150 g cibule, 50 g masla, soľ, čierne mleté korenie, 80 g mrkvy.
P o s t u p : Na drobno nakrájanú cibuľu speňte na masle, pridajte pivo a vývar. Zmes povarte 10 minút a pridajte na drobno nastrúhanú mrkvu. Žĺtky rozšľahajte v šľahačke, pridajte jogurt a zmes vlejte do polievky. Osoľte a okoreňte. Polievku servírujte v šálkach a ozdobte ju strúhaným eidamom.

Couračka
P o t r e b u j e t e : 0,5 litra vody, 0,5 plnotučného mlieka, 50 g hladkej múky, 250 g sudovej kapusty, 2 vajcia, 150 g uvarených zemiakov, soľ.
P o s t u p : Kyslú kapustu nakrájajte na drobno, zalejte vodou, osoľte a dajte variť. Zemiaky uvarte v šupke, očistite a nastrúhajte na hrubom strúhadle. V mlieku rozhabarkujte múku a pripravte zásmažku; pridajte ju do kapusty a nechajte polievku povariť. Potom polievku odstavte, pridajte rozšľahané vajcia a nastrúhané zemiaky.

Kapor so slaninou podľa pána Voka
P o t r e b u j e t e : 4 strúčiky cesnaku, 800 g kapra, 50 g prerastenej slaniny, 0,4 litra oleja, 50 g masla, 20 g hladkej múky, čierne mleté korenie, sladkú červenú mletú papriku, biele mleté korenie, 1 liter vody (alebo zeleninového vývaru), soľ.
P o s t u p : Pripraveného kapra nakrájajte na porcie, kožu jednotlivých porcií narežte tromi rezmi a vložte do nich pásiky slaniny. Potom kúsky mäsa poprášte zmesou múky, korenia, papriky a opečte na oleji. K hotovému kaprovi pridajte maslo a zalejte ho vodou (alebo vývarom); povarte. Podávajte so zemiakmi a plátkami citróna.

Králičie zvitky z hájovne
P o t r e b u j e t e : 600 g králičieho mäsa, 100 g prerastenej slaniny (alebo šunky), 0,5 litra sladkej smotany, 400 g čerstvých húb (alebo 150 - 200 g sušených húb), olej, 150 g cibule, soľ.
P o s t u p : Na prípravu tohto jedla použite králičí chrbát. Vykostite ho, zľahka naklepte, rozdeľte na rovnaké časti (1 porcia cca 5 kúskov), osoľte a na každý kúsok položte slaninu (alebo šunku); potom plátky zviňte a zatiahnite ihlicou. Následne zvitky pomaly (do zlatista) opečte na grile alebo panvici.
Hubová omáčka: Nakrájajte cibuľu na drobno a speňte ju na oleji. Pridajte huby a na miernom plameni ich poduste. V smotane rozhabarkujte múku, huby zalejte a nechajte povariť cca 10 minút. Zvitky v kréme servírujte so zemiakmi a plátkami citróna.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.