K mladému vínu

V prípade, že pečenie je pre vás vec relaxácie, pripravte "niečo slané" k mladému vínu: napríklad vegetové slimáky alebo klasické kapustníky...

>> Móda >> Aktuálne >> K mladému vínu

Vegetové slimáky
P o t r e b u j e t e : 500g polohrubej múky, 2 dcl mlieka, 2 lyžičky práškového cukru, 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, 250g masla, 1 vajce, vegetu; na prípravu plnky potrebujete 250g masla, 300g údeného syra, červenú mletú papriku.
P o s t u p : Z múky, mlieka, cukru a prášku do pečiva vypracujte cesto a "vymodelujte" z neho 6 placiek. Placky natrite plnkou, zrolujte, zabaľte do alobalu a uložte na 3 hodiny do chladničky. Stuhnuté cesto nakrájajte "na slimáky" (vytvoria sa na reznej ploche) a tie uložte na plech. Povrch "slimákov" potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte vegetou a dajte zapiecť.

Klasické kapustníky
P o t r e b u j e t e : 300g polohrubej múky, 1,5 dcl mlieka, 40g masla, 2g cukru, 1 žĺtok, 1/2 lyžičky soli, maslo; na kvások potrebujete 2 dcl mlieka, 20g kvasníc, 60g hladkej múky, 10g cukru; na plnku potrebujete 400g kyslej sudovej kapusty (alebo bielej surovej kapusty), 30g masti, soľ, čierne mleté korenie, škoricu, 30g cukru.
P o s t u p : Urobte kvások a vložte ho do zmesi pripravenej z múky, cukru, žĺtka a vlažného mlieka. Potom vypracujte hladké cesto a po vykysnutí ho vyvaľkajte do hrúbky 1 cm. Vyvaľkané cesto pokrájajte na štvorce a tie nechajte cca 20 minút "odpočívať". "Oddýchnuté" cestové štvorce mierne roztlačte, pridajte plnku a preložte na trojuhoľníkové taštičky. (Plnku pripravíte tak, že necháte skramelizovať cukor, ku ktorému pridáte pokrájanú kapustu, soľ a korenie. Túto zmes podusíte a nakoniec do nej pridáte trochu cukru a škorice.) Povrch taštičiek nakoniec poprepichujte vidličkou, nechajte cca 10 minút stáť a vložte do mierne vyhriatej rúry. Pečte do zlatista.

Slané keksy
P o t r e b u j e t e : 300g hladkej múky, 1 lyžicu kypriaceho prášku do pečiva, 1/2 lyžice soli, 1 dcl roztopeného masla, 60 ml mlieka.
P o s t u p : Múku zmiešajte s práškom do pečiva a postupne pridávajte ostatné suroviny. Cesto rozvaľkajte a povykrajujte z neho rôzne tvary podľa svojho vkusu. Keksy pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia; do zlatista.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.